fbpx Hírességek véleménye a Bhagavad-gítáról - Bharata Kultúrtér

Hírességek véleménye a Bhagavad-gítáról

Elmélet

Összeszedtünk néhány Bhagavat-gítát, más néven Magasztos szózatát dicsőítő gondolatot. Számtalan híres tudós, művész, filozófus méltatta ezt a csodálatos művet. Többek között Aldous Huxley, Albert Einstein, Carl Gustav Jung, Georg Hegel, Friedrich Nietzsche, Rudolf Steiner is. Mutatjuk a legszebbeket.

Amos Bronson Alcott, író, filozófus, tanár, szigorú vegetárius:

Olvasva a Bhagavad-gítát éreztem, milyen páratlanul tiszták a gondolatai. E könyv vagy a belőle válogatott idézetek váljanak szentírássá az emberiség számára. Azt hiszem, magasabb rendű ez bármely más keleti szent írásnál, a bölcs ember olvasmányai közül a legjobb.

H.D. Thoreau, író :

Reggelente megfürdetem elmém a Bhagavad-gítá döbbenetesen magasrendű és kozmológikus filozófiájában. Félisteni évekkel számolva is már sok év telt el e mű megalkotása óta, mégis hozzá képest modern világunk és irodalmunk csekély s jelentéktelen. E filozófia fensége oly távol áll a mi felfogásunktól, hogy feltételezem: egy ősi, magasrendű civilizáció létét sejteti.

Juan Mascaro, spanyol tudós, egyetemi tanár (Oxford, Barcelona, Cambridge):

Ha Beethoven a Bhagavad-gítá szellemét zenében át tudta volna nekünk adni, milyen csodálatos szimfóniát hallhatnánk!

Glen P. Kezwer, fizikus:

A Srímad Bhagavad-gítá 2/30. versében olvashatjuk, hogy a lélek, mely a testben lakozik örök és elpusztíthatatlan. (…) A történelem során minden spirituális kereső ezt kutatja, ezt akarja megismerni és magvalósítani. A célok legmagassabbikának eléréséhez eszköz India lelki örökségében található.

Hermann Hesse, Nobel-díjas német költő:

A csodálatos Bhagavad-gítá az életbölcsesség valóban gyönyörű kinyilatkoztatása, mely lehetővé teszi, hogy a filozófia vallássá fejlődjön.

Wilhelm von Humboldt, a német művelődéstörténet korszakalkotó személyisége:

A Gítá az ismert költemények közül a legrégibb, legmagasztosabb s talán az egyetlen igazán filozófiai ének.

Gandhi:

Amikor kétségek kísértenek, ha csalódások érnek, és a szemem nem lát már remény sugarat a horizonton, a Bhagavad-gítához fordulok, amelyben mindig találok egy verset, hogy megvigasztaljon engem, és én azonnal elkezdek mosolyogni.

Ralph Waldo Emerson, amerikai esszéíró, filozófus és költő:

Angliában a szabályok és a materialista igazság megértése, a jó modor, a diszkréció, a bátorság előnyös. De nem tudott olyan könyvet alkotni, mint a Bhagavad-gítá.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*