fbpx A bénító túlzott ragaszkodás - Bharata Kultúrtér

A bénító túlzott ragaszkodás

Elmélet

Miért is kellene megszabadulni a ragaszkodástól? Érthető, hogy a félelem és a harag nem kívánatos. De mi a baj a ragaszkodással? Lássuk a Bhagavad-gítá válaszát.

Tipp: Asrami előadások a Bharatában>> Meditáció és spirituális tanítás

Túlzott ragaszkodás és szenvedés

víta rága bhaja krodha
man majá mám upásritáha
bahavo gjána tapaszá
pútá mad bhávam ágatáha

“Megszabadulván a ragaszkodástól, a félelemtől és a haragtól, teljesen elmélyülvén Énbennem, oltalmat Énnálam keresve már sokan megtisztultak a múltban a Rólam szóló tudás által, s így felébredt bennük az Irántam érzett transzcendentális szeretetet.”

Leveles Zoltán elemzése

Krisna tovább tanítja Ardzsunát. Ardzsuna egyre mélyebb tanításokat kap, mert érdeklődően és tisztelettudóan hallgatja Krisnát. Ardzsuna hozzáállása elengedhetetlen az önmegvalósítás ösvényén haladó gyakorlónak. E versben, bátorítást kapunk Krisnától. Igazolja saját szavait.

Megtudhatjuk, hogy a Bhagavad-gítá tanítása már célba juttatott a múltban megannyi gyakorlót: felébresztette szívükben a transzcendentális istenszeretet. Eszerint az emberi élet küldetése a transzcendentális szeretet felébresztése és táplálása. Ez a fajta lelki szeretet képes valódi belső békéhez juttatni a gyakorlót.

E transzcendentális szeretetet megtapasztalva a gyakorló újra és újra vágyódik erre a nemes ízre. Ahhoz azonban, hogy megtapasztalhassuk a transzcendenst, meg kell szabadulnunk a ragaszkodástól, a félelemtől és a haragtól. Mindez egy tapasztalt tanító segítségével lehetséges.

Amikor a ragaszkodásról esik szó, akkor mindig az anyagi ragaszkodásról beszélünk. Nem közömbösségről. Nem is arról, hogy ne ragaszkodjunk lelki gyakorlatainkhoz. Csupán arról, hogy ne bizonytalan dolgokhoz ragaszkodjunk. Ne ideiglenes dolgokhoz. Ne olyanhoz, aminek vagy akinek kezdete és vége van.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*