A jóga egészség tekintetében figyelemreméltó életforma. Szabó Szilvia összefoglalta gondolatait a jóga és egészség összefüggéséeiről. 

„Akinek evése, alvása, pihenése és munkája szabályozott, az a jóga gyakorlásával minden anyagi fájdalmat képes megszüntetni." Bhagavad-Gítá 6.17.

Az első jógik alapvető kérdése az volt: „Hogyan győzhetem le a halált?" Mostanában az emberiség rohan, ideges, nincs ideje magával foglalkozni és a stresszt, feszültséget, ami nap mint nap éri nem tudja ellenőrzése alatt tartani.

Tipp: keresd intenzív jóga tanfolyaminkat>> Jóga tanfolyam

A jóga egészség. Az egészség jóga Szabó Szilvia jógaoktató és jógaterapeuta szerint.

Jóga: egészség és tudomány

A jóga egészség-dopping. Arra tanít meg, hogyan uralkodjunk testünkön, elménken, érzéseinken és érzékeinken. Egy anyagi példával az emberi testet egy autóhoz hasonlíthatjuk. Az autónak ahhoz, hogy jól működjön szüksége van olajozásra, hűtésre, elektromos áramra, üzemanyagra és egy intelligens, tisztafejű vezetőre.

A jóga egészségre kifejtett hatásánál fogva a különféle testhelyzete, az úgynevezett ászanák végzik el a test olajozását. Az izmok és ízületek rugalmassá válnak, a belső szervek működése javul, élénkül a keringés.

A hűtést a relaxációval érhetjük el. A pránájáma vagyis a légzés szabályozása biztosítja az elektromos áramot, ahogy feltölti a testet pránával vagyis életerővel.

A jóga szerint az egészség a mozgás mellett a bevitt táplálkozáson múlik. Az üzemanyag az étel, amit megeszünk és az ital, amit megiszunk. Az intelligens vezető pedig az elme, az elme lecsendesítését a meditáció gyakorlásával érhetjük el. Ezek az alapelvek tehát az ászanák, pránájáma, relaxáció, táplálkozás, pozitív gondolkodás és a meditáció, melyek gyakorlásával képesek leszünk uralkodni testünkön vagyis a fizikai járművünkön.

A jóga egészségtudomány ezen a ponton kapcsolódik össze az ájurvédával, az élet ősi tudományával. Az ayurvéda részletesen beszél a testípusok szerinti táplálkozásról és az egészség megőrzésée érdekében előírt jógagyakorlásról. Mindez mindennapi rutinná válik. Az ayurvéda a gyakorlatban jelentős minőségi változást ajándékoz az egésségnek.

 

Kettéválaszthatatlan igazságok jóga, egészség 

A jógát bárki elkezdheti legyen fiatal vagy idős, beteg vagy egészséges, mindenki hasznára válik ez az évezredes tudomány. Az ászanákkal úrrá lehetünk a fizikai fájdalmakon, a pránájámával a lelki gyötrelmeken, a meditációval pedig felismerhetjük kik vagyunk valójában.

A nevek és formák alkotta hamis identitás kötelékéből kiszabadulva felülemelkedhetünk testünkön és rátalálhatunk a halhatatlan lélekre. Láthatjuk tehát, hogy a jóga a test edzésével kezdődik és annak legyőzésével végződik. Gyakorolnunk kell, hogy megtapasztalhassuk jótékony hatásait, ahogy a méz édes ízét is csak akkor tapasztalhatjuk meg, ha megkóstoljuk, addig nem érezhetjük, amíg csak mások mondják.

Szabó Szilvia Jógamájá honlapja írása

Szabó Szilvia az Inbound jóga egyik jeles képviselője. Keresd budapesti Inbound Jógaiskoláinkat! Váljék a jóga egészségedre!