Hírek

Ebben az indiai hírrovatban válogatott témákra bukkanhat, sokszor olyanokra is, melyek magyar nyelven sehol sem szerepelnek. A néhány soros írás röviden, tényszerűen összefoglalja az adott ügy legfontosabb információit.

Indiai hírek

Indiai hírek

Csupán egy érdekes kis részlet arra a kérdésre: mi történt a nagyvilágban? Múlt és jelen hírei vagy a jövő tervei. Legyen szó az indiai kultúráról vagy a modern Indiáról, környezetvédelemről vagy technikai és tudományos fejlődésről, a közös szál, ami összekapcsolja ezeket az, hogy illik lapunk profiljába.

Talán megmosolyogni való hír, talán elgondolkoztató, esetleg csak hasznos beszámoló. Ha pedig e rövid tájékoztatás felkeltette figyelmét, biztosan talál a témához illő hosszabb írást, tanulmányt, mellyel szélesítheti látókörét.

 

 

Néhány napja megjelent a hír, hogy ismét előrébb állították a Végítélet óráját. Eszerint két percre vagyunk a globális katasztrófát jelképező éjféltől. A tudósok a nukleáris fegyverek és az éghajlatváltozás okozta aggodalmaik miatt változtatták meg az óra állását.

A  végítélet órája

A végítélet kifejezés sajnos nem Stephen King 40 éve megjelent regényét idézi. Minden évben egy tudósokból álló nonprofit csoport eldönti, hogy az előző év eseményei milyen hatást válthatnak ki. Vajon közelebb taszították vagy távolabb vitték az emberiséget a pusztulástól? A tudósok a szimbolikus óra mutatóját 30 másodperccel közelebb hozták éjfélhez.

Végítélet ez, vagy cselekedeteink következményei?

Az 1972-es stockholmi környezetvédelmi konferencia után az ENSZ egy Környezetvédelmi Programot szerkesztett. Aztán 30 év múlva, 2002-ben ismét kiadta előrejelzését a következő harminc évre: A környezet állapota – múlt, jelen, jövő? címmel. Lesújtó adatokat tartalmaz. Most vagyunk az előrejelzés félidejénél, de nem lehetünk túl bizakodóak.

Az atomfegyverkezés veszélye nem az egyetlen ok, ami az órát előrelendítette. A tudósok a veszélyes politikai szólamoktól a nukleáris fenyegetés veszélyéig több kritikus dolog koktélját keverték fel, ezzel indokolva döntésüket. 1953-ban is két perc volt éjfélig, amikor először tesztelték a hidrogénbombát.

Mióta jár a Végítélet órája?

Ezt a speciális „órát” 1945-ben szerkesztették a Chicagói Egyetem kutatói. Azok, akik az első nukleáris fegyverek fejlesztését segítették a Manhattan Projectben. 1947 óta atomtudósok csoportja tartja fenn. Az órát arra használják fel, hogy figyelmeztessék az országokat az emberiségre és a Földre váró fenyegető veszélyekre.

Milyen időt mér a Végítélet órája?

A Végítélet órája (Doomsday Clock) egy lehetséges globális katasztrófa közelségének a szimbóluma. Az apokalipszist az jelentené, ha elérné az éjfélt. Eleinte csak az atomháború réme miatt kellett változtatni az óra állásán. 2007 óta már az éghajlatváltozást és az ember által okozott ökológiai katasztrófákat is figyelembe veszik. Minden olyan – többnyire az emberi kizsákmányoló mohóság okozta – tényt, amely visszafordíthatatlan következménnyel jár a természetre és az élővilágra.

„Az éghajlatváltozás előtt a veszély kevésbé tűnt azonnalinak, de a katasztrofális hőmérséklet-emelkedés hosszútávon történő elkerülése sürgős figyelmet igényel. A világ nemzeteinek jelentősen csökkenteniük kell az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az éghajlatváltozás kockázatának kezelése érdekében. A globális válasz messze elmaradt e kihívástól” – írta a Tudósok Értesítője.

Változtat-e valamit a Végítélet órája?

Még közelebb került a mutató az éjfélhez, fél percet faragtak le a tudósok az emberiség idejéből – írja az USA Today. A média világszerte így közölte a hírt. Azt, hogy el kellene végre vetni önző anyagi céljainkat, hogy tudatilag kell az embernek egyenként és közösségileg is változtatni – nos, erről sehol nem írtak.

