fbpx Jóga, egészség: az élet tudománya - Bharata Kultúrtér

Jóga, egészség: az élet tudománya

Elmélet

A jóga egészség tekintetében figyelemreméltó életforma. Szabó Szilvia jógamester összefoglalta gondolatait a jóga és egészség összefüggéseiről.

„Akinek evése, alvása, pihenése és munkája szabályozott, az a jóga gyakorlásával minden anyagi fájdalmat képes megszüntetni.” Bhagavad-gítá 6.17.

Az első jógik alapvető kérdése az volt: „Hogyan győzhetem le a halált?” Mostanában az emberiség rohan, ideges, nincs ideje magával foglalkozni. A stresszt, a feszültséget, ami nap mint nap éri, nem tudja ellenőrzése alatt tartani.

Tipp: keresd intenzív jóga tanfolyamainkat>> Jóga tanfolyam

A jóga egészség. Az egészség jóga − Szabó Szilvia jógaoktató és jógaterapeuta szerint.

Jóga: egészség és tudomány

A jóga egészség-dopping. Arra tanít meg, hogyan uralkodjunk testünkön, elménken, érzéseinken és érzékeinken. Egy anyagi példával az emberi testet egy autóhoz hasonlíthatjuk. Az autónak ahhoz, hogy jól működjön szüksége van olajozásra, hűtésre, elektromos áramra, üzemanyagra és egy intelligens, tiszta fejű vezetőre.

A jóga egészségre kifejtett hatásánál fogva a különféle testhelyzetek, az úgynevezett ászanák végzik el a test olajozását. Az izmok és ízületek rugalmassá válnak, a belső szervek működése javul, élénkül a vérkeringés.

A hűtést a relaxációval érhetjük el. A pránájáma, a légzés szabályozása biztosítja az elektromos áramot, ahogy feltölti a testet pránával vagyis életerővel.

A jóga szerint az egészség a mozgás mellett a bevitt táplálkozáson múlik. Az üzemanyag az étel, amit megeszünk és az ital, amit megiszunk. Az intelligens vezető pedig az elme, az elme lecsendesítését a meditáció gyakorlásával érhetjük el. Ezek az alapelvek tehát az ászanák, pránájáma, relaxáció, táplálkozás, pozitív gondolkodás és a meditáció, melyek gyakorlásával képesek leszünk uralkodni testünkön vagyis a fizikai járművünkön.

A jóga egészségtudománya ezen a ponton kapcsolódik össze az ajurvédával, az élet ősi tudományával. Az ayurvéda részletesen beszél a testtípusok szerinti táplálkozásról és az egészség megőrzése érdekében előírt jógagyakorlásról. Mindez mindennapi rutinná válhat. Az ayurvéda jelentős minőségi változást ajándékoz az egészségnek.

Kettéválaszthatatlan igazságok: jóga, egészség

A jógát bárki elkezdheti, legyen fiatal vagy idős, beteg vagy egészséges, mindenki hasznára válik ez az évezredes tudomány. Az ászanákkal úrrá lehetünk a fizikai fájdalmakon, a pránájámával a lelki gyötrelmeken, a meditációval pedig felismerhetjük, kik vagyunk valójában.

A nevek és formák alkotta hamis identitás kötelékéből kiszabadulva felülemelkedhetünk testünkön, és rátalálhatunk a halhatatlan lélekre. Láthatjuk tehát, hogy a jóga a test edzésével kezdődik, és annak legyőzésével végződik. Gyakorolnunk kell, hogy megtapasztalhassuk jótékony hatásait. Miként a méz édes ízéről is csak akkor bizonyosodunk meg, ha megkóstoljuk. Addig nem érezhetjük, amíg csak mások mondják.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*