fbpx Lótuszvirág jelentése a szimbólumok világában - Bharata Kultúrtér

Lótuszvirág jelentése a szimbólumok világában

Elmélet

A lótuszvirág jelentése sokrétű: lét, szépség, igazság, tisztaság, örök. Miért? Mert a lótuszvirág a mocsárból is kinő. A mocsár pedig nem túlzottan vonzó hely. Életveszélyes és átláthatatlan. Ha belekerül az ember, akkor megpróbálhat benne úszni, de ahhoz túl sekély a víz. Járni nem lehet benne, mert akkor elsüllyedünk. Vergődésünk során pedig egyre sárosabbak leszünk. A bűzös iszappal szennyeződött ember nem vonzó, ha valaki hozzáér, maga is koszos lesz.

A lótusz gyönyörű szimbólum. Lássuk tovább! A lótusz, a kedvezőtlen körülmények ellenére oly módon érintkezik mocsárral, hogy nemcsak hogy nem szennyeződik be, de vonzó megjelenésével harmóniát teremt a környezetében, megragadja mindenki figyelmét. A mocsár az illuzórikus világ, ami ugyan ígéretes, de ha belekeveredik valaki, az egyre jobban belegabalyodik, és csak nagy szenvedések árán, külső segítséggel szabadulhat. Legjobb, amit tehet, ha olyanná válik, mint a lótusz. Bár környezete kedvezőtlennek tűnik, mégis belőle táplálkozva harmóniát és békét sugároz, s így mindenki számára vonzóvá válik.

A lótuszvirág jelentése: a lótusz az anyagtól való elkülönülés jelképe

A lótuszvirág jelentése egyértelműen spirituális. A lótusznak még csak a levele sem érintkezik az alantas világgal. Benne él, mégis független marad. Hajnalonként megjelennek rajta vízcseppek, de azok nem az alantas világgal való társulásból, hanem a misztikus hajnalból származnak. A Nap előbújásakor azonban pillanatok alatt felszáradnak. Góvinda dász középkori költő a hajnali harmatcsepphez hasonlítja az emberi élet hosszát. A lótuszvirág tanúja és szemlélője a harmatcsepp megjelenésének és eltűnésének, ahogyan a bölcs is távol marad az önzés alapú világi élvezetektől, mert tanúja az emberek születésének és halálának. A röpke életet kár világi dolgokra eltékozolni.

A lótusz a fényre nyílik

A lótusz további kedvező tulajdonsága, hogy nappal nyílik, este zárul. Vagyis csak a világosságra, a tudásra kíváncsi, s nem hajlandó a sötét tudatlanságban szemlélődni.

Ahogy a videón is látjuk, a lótuszvirág misztikus módon nyílik. A szirmok kitárulkozása a lélek kibontakozására használatos jelkép. Ahogyan a lótusz a fénnyel találkozva kinyílik, úgy a lélek is megnyílik, előtűnik a lelki tudás érintésére.

A lótusz a tanítómestert is jelképezi

Egy másik találó hasonlatban a lótuszvirágot körülvevő víz a tanítómester, a lótusz a lélek, a Nap pedig Isten. A lótusz a víz nélkül a Nap felé törekvésében hamar kiég. Hasonlóan, a lélek Istenhez a mester oltalma és tanítása segítségével juthat el.

Érthető hát, hogy a puránák és a védikus irodalom szívesen használja nyelvezetében a lótuszvirágot. A Bhagavad-gítá 5. fejezetének 10. versében a lótusz a tisztaságot jelképezi: “Aki ragaszkodás nélkül végzi kötelességét, és minden eredményt átad az Istenség Legfelsőbb Személyiségének, azt nem éri bűn, mint ahogyan a víz sem éri a lótuszlevelet.”

Kulasekhar Maharádzs elméje hattyújáról beszél, aki képes Krsna lótuszvirág lábába hatolni. A hattyú ösztönösen vonzódik a lótuszvirághoz, szívesen dugja bele fejét. Kulasekhar Maharádzs tehát arra vágyódik, hogy ő maga is olyan természetesen vonzódjon Istenhez, mint a hattyú a lótuszvirághoz.

Lótuszvirág a hindu teremtésben

A világ keletkezésének történetében a lótusz ugyancsak fontos szerepet tölt be. Visnu köldökéből sarjadó lótuszvirágon jelenik meg Brahmá, aki a másodlagos teremtést viszi véghez. A világ keletkezéséről, hindu teremtéselméletről a Világegyetem keletkezése a hindu vallásban című írásunkban olvashat bővebben.

Több félisten, s maga Visnu is lótuszvirágot tart a kezében, vagy a lótuszon foglal helyet vagy mindkettő. Laksmi rózsaszínű lótuszon ül, Szaraszvati fehéren. Visnu négy karjában a lótuszvirágon kívül kagylókürt, csakra és buzogány látható.

A lótusz színei

A lótusz négy színét különböztetik meg az indiai hitvilágban. További érdekesség, hogy minden színű lótuszt másként neveznek. Önmagában ez a tény rávilágít a szanszkrit nyelv csodálatosságára. Gondoljunk csak bele. Olyan ez, mintha minden színű tulipánt másképp neveznénk!

  • rózsaszínű lótusz – padma szanszkrit nyelven
  • piros lótusz – szanszkrit neve kamala
  • fehér lótusz – szanszkritul pundarika
  • kék lótusz – szanszkrit megfelelője az utpala

A lótusz szanszkrit szinonimáival gyakran találkozunk az indiai közéletben is, akár nevek formájában, mint pl. Ambudzsa, Níradzsa, Pankadzsa, Aravind, Naliní, Számbudzsa és Szaródzsa.

Indiában, ahol a lótusz a nemzet virága, a legmagasabb állami kitüntetések egyike a Padma Sri, aminek jelentése lótusz szépségű.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*