fbpx Az indiai szokások tudományos alapja - Bharata Kultúrtér

Az indiai szokások tudományos alapja

Elmélet


Az indiai szokások a mindennapi élet tartozékai, de hatásuk többrétű. A népszokások egy adott nemzet szociokulturális keretei között alakulnak ki. A néprajzkutatók egyik legfontosabb területét alkotják. Indiában a hagyományok fizikai, élettani és pszichológiai hatásai mögött sokszor találunk vallási okokat is. Tudományos eredetük már kevésbé ismert. A szokásoknak és hagyományoknak különleges, tudományos oka és magyarázata is van.

A tudomány és a vallás két különböző terület, érdekes módon bizonyos hindu hagyományokban mégis kapcsolódnak. Ebben az ultra-modern világban sokszor különcnek számít az, aki követi az ősi rituálékat, melyek nem változtak az idők során. Miért utánozzák ezeket a hagyományokat és szertartásokat? Mert mindnek pozitív hatása van a testre és az elmére. Minden szertartásnak megvan a maga jelentősége, a jólét kialakítására és az egyén önfejlesztésére irányulnak.

Az indiai szokások ereje

Az indiai szokások különleges volta csak napjainkban kezd újra felszínre kerülni. Ezt egyrészt a tudományos okok felfedezése adja, másrészt az a tény, hogy évezredek óta fennmaradtak. Az indiai szokások erejét nem csökkentette a muszlim hódítás sem. A hindu kultúrából három másik fő vallás bontakozott ki: a buddhizmus, a dzsainizmus és a szikhizmus. A hagyományok egy része, némi variációval ezekben is tovább élt.

A hinduizmus sok tradícióját a gyarmatosító Anglia közvetítette, és szándékosan lealacsonyította. Babonaságnak tekintették, de a tudomány megjelenésével egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy ezek a hagyományok tudományos ismereteken alapulnak, és nemzedékekről nemzedékekre öröklődtek. Bár a köznép nem ismerte a tudományos hátteret, az évek során mégis hűen követte.

Érmék folyóba dobása is indiai hagyomány

Az érmék folyóba vagy vízbe dobása általános értelemben esetleg egy romantikus visszavágyódást jelent. Tudományosan azonban komolyabb ok húzódik meg mögötte. Indiában az ősi időkben a pénz nagy része rézből készült. A réz az emberi szervezet számára alapvető fontosságú fém.

Mivel a folyók ivóvíz tisztaságúak voltak, a dobott érmékkel biztosították a napi vízszükséglettel a réz felvételét is. Ma már szennyezettek a folyók, ezért a rézedényekben tárolt víz helyettesíti ezt a gyakorlatot.

Indiai szokás: Narendra Modi, India miniszterelnöke megérinti édesanyja lábát
Narendra Modi, India miniszterelnöke megérinti édesanyja lábát

Az indiai hagyomány szerint a lábak érintése a tisztelet kifejezése

Általában az a személy, akinek a lábát megérintik, vagy idősebb rokon vagy tiszteletre méltó tanító. Annak a személynek, aki ily módon alázatot gyakorol, elméje és szíve pozitív energiát bocsát ki. Ez áll arra is, aki elfogadja a tiszteletet, ő kezét áldásra emeli, vagy megérinti a tiszteletet ajánló fejét.

Egy áramkör alakul ki így, lehetővé teszi az energiaáramlást a két személy között. Növeli a kozmikus energiát, és mélyíti a kapcsolatot a két személy között. Ez bizonyos mértékig a kézfogással és az öleléssel is elérhető.

Az agyunkból induló idegek az egész testben szétterjednek. Ezek az idegek vagy vezetékek a kéz és lábujjak végében érnek véget. Amikor a kéz ujjai csatlakoznak a szemben álló lábujjaihoz, azonnal létrejön egy áramkör és a két test energiája összekapcsolódik. Az ujjak és a tenyér az energia “receptoraként” működik, míg a másik ember lába az energia befogadójává válik.

Indiai köszönési forma a két összetett tenyér

Az indiai köszönési forma a Namaskar: két összetett tenyér a szív előtt. A hindu kultúrában az emberek leggyakrabban így üdvözlik egymást. A hagyomány általános oka a tisztelet kifejezése.

Tudományos szempontból elmondható, hogy az ujjak csúcsainak összekapcsolása jó hatással van a szem, a fül nyomáspontjaira és az elmére. Az összenyomódó pontok aktiválják a megfelelő reflexzónákat. Ráadásul nincs baktériumcsere, mivel nincs fizikai érintkezés!

Az indiai karkötők hatásai

Az indiai karkötők nemcsak szépek, mély jelentést is hordoznak. Az ősi időkben a férfiak kemény fizikai munkát, a nők a háztartási munkát végezték.

Indiai szokás az india karperec ciselése is

A kevés izommunka a vérnyomás megnövekedését okozhatja. A csukló pulzusszámán ellenőrizni lehet a test bizonyos betegségeit. A nők karperecei a kéz csuklóján állandóan súrlódnak, ez segíti a vérkeringést. A bőrön áthaladó elektromos áram visszakerül, mivel a gyűrű alakú karperecek nem adják tovább az energiát, hanem visszajuttatják a testre.

A női csuklón és a hüvelykujj alatt a méh akupresszúrás központja található, a petefészkek pontja pedig a kisujj alatt fekszik. Amikor egy nő mindkét kezén karperecet visel, ezeket a pontokat masszírozza. Elősegíti a menstruációs fájdalom enyhítését, és a változó kor utáni fizikai kellemetlenségek csökkentését.

