fbpx Karma idézetek – kulturális barangolás - Bharata Kultúrtér

Karma idézetek – kulturális barangolás

Elmélet


Az idézetek karma témában ugyanolyan széles körben mozognak, mint az élettel kapcsolatos többi fogalom esetén. Karma idézetek sokasága található a neten, és nagyon sok szerző nélkül jelenik meg. A karma és a reinkarnáció elválaszthatatlanok egymástól.

Ma már a karma olyan téma, amelyet nemcsak a spirituális érdeklődés, a bölcselet, de a különféle életmód tanácsadás sem hagyhat figyelmen kívül. Válogatásunk a kultúra különféle területeiről hozza a karma idézeteket. Lássuk, mit mond a filozófia, a szépirodalom vagy akár egy dalszöveg.

Spirituális tanítások a Bhagavad-gítából: nem csak karma és lélekvándorlás>> Spirituális tanítások

Egy kis szójátékkal azt mondhatnánk, hogy a legérdekesebb karma idézet Newton harmadik, hatás-ellenhatás törvénye. Kimondja, hogy „két test kölcsönhatásakor mindkét test erővel hat a másikra, ezek az erők egyenlő nagyságúak és ellentétes irányúak.” Cselekedeteink ugyanezt a hatást keltik: ami a fizikában erő és ellenerő, az az életben a tett és annak visszahatása.

Legtalálóbb szépirodalmi idézetek karma témában

A karma törvénye kimondja, hogy minden cselekedetnek van reakciója. Bármi, amit másokkal teszünk, visszatér hozzánk, akár ebben az életben, akár egy következőben. Ráadásul a törvény nem ismerése nem ad mentességet. Minden esetben felelősek vagyunk mindenért, amit csinálunk, függetlenül attól, hiszünk-e a karmában vagy sem.
Nézzük, hogyan vélekednek erről a szépirodalom lapjain.

Karma idézetek a nagyvilágból

Fekete István, aki ifjúsági regényei révén az egyik legolvasottabb magyar író:

„Lám, jó: jónak lenni. Megemelni a kalapot annak is, aki elesett, annak is, aki kopott és megfáradt, mert mindent, de mindent visszakap az ember: az ütést is meg a simogatást is.”

Paulo Coelho, brazil író, az ENSZ békenagykövete:

„Amit adsz, azt te is visszakapod, lehet, hogy onnan, ahonnan a legkevésbé várnád.”

Richard P. Evans, a Hol lehet Noel? c. karácsonyi sikerkönyv szerzője:

„Hiszem, hogy bármit is teszünk az életünk során, akár jót, akár rosszat, azt végül mindig visszakapjuk valahogy. A megátalkodott gonoszságot kamatostul.”

Elizabeth M. Gilbert, írónő:

„A karma (…) egyik legfőbb tanítása: oldd meg most a problémáidat, máskülönben később újra szenvedni fogsz miattuk.”

Arthur Conan Doyle, skót író, a Sherlock Holmesról szóló detektívregények szerzője:

„Az erőszak valójában visszatükrözi az erőszakot, és a rosszakaró beleesik a gödörbe, melyet másnak ás.”

A karma megértése

A karma megértésében segítségedre lehet ez a videó, melyből megtudhatod, hogy akarma miért nem áldozathibáztatás vagy bűnbakkeresés.

Ebből a videóból pedig elmélyülhetsz jobban a témában és megismerheted a tradicionális hátterét.

Leveles Zoltán hindu tanító előadása a karmáról

Legfontosabb karma idézetek a filozófia területéről

Megszoktuk, hogy a karma idézetek általában a hindu vagy buddhista filozófia szövegeiben olvashatók. Az ókortól napjainkig, számtalan, különféle felekezethez tartozó gondolkodó is megfogalmazta már a karma elkerülhetetlen hatását.

Hioszi Tatiosz, ókori görög filozófus:

„Azt fogod visszakapni, amit magad is adtál: vérontásért háborút, tolvajlásért nincstelenséget, az akarat kegyetlenségéért minden szeretet elvesztését. S ha pedig életedből elvész a szeretet, elvesztettél mindent.”

Annie Besant teozófus, író kijelentése talán érthetetlennek tűnik. Miért kötnek a jótettek? Mert azok jó visszahatással járnak, és ajándékként azt is megkapjuk. Vagyis újra meg kell születni. Akkor ne kövessünk el jó tetteket?

