fbpx Tanítás az emberi szerepekről - Bharata Kultúrtér

Tanítás az emberi szerepekről

Elmélet

Egy csodálatos Bhagavad-gítá vers vállalt szerepeinkről. Miért és hogyan játszunk szerepeket az életünkben? Melyik alakításunk a valódi énünk? Egyszerre több szerepet is játszunk? Többek között ezeket a kérdéseket veti fel az olvasóban ez a Bhagavad-gítá vers.

Bhagavad-gítá a vállalt szerepeinkről

Tipp: Keresd programjainkat: Asrami programok Spirituális programajánló

jo mám pasjati szarvatra
szarvam csa maji pasjati
taszjáham csa pranasjámi
sza csa me na pranasjanti

“Aki mindenhol Engem, és mindent Bennem lát, számára Én sohasem veszek el, s ő sem vész el számomra soha.”

Leveles Zoltán elemzése

A vers Krisna ajkairól hangzik el. Eszerint a gyakorlónak lelki látásmódot kell kifejlesztenie. A lelki látás azt jelenti, hogy az ember képes mindenhol és mindenben a Transzcendens kezét látni: minden jelenségben, eseményben, bennünket ért hatásban.

Az élet színpadán eljátszott szerepeket a Legfelsőbb osztja, képességeink és vágyaink alapján. Ha mi, mint szemlélő azt hisszük, hogy a szereplők valódi önazonossága az általuk eljátszott szerep, akkor látásmódunk hiányos.

A jó színész elhiteti a közönséggel, hogy azonos az eljátszott szereppel. Ugyanakkor mind a színész, mind a közönség legbelül tudja, hogy a színész este kibújik a jelmezből, és eredeti önvalójában tér haza. A néző együtt érző könnyeket is hullathat, mégis ismeri a valóságot, miszerint a színész csak eljátssza a rászabott szerepet.

A lelki látásmód elérés

Hasonlóan, az életben ránk szabott szerepeket jól kell játszanunk. Feladatainkat jól kell végeznünk. Közben nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy földi szerepünkön túl, valódi önvalónk a lélek, aki ha majd kibújik a különféle szerepekből, jelmezeitől megválva hazatérhet a lelki világba.

A lelki látásmód elérésének első lépése, hogy felismerjük önmagunkat, testünk jelmeze mögött meglássuk a lelket. Akkor láthatjuk majd meg másokban is, s akkor láthatjuk majd Őt mindenhol, és többé nem tévesztjük Őt szem elől.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*