 

 

Norbert Weisst annyira lenyűgözte a védikus tudomány, hogy mintegy 20 évvel ezelőtt eladta üzleti tanácsadó cégét – más terve volt. Egy missziót kívánt szervezni annak érdekében, hogy megismertesse a világgal a Védák tanítását. A Védákat tanulmányozva kijelentette, hogy ezek a szentírások a világ minden problémájára megoldást adnak. Meggyőződése, hogy a Védák a tökéletes tudomány tárháza.

Norbert Weiss

 

Tipp: Ismerd meg a Védák tanítását és ősi rítusait>> Hindu templomi programok Budapesten

Egy német üzletember eladta a cégét, hogy népszerűsítse a Védákat

„A kutatások bebizonyították, hogy a Védánta egy teljes tudomány, amely elősegíti az egyéni és a világbékét. A Védák ismerete a békét jelenti, ezzel támogatja a jólétet a világ minden táján – mondta egy interjúban. – A Védák magas szintű technológiát jelentenek, a legösszetettebb és legrégebbi tudást, amely még ma is életben van. Kérjük, tanulmányozza, gyakorolja és alkalmazza ezt a tudást.”

A 20. indiai látogatása alkalmából Varanásziban, az amerikai hindu Ved Mandir és egy indiai, rádzsasztáni ásram közti nemzetközi jógatudományi szerződés megkötésekor mondott beszédet. Guruja, Pandit Shiv Pujan Chaturvedi is ott volt. Weiss lelkesedése azóta sem csökkent, szponzorálja a Védák szimpóziumát, és jóga központot üzemeltet Münchenben.

„Korán kezdtem bölcseletet tanulni. Hamarosan rájöttem, hogy a nyugati filozófia nem válaszol a világegyetemhez és az élethez kapcsolódó kérdéseimre. Csak új kérdőjeleket vetett fel”

– mesélte Weiss. 40 évvel ezelőtt találkozott néhány lelki tanítóval, amikor ők Európába jöttek, de akkoriban csak keveset tudott átvenni tőlük. Hamarosan rájött, hogy meg kell látogatnia Indiát, ha meg akarja tanulni a meditáció fejlett technikáit.

Emlékezett arra, hogy az 1970-es évek elején látogatott először Indiába, hogy választ találjon a világról és az életről szóló kérdéseire. Újdelhi volt az első állomás, amelyet Risikés követett.

„Bár a nyugati filozófia nem adott magyarázatot a dilemmáimra, úgy találtam, a Védák foglalkoznak velük.”

Az 1980-as évek elején, miután első jógaközpontja bezárt, tőzsdei brókerként kezdett dolgozni.

„Jól kerestem, de soha nem engedtem, hogy a heves munkamenet eltántorítson a Védák tanulmányozásától. Naponta körülbelül egy órát meditáltam, és tanulmányoztam a Védákat. A kilencvenes évek során elegem lett a munkahelyi hajszából, így kiléptem.”

Weiss és felesége, Susanne Indiába repült, néhány hónapot töltöttek ott. Visszatérve létrehoztak egy olyan tanácsadó céget, mely Európában üzletelő ázsiai vállalkozásoknak nyújtott szolgáltatásokat. A cég jól működött, ám a 90-es évek közepén Norbert Weiss úgy határozott: eladja, mert másban látja küldetését.

Több mint 50 szimpóziumon vett részt, köztük a Banaras Hindu Egyetemen is. Indiai látogatásai során Gomukh és Gangasagar között utazik. A felesége is elkíséri és segíti. Weiss indiai asztrológiát (jyotisha) is tanult.

Weiss az emberiség jóléte érdekében szeretné az egész világgal megismertetni a Védák tudományát. Ennek érdekében egy állandó tagozatot szeretne létrehozni, a védikus panditok, tudósok csoportját, akik szintén ezt segítik munkájukkal. A Védák iránti szeretetét fejezte ki azzal is, hogy fiának a hindu Shivanand nevet adta.

 

 

 

Will Smith indiai látogatása kapcsán derült ki, hogy a Bhagavad-gitá kedvenc olvasmányai közé tartozik. A népszerű hollywoodi színész, Will Smith az ő „belső Arjunájával” utazik – adta hírül a Business Standard december vége felé. Will Smith Oscar-díjra jelölt amerikai színész, többszörös Grammi-díjas hiphopelőadó. 

 

Will Smith indiai látogatása kapcsán derült ki, hogy olvasta a Bhagavad-gitát

Tipp: Bhagavad-gítá előadások szerdánként a Bharatában>> Asrami programok

Will Smith a Bhagavad-gítá Arjunájával azonosul

A Newsweek szerint ő „a bolygó legbefolyásosabb színésze”. A hollywoodi szupersztár, a Bright című filmjének promóciójára utazott Mumbaiba. Kijelentette, hogy már elolvasta a Bhagavad-gítá 90%-át. Bevallotta, hogy Arjuna személyisége nagy befolyással van rá.