De igen! Ugyanis a jó karma lehetővé teszi a könnyebb életet, amikor nem a létért való harc emészti fel minden időnket, és elég bölcsen is tudunk gondolkodni. Nincs menekvés? Dehogynem! A lelki tettek lelki eredményt vonzanak, azok segítenek minket haza, lelki otthonunkba. No, de nézzük az írónő képszerű fogalmazását:

„A karma visszahoz minket az újjászületéshez, a születések és halálok kerekéhez köt bennünket. A jó karma ugyanúgy könyörtelenül visszahúz minket, mint a rossz, és az erényeinkből kiépített lánc ugyanolyan szorosan tart, mint a gonosztett bilincse.”

Karma idézetek a Voltaire

Szepes Mária:

„A karma tettet jelent, és jelenti a sorsot is, mert tettekből szövődik a sors. A karma tehát a tettek sorsszerű következményeinek törvénye. (…) A cselekedet teremti az eseményeket, mint ahogy a vágy alakítja a környezetet, és a gondolkodás építi a jellemet.”

Érdekes karma idézetek a film és a könnyűzene területéről


Hollywood nem csak a langyos limonádék helyszíne. Összeszedtünk néhány ideillő idézetetet, ami indiai filozófiát tratalmaz.

Shirley MacLaine, Oscar-, Golden Globe-, Emmy- és BAFTA-díjas amerikai színésznő

„Az egész élet bumeráng. Megkapjuk azt, amit adunk.”

Sandra Bullock, Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő:

„Igazán hiszek a karmában. Megkapod, amit adsz, akár rossz, akár jó.”

Sylvester Stallone:

„Létezik a karma természetes törvénye, amely szerint a másokat bántó emberek (…) egyedül maradnak.”

Az Instant Karma volt John Lennon harmadik kislemeze. A dal kezdősorai:

„Azonnali karma megkapod,
Közvetlenül a fejedre fog koppanni,
Jobb, ha összeszeded magad.”

Szenes Iván örökzöld dalát több előadó is énekelte már:

„Mindenki visszakapja egyszer,
Amit más ellen elkövet.”

Elgondolkoztató karma idézetek a vallások területéről

„Amint a lobogó lángok között hamuvá lesz a fa, úgy hamvasztja el a tudás tüze az anyagi cselekedetek összes visszahatását.” (Bhagavad-gítá 4.34.)

Sakyong Mipham Rinpoche, tibeti buddhista szerzetes:

„A karma annyira alapvető, mint a gravitáció, gyakran nem is vesszük észre.”

Yehuda Berg, az amerikai Kabbala Központ társigazgatója. A Kabbala a zsidóság misztikus filozófiai ága, mely foglalkozik a lélekvándorlás és a karma kérdéseivel is:

„Minden tettünknek következményei vannak. Amit teszünk, azt visszakapjuk végül, ezért jobb mindig szeretettel cselekedni.”

Karma idézet a magyar szólásokban

A karma filozófiájáért nek kell feltétlenül a Mahábhárata vagy a Védák világáig elmennünk. A magyar nyelv a karma fogalmát teljesen természetesen magyarázza. Ősi szólásaink és közmondásaink között ezek a legérdekesebb karma idézetek:

  • „Ki mint vet, úgy arat.”
  • „Ki szelet vet, vihart arat.”
  • „Ki-ki a maga szerencséjének a kovácsa.”
  • „Jó tett helyébe, jót várj!”
  • „Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát.”
  • „Aki másnak vermet ás, maga esik bele.”

Összegzés

Karma idézetek találhatók a hindu, a buddhista, a dzsain tanításokban, a kabbala irodalomban, a magyar szólásokban. Vannak érdekes idézetek karma témában a különböző korok filozófusainak munkáiban, és szerepelnek a modern világszemléletben egyaránt.

Végezetül álljon itt az egyik legizgalmasabb motivációs karma idézet:

„Az, hogy az emberek hogyan bánnak veled, az az ő karmájuk. Ahogyan te reagálsz, az meg a tiéd.”

Wayne Walter Dyer filozófustól származik, akit a modern önsegítő vagy motivációs mozgalom atyjának tekintenek. Első könyve, a Hibás zónáid (1976) becslések szerint 100 millió példányban kelt el. Mestere Swami Muktananda, a Sziddha jóga alapítója volt.

Leveles Zoltán előadása a karma törvényéről

Leveles Zoltán hindu tanító a karma működéséről és jelentéséről.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*