fbpx Amit a Hare Krisna maha mantra zengéséről tudni érdemes - Bharata Kultúrtér

Amit a Hare Krisna maha mantra zengéséről tudni érdemes

Elmélet

Sokat hallottunk már a Hare Krisna mantráról. A mantrák hatalmáról már írtunk korábban. A mantra-világ egy időben olyannyira foglalkoztatta a társadalmat, hogy a Hare Krisna mantra megjelent a Hair c. filmben és az amerikai mainstream rockéletben. A woodstock korszak egyik velejárója.

Az angol rockzenészek sem maradtak tétlenek. A Beatles-fiúk is énekelték Krisna neveit, találkoztak Prabhupáddal. George Harrison elkötelezett gyakorló volt.

Hare Krisna Mantra Quintessence band előadásában

Az angol Quintessence együttes pedig mondhatni, „direktben nyomta” a mantrákat. Lássuk hát, mi az, amit a Hare Krisna mantráról tudni illik.

Írta: Leveles Zoltán

A Hare Krisna mantra lényege

A Hare Krisna mantra, vagy maha mantra egy ősi hangrezgés, mely a lelki világból szállt alá. A Hare Krisna mantrával meditáló gyakorló Krisna neveit és rajongó szeretet-energiáját szólítja meg. Minderről a Védák írnak.

Japa meditáció

A mantrákat a 108 fagolyóból álló olvasón számolják, mert a hagyomány szerint segít az elme fegyelmezésében, ha egy előre eldöntött mennyiségű mantrát zeng el a gyakorló.

Zenghető hangosan, félhangosan vagy elcsendesülve. Mindenféle megkötés nélkül, bárki meditálhat a mahamantrán.

Tipp: mélyítsd el a mantra meditáció és filozófiai ismereteid asrami programjainkon: hindu templom Budapest

Mennyiség vagy minőség

Természetesen mind a kettő. A cél a teljes átszellemülés, amikor az ember lénye teljesen átlényegül. A mennyiség azonban nem a mantrák számát jelenti, hanem hogy a nap 24 órájában az ember mennyi ideig marad tudatos lelki önvalójáról és a világ lelki természetéről.

A minőség nem a mennyiség növelésével, az „elmondott körök” számával mélyíthető el, hanem a meditáció intenzitásának elmélyítésével.

Szívből vagy erőből?

Gyakran találkozni olyan gyakorlókkal, akik erőből próbálják megoldani a dolgot. Ha mechanikus volna a lelki fejlődés, akkor semmi értelme sem lenne. Éppen az benne az életszerű és szeretetteljes, hogy a lelki gyakorlásban nem az „erősebb győz” üzleti gondolkodás érvényesül.

Nem erőlködni kell, hanem törekedni. Nem akarni kell, hanem vágyódni. Mire? A Legfelsőbb társaságára, a lelki látásmód kifejlesztésére. Ugyanakkor nem ábrándozni, hanem cselekedni is kell.

A mahamantra, mint önmegvalósítási forma

Többféle önmegvalósítási módszer létezik. Csaitanya Maháprabhu, az Aranyavatár szerint a jelen korban leghatékonyabb a maha mantra meditáció.

Érdemes hát kipróbálni a Hare Krisna mantra zengését. Puding próbája az evés.

Post a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*