fbpx Árnyékszínház, árnyékvilág: az indiai árnyjátékok története - Bharata Kultúrtér

Árnyékszínház, árnyékvilág: az indiai árnyjátékok története

Elmélet

Az indiai színház hagyománya legalább 5000 éves. Egyik ága az árnyékszínház, melyet stílusbeli sokféleség jellemez. Az árnyjátéknak művészi és filozófiai üzenete is van. Az ókori hindu bölcsek az egész univerzumot egy árnyjáték bábszínpadához hasonlították. Eszerint az egyén előző élete tetteinek következményeként különféle testekben kapja meg azokat a lehetőségeket, melyeket korábbi cselekedeteivel ő maga idézett elő.

„Színház az egész világ”

– írta Shakespeare. Indiában a színház narratív formában kezdődött, vagyis a szavalás, az éneklés és a tánc a színház elválaszthatatlan részévé vált. Az indiai színház beépítette az irodalom, a képzőművészet és a tánc egyes formáját: irodalom, mimika, zene, tánc, mozgás, festészet, szobrászat és építészet elegyéből építkezett.

Az árnyékjáték

Az árnyékjáték egy zseniális animációs technológia, amelyet évszázadokkal a mozgóképipar megjelenése előtt fejlesztettek ki. Ázsia, különösen Kína és India kultúrájához hozzátartozik az árnyékjáték. Az óind kultúrában leginkább a guru-tanítvány kapcsolat és a pálmalevélen megőrzött írások biztosították az ismeretek továbbörökítését. Emellett a színház különféle formái adták át az értékes információkat, miközben szórakoztattak, és művészi élményt nyújtottak. Egyik formája az árnyékjáték volt, ez az ősi művészet ma is élő népi hagyomány.

Az árnyékbábjáték

Az árnyékjáték alkalmas technikának bizonyult a rendkívül gazdag hindu epikák dramatizálásához. Ragyogó műfaji lehetőség, amelynek vizuális hatása külön művészetet alkotott a dráma történetében.

Az árnyék bábok egy ősi részét alkotják India kultúrájának. Az indiai árnyékbábjátékot az ősi szanszkrit szövegekben szintén megemlítették. Sőt, egyes elemei több hagyományőrző helyen is megtalálhatóak, mint például a templomok freskóin, a festményeken vagy bizonyos táncformákban.

A gazdag hindu epika megelevenítése

Az árnyékszínházi és a táncdrámákat általában a hindu templomokhoz csatolt színpadon mutatják be. Sok régióban vándorló művészcsaládok rendezik a nagy templomi fesztiválok során. Többnyire a Rámájana és a Mahábhárata történetei uralják repertoárjukat.

Orisza állam híres árnyékbábszínháza Ravan Chhaya néven ismert. Szó szerinti jelentése: „Rávana árnyéka”. A Rámájana története elevenedik meg. Akkor miért Rávanáról nevezték el? Mivel Ráma Isten egyik megjelenési formája, így nem anyagi testtel rendelkező személy − nem vet árnyékot.

Az árnyékszínház kulturális és vallási vonásokkal rendelkezik. A finoman díszített bábokat egy rendkívül kreatív és szórakoztató művészeti formaként használják. Tamil Nadu színházaiban például 0,90 x1,5 méteres figurákkal dolgozik a többszemélyes együttes, egy narrátor vezetésével. Tovább adják a Rámájana, Mahábhárata és a Puránák történeteit.

Árnyékszínház, árnyékvilág

Az árnyjáték, a történetmesélésnek ez az egyedülálló formája látszólag egy eseménysort elevenít meg. Ugyanakkor filozófiai mondanivalója a látvány illuzórikus voltáról tanít: a valóság nem a mozgatott bábu, hanem az, aki mozgatja. Az ember sem a látható test, hanem a lélek, ami élővé teszi.

Buddha idézet árnyékvilág

A Mahábhárata is említi az árnyjátékot, a bábokat, melynek mozgatója maga az ember. Bár úgy tűnik, hogy sorsa tőle függetlenül ugráltatja, ez nem igaz. A valódi bábos maga az egyén, nem egy idegen akarat mozgatja, hanem saját jól vagy rosszul megválasztott tetteiből alakulnak ki a „zsinórok”. Ezek kényszerítő ereje azonban kikerülhetetlen. Ez nem más, mint a karma.

Összegzés

Jóval a mozgóképipar megjelenése előtt alakult ki az árnyékjáték, ez a zseniális animációs technológia. A legtávolabbi faluban is életre kelhetett, virtuóz ének, fergeteges ritmusok és drámai hanghatások kísérték. A karakterek jelmezei kifinomultak voltak, örvénylő szárnyakkal, virágfüzérekkel, díszes nyakláncokkal és ékszerekkel, hogy a fény a bonyolult mintákon felragyoghasson.

Az indiai árnyjáték ma is élő előadásmód. Forrása leginkább a két világhírű hindu epikus mű, a Rámájana és a Mahábhárata, melyek időtlen ragyogását továbbítja az árnyékszínház is. Az ősi tanítást ez a rejtélyes művészet úgy adja át, hogy az arra fogékonyaknak rávilágít az ember valódi életére.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*