"A Bhagavad-gítá szent könyve olyan, mint a „belső Arjuna” közvetítése. Legközelebb Risikésbe megyek, és határozottan több időt fogok itt tölteni" – mondta az újságíróknak.

Will Smith már negyedik alkalommal utazott Indiába. Szereti az országot és annak történelmét.

A Bhagavad-gítá, a hindu Biblia olyan tiszteletreméltó szentírás, mely a tudás és a filozófia egyik legátfogóbb és legteljesebb könyve. Már számtalan kiváló személyiség dicsőítette a múltban és a jelenben egyaránt.

 

 

A Braj Vrindavan Act Now! (BVAN) nevű aktivista csoport tagjai egy szomorú videót osztottak meg egy közösségi oldalon. Ebben a videóban éppen egyik fő tevékenységüket végzik, szemetet szednek Vrindávanban a szent Yamuna partján, mikor műanyag zacskóban elpusztult teknősöket találnak. A BVAN magyarországi parnerszervezete a Bharata Kultúrteret is működtető India Klub Alapítvány.

 

Környezetvédelmi hírek Indiából

Megrázó környezetvédelmi hírek Indiából: szemétgyűjtés közben a BVAN csapata műanyagba fulladt teknősöket talált.

 

 

A videóban arra kérnek mindenkit, hogy ne használjanak műanyagot, mert ezzel tönkretesszük környezetünket, az élővilágot és saját magunkat is. Ez ösztönzött a cikk megírására engem is.


Az évente elhasznált 100 millió tonna műanyagnak 10%-a az óceánba végzi. Csak szemléltetés képen, ha ez a hulladék Pet palackból állna, és egymás tetejére tennénk őket, akkor ez a torony elérne a Napig. Képzeljük csak el, hogy az 1950-es évek óta mennyi műanyaghulladék kerülhetett az óceánokba?

Egyes becslések szerint 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal. A Plymouth egyetem tanulmányai szerint legalább 700 féle tengeri fajra hat ki a műanyagszennyezés és évente több mint 100 millió tengeri emlős pusztulásáért felelős.


A műanyagok nem csak a természetet és állatvilágot pusztítja, de minket, embereket is. A háztartásokban felhasznált műanyagok többsége káros az emberi szervezetre. A víz és élelmiszer tárolására használt műanyagok legtöbbje egy BPA (biszfenol A) nevezetű szintetikus vegyületet old ki magából, melynek hatása nagyon hasonlít az ösztrogén hormonéra.

Olyan problémákat okoznak, mint a meddőség, hímivarsejtek pusztulása, idegrendszeri és szellemi zavarok kialakulása, kapcsolatba hozhatók a szív és érrendszeri megbetegedésekkel, elhízással, cukorbetegséggel.


A világ nyugati felén olyan mértékeket öltött a műanyag felhasználás, hogy az általa keletkezett hulladékot képtelenek feldolgozni. Bár folyamatosan bővül az újrahasznosító iparág, de még mindig nem képes felvenni a kesztyűt a keletkezett mennyiséggel.

Ebben az évben 5 trillió műanyag zacskót fog az emberiség felhasználni. Az angol Guardian lap felmérése szerint a Pet palackokból világszerte egymillió fogy percenként és eközben a nagy üdítő gyártó cégek csak 7% -ban használnak fel újrahasznosított palackot. Az ok nagyon egyszerű, sokkal olcsóbb újat gyártani, mint újrahasznosítani.


Az Egyesült Királyságban összegyűjtött műanyag hulladék két harmadát Kínába, Indiába szállítják feldolgozási célból. New York a világ legnagyobb mennyiségű hulladékot előállító városa szintén 6000 kilométerre szállítatja szemetét, mert nem tud vele mit kezdeni. Az állandó növekvésre kényszerített fogyasztói társadalom elfelejtette az a szót, hogy elég. Méltóságát vesztve önpusztító életvitelt folytat, sajnos nagyon hatékonyan.


Mindannyinknak fel kell tenni a kérdést! Mit tehetnék én, mint egyszerű ember, ennek a globális problémának megoldására?


Kevesebb műanyagot fogok használni! Nincs más megoldás! Meg kell tanulnom vigyázni a környezetemre, Földanyára, gyermekeim jövőjére!

 

.

Theresa May, brit miniszterelnök egy különös látogatást tett 2017. június 3-án, pénteken. Férjével együtt meglátogatta a London észak-nyugati területén fekvő Swaminarayan hindu templomot, melyet a legnagyobb Indián kívüli hindu templomként tartanak számon.

hindu templom látogatása

Leveles Zoltán írása

A templomlátogatás aznap történt, amikor a legutóbbi londoni terrortámadást elkövették. Bonyolult ez a világ, gondolhatnánk. Hogy stílusos legyek, hadd idézzem a 20. század kiemelkedő tanítóját, Bhaktivédánta Szvámí Prabhupáda mestert:

"Az egyszerűeknek egyszerű, a bonyolultaknak bonyolult."

A helyzet azonban nem mindig tűnik olyan egyszerűnek. Különösen, ha egyénileg vagy kollektíve másoknak szenvedést okoztunk a múltban. Márpedig Anglia (is) okozott némi szenvedést a világ Európán kívüli kultúráinak. Éppen azoknak, amelyeket ma kultúridegennek tartanak Európában.

Tegyük azonban félre a gyarmatosító múltat. A karma törvénye nem arra való, hogy mások orrát beleveregessük a saját piszkába. Sokkal inkább arra, hogy egyes szám első személyben tanuljunk általa. Való igaz, elmondhatjuk, hogy ma már általános terrorveszély van Európában. No, de mit tegyen az egyén ilyen helyzetben? Féljen? Gyűlölködjön? Dugja fejét a homokba és mondogassa, hogy nincs is terrorveszély?

Hogy társadalmi szinten mit kell tenni, azt inkább a nagyokra bíznám. Vagyis nem biztos, hogy rájuk bíznám, különösebb hatásom úgysem lehet rájuk.

De ahhoz, hogy vészhelyzetben mit tegyen az egyén, tökéletes útravalóval szolgál a védikus bölcselet. Legkézenfekvőbb idevágó tanítás a Bhágavata Purána története.

A Bhágavata Purána vagy más nevén Srímad-bhágavatam a Védák tanításának meghatározó műve, melynek keletkezését közel 5000 évvel ezelőttre helyezik.

A filozófiai mű alaptörténeteként Pariksit király életének végzetes vészhelyzete szolgál. A történetben váratlanul Pariksit tudomására jutott, hogy hét napon belül magával ragadja őt a halál.

Jó-e előre tudni halálunk időpontját, vagy sem, ez már egy másik kérdés. Pariksit király mindenesetre nem esett pánikba. Azonnal lemondott, átadta a királyságot, majd a Gangesz partjára vonult.

Hogy miért a Gangesz partjára? Mert ott éltek a nagy szentek és tanítók. Ők azok, akik átadhatták neki a védikus tudást. A védikus bölcsességre pedig azért volt szüksége, mert nyugodt szívvel kívánt az árnyékvilágról távozni.

Tanulság

A nehézségekben a legfontosabb, ha teszünk egy lépést befelé, az önmegismerés útján. Ne a külső elrendezésektől várjunk enyhítést fájdalmainkra.
Pariksit király is átszervezte a külső körülményeket. Nem is kicsit. Lemondott. De nem ettől várta a megoldást. A megoldás belül keresendő. Ezt ő jól tudta. Ezért ment a gangesz-parti bölcsekhez.

Theresa May hindu templomba látogatása

Hogy Theresa May londoni hindu templomba való látogatása mennyire volt egy lépés befelé, ezt csak ő és maga a Jóisten tudja megmondani. Jóllehet, vannak, akik a lemondását követelik. Nem is a lemondása vagy hatalmon maradása itt a kérdés. Sokkal inkább az, hogy vajon miért látogatott el a hindu templomba.

Theresa May idézet

Mi is történt azon a napon

A miniszterelnök asszony betartva a templomi szokást, cipő nélkül lépett a szentélybe. Virágszirmokat és vizet ajánlott fel az istenség kegyszobránál. Találkozott a templom vezetőivel és más hindu szervezet képviselőivel. 20 perces felszólalásában a miniszterelnök mintegy 2000 hívő előtt arról beszélt, hogy segítsenek neki Nagy-Britanniát a „világ nagy meritokráciájává” tenni. A meritokrácia olyan társadalmi forma, amiben az egyén pozíciója nem a származásától, hanem tehetségétől, tudásától, teljesítményétől függ.

Theresa May hindu templomba látogatott

Amikor a politika összekeveredik a vallással

Theresa May elismerően nyilatkozott a brit-indiai közösségekről, melyek „inspiráló példaképet adnak az élet minden területén”. Kihangsúlyozta, hogy az eredmények „a legjobb brit és indiai értékekre” épültek.

"Segítsenek kiépíteni a létfontosságú kapcsolatokat Indiával. Csatlakozzanak, építsünk egy erősebb, igazságosabb és gazdagabb világot mindannyiunk