Ki vagyok én? – B.R. Srídhar Maharádzs

Elmélet

A lenti írás korunk egyik kiemelkedő tanítója, B.R. Srídhár Maharádzs beszélgetéseiből került lejegyzetelésre. Srídhár Maharádzs a bengáliai Navadvipban élt asramjában. Miközben a világ minden tájáról odalátogattak hozzá, mint mondják, ajkaiból megállíthatatlanul áradt mestereinek mézédes tanítása. A lenti írás is egy ilyen beszélgetésből született 1980. körül. Srídhár Mahárádzs tanítása nagy hatással volt a magyarországi vaisnavizmusra is, hiszen A.Cs. Bhaktivédánta Szvámí Prabhupád tanítványai közül -mesterük javaslatára- többen Sridhár Maharádzshoz fordultak szeretett mesterük eltávozása után további tanításért. Így tett a többek között Magyarországon tanító B.A. Narayan Maharádzs és B.A. Paramadvaiti Maharádzs is.

A szöveget fordította és az előszót írta: Leveles Zoltán

Tipp: Asrami programok a Bharatában


B.R. Srídhar Maharádzs

KI VAGYOK ÉN?

B.R. Srídhar Maharádzs
B.R. Srídhar Maharádzs
Ki vagyok én…? Ki vagyok én? Hús és vér? Netán az álmaimban megtapasztalt mentális rendszer? Vagy ahogyan az Upanisádok, a Védák és a Bhagavad-gítá írja,

indrijáni paranj ahur
indrijebhjah param manaha
mananas tu para buddhir
buddher atma mahan para

majd a Paramátma, a Felsőlélek, és a másik szubjektív világ. Hogyan találjunk önmagunkra? Mi vagyok én? Az anyagi elemek része vagyok? Vagy valami több? Az anyagi felfogáson túllépve létem a tudás és a szeretet megtámadhatatlan magas síkján nyilvánul meg. A tudáson túl található a boldogság és a szeretet magasabb síkja. Kihasználás, lemondás vagy odaadás? Az odaadás legmagasabb szintje a meghódolt odaadás.

Hol szeretnénk élni? A felsorolt állomásokat sorakoztatják fel a javunkra. Nekünk kell kiválasztanunk, hogy melyik síkon szeretnénk élni. Ez nem költészet vagy filozófia, hanem belső igény, őszinte vágyakozás, eltökélt vágy, nem pedig divat, filozófia vagy luxus. Ez egy fontos pont: magunknak kell eldöntenünk, hogy az élet milyen síkján szeretnénk élni. Szélhámosok síkján? A hazafiak síkján? Oly sok sík létezik. A kihasználók világának manipuláló síkján? Őszintén kell kutatnom, hogy magam igényei szerint választhassam ki az otthonom. Vissza, haza Istenhez. Hol van hát az otthonom? Szabad akaratból kell döntenem. A szabad akarat problémájával szembesülünk, és őszintén kell mérlegelnünk, hogy eleget tegyünk önvalónk igényeinek.

Ki vagyok én? Srídhár Maharádsz tanítása
Ki vagyok én? Hol a valódi otthonom? – Srídhár Maharádzs tanítása szerint őszinte és elszánt törekvéssel kapjuk meg a valódi választ…

Másokat magasabb szintű érdekei felé fordítani nem erőn felüli törekvés. Először magam helyét kell őszintén megtalálnom. Ezután felmerül bennünk az igény, hogy másokat is arra a helyre tereljünk. Janma sarthak para upakar, a képmutató tanításból nem származik magasabb szintű eredmény. Ha viszont egy igaz vezető útmutatásai alapján folytatom a tevékenységem, akkor szűnhet meg a képmutatás. Gondolataimtól függetlenül őszinte törekvésem kapcsolódok korábbi jámbor tetteim eredményéhez. Ez lehetséges. A szukritim (korábbi jámbor tetteim) révén kapcsolatba kerülök egy igaz tanítóval, majd a képmutatás és az önmegsemmisítő hajlam fokozatosan szertefoszlik. A képmutatás, vagyis a kapatatá, az önbecsapás hajlama elvész. A szukritim összeköt a belső hittel és az igaz tanítóval.

A tisztulási folyamatban, az igaz tanító útmutatásait követve minden hiányosság fokozatosan megszűnik. Mindez lehetséges. Szavaim súlya az őszinteségemtől függ. Mások is eszerint a mérce szerint profitálhatnak szavaimból. Rezgésem működik majd bennük. Éppen ezért a sásztrák többször ismétlik, hogy válogassuk meg a társaságunkat és a tanítónkat. Általános társaságunk és tanítónk megválogatása is jelentős tényező az életünkben. Bizonytalan örökkévalóságban élünk. Helyzetünk kibiztosítása érdekében keményen kell törekednünk. Ebben a törekvésben pedig a társaság és a tanító jelenti a legnagyobb segítséget. Elvesztünk az örökkévalóságban.

Post a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*