A karkötő jelezheti egy nő anyagi helyzetét is. Az indiai táncosok körében különösen kedvelt a karkötő, gyakran apró harangokkal díszítve, melyek a tánc során csendesen csilingelnek. A várandós anyák is sok karperecet viselnek, mert a karkötő csengése akusztikus ingereket biztosít a baba számára, és nyugtatja a gyermeket.

Miért viselnek az indiai nők lábgyűrűt?

A lábgyűrűk viselése a nők, különösen a házas nők számára fontos. Normális esetben a lábgyűrűt a második lábujjon hordják. Második lábujjunkon speciális nyomáspontok vannak.

A Védák szerint az ezekre a pontokra gyakorolt nyomás segíti a nők menstruációs ciklusának szabályozását, növeli a fogamzás esélyeit, és megőrzi a méh egészséges vérkeringését. A második lábujj egy különös idege összeköti a méhet és átmegy a szíven. Így ez a gyűrű erősíti a méhet, egészséges állapotban tartja. Szabályozza a véráramlást, és ezzel a menstruációs ciklus is rendeződik.

Az ezüstből készült gyűrű a test hőjét is csökkenti. A lábujj gyűrű nagyon hasznos a terhesség alatt, amikor az anyának nagyobb súlyt kell hordania. Úgy gondolják, hogy a gyűrű sajátos akupresszúrás pontokat aktivál, amelyek kedvezőek a terhes anya számára.

Miért vannak harangok a templomokban?

A templomba lépő megszólaltat egy kis harangot. Az Agama Sastra, a templomépítés kézikönyve szerint a harang hangja elűzi a negatív erőket, és zúgása kellemes Isten számára. A mögötte meghúzódó tudományos ok pedig az, hogy a zengő vagy csilingelő hang tisztítja, nyugtatja a hívő elméjét. Segít a koncentrálásban, így teljes odaadásunkat a Legfelsőbbre összpontosíthatjuk.

Indiai harang a hindu templomokban - ősi indiai hagyomány

Ezek a harangok agyunk bal és jobb részében egységet hoznak létre. A csengő csengése pillanatában éles és tartós hangot hallat, amely legalább 7 másodpercig ekhó üzemmódban működik. A visszhang időtartama elég jó ahhoz, hogy aktiváljuk a testünk mind a hét gyógyító központját. Ez azt eredményezi, hogy az agyunkból kiüríthetünk minden negatív gondolatot.

Tilak a homlokon

A tilak többnyire Gangesz agyag, melynek pasztájával különféle jeleket festenek a homlokra. A vaisnavák az orr és a két szemöldök között húznak tilak jelet. Ez a rész ősidők óta az emberi test egyik legfontosabb idegpontja. A tilak felfestésekor az ujj ezt a pályát masszírozza. A hűs Gangesz agyag adta tilakjel az emberi test energiáját segíti megőrizni, és ellenőrzi a koncentráció különböző szintjeit.

A vörös pötty, a kumkum por szintén a két szemöldök között van. Alkalmazása során a homlok közepét és az Adzsna-csakra pontot automatikusan megnyomják. Ez megkönnyíti az arcizmok vérellátását is. Az Adzsna-csakra a guru-csakra vagy a harmadik szem-csakrája. A hindu hagyomány szerint a test elsődleges csakrája. Az agy meditációért felelős részével, a tudatosság magasabb síkjával kapcsolatos.

Miért jó a henna testfestés?

A henna vagy a testfestés művészete is az ókori Indiából származik. A henna növény porított száraz leveleiből készült massza, a mehndi. Amellett, hogy gyönyörű a színe, és rendkívül sokféle szép mintázata van, a mehndi nagyon erős gyógynövény is.

Henna, mint indiai szokás - ősi indiai hagyomány

A nők ünnepek alkalmával díszítik így végtagjaikat. A menyasszonyok körében általános. Ami mögötte húzódik, az már egészségügy. Az esküvők stresszesek, és a stressz gyakran fejfájást és fáradságot okoz. A mehndi alkalmazása megakadályozhatja a túl sok stresszt, mert hűti a testet és csökkenti az idegek feszültségét. Ez az oka annak, hogy mért a kezeket és a lábakat festik a gyönyörű mintákkal. A test idegvégződéseit nyugtatják.

Elveszítjük hagyományainkat?

Életmódunk drasztikusan megváltozott. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a régmúlt hagyományai nem tartoznak a rohanó jelenhez. Azonban mindig van ellenpélda is. Nyugaton a gyógynövényeket felváltották a vegyi tabletták, majd sokan mégis a természetes gyógymód felé fordultak.

India népe őrzi a régi hasznos szokásait, mert bebizonyosodott életet segítő hatásuk. Értéke van akkor is, ha nem mindenki tudatos napi gyakorlatának minden előnyéről. Például India kultúrájának szerves részét alkotják a böjtnapok, és betartják anélkül, hogy elemeznék annak a szervezetre gyakorolt jótékony hatásait.

Hindu szokások – összefoglalás

A hindu szokások természetesen nem mind egyediek. A harangzúgás mindenhol ugyanazt a hatást váltja ki, a karperec a nyugati nők karján is gyógyítóan hat.

A tudomány csak az utóbbi évtizedekben fordított gondot arra, hogy tüzetesebben megvizsgálja az indiai szokások hatását. Miután számos orvosi tanulmány kimutatta a jóga rendkívüli testi és mentális egészségjavító erejét, nagyobb érdeklődés támadt az ősi ind hagyományok iránt is.

Ma már tudjuk, hogy az nem babona, nem keleti miszticizmus, hanem tudományosan is indokolt tradíció.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*