fbpx Az Abszolút megismerhető? - Bharata Kultúrtér

Az Abszolút megismerhető?

Elmélet

A Bhagavad-gítá a hinduizmus időtlen bölcsessége. Íme egy csodás vers, mellyel Krisna tanítja Ardzsunát, úgy, hogy mi is megértsük. Persze megérteni csak az ember számára is felfoghatót érthetjük meg.

manusjánám szahasrésu
kascsid jatati sziddhajé
jatatám api sziddhánám
kascsin mám vetti tattvataha

„Sok ezer ember közül talán egy törekszik tökéletességre, s a tökéletességet elértek közül igazán alig ismer Engem egy is.”

A Bhagavad-gítá elmesélése: Ardzsúna Krisnával

Tipp: Asrami előadások a Bharatában>> Meditáció és spirituális tanítás

Elemzés

Leveles Zoltán

Hogyan mondhatott ilyet Krisna több mint 5000 évvel ezelőtt? Az ember azt gondolná, hogy a társadalom erkölcsileg folyamatosan degradálódik. A „bezzeg az én időmben” nem új keletű jelenség. Mindig is úgy érezték az emberek, hogy a múlthoz képest a jelen sokkal reménytelenebb.

Mit kezdjünk azonban azzal, hogy Krsna (aki maga a Legfelsőbb) arról számol be Ardzsunának több évezrede, hogy alig-alig találni olyan embert, aki eléri a tökéletességet. Mit sem szólva azon kevesekről, akik valóban ismerik Őt. Két dolgot érthetünk meg ebből a kijelentésből.

Egyrészt: Miként a csúcsok közül a legmagasabbat, a Mount Everestet is alig ismeri valaki, úgy a végtelent ugyancsak nehéz megismerni. Az Őhozzá vezető ösvény hasonlóan meredek, mint a magas Himalája kapaszkodói. A túrázók nem jutnak fel a csúcsra, csak akkor, ha eltökélt hegymászókká válnak. S a komolyan igyekvők közül is keveseknek adatik meg, hogy elérjék a legmagasabbat. A Legfelsőbb megismeréséhez teljes eltökéltség, önátadás és meghódolás szükségeltetik, ennek tudományát Krisna a későbbi versekben tárja föl. Ebben az állapotban a hit és a megtapasztalás viszi egyre feljebb a vándort.

A másik dolog, amire a fenti vers utal, hogy az emberi születés adta lehetőséggel kevesen élnek. A földi létformák közül egyedül az embernek adatik meg a Legfelsőbb és a hozzá vezető út kutatásának képessége. Aki nem él ezzel a szabadsággal, az elszalasztja az emberi élet adta nagy lehetőséget. Olyan ő, mint akinek egy értékes könyvtára van, de nem olvassa könyveit, vagy megannyi kincse lapul a trezorban, de sosem él vele. Mit ér az a vagyon vagy könyvtár, amelyet nem használnak? Hasonlóan eltékozolt élet az, amelyiket nem az élet fennkölt értékeinek kutatására, megismerésére, végső soron a Legfelsőbb szolgálatára fordítanak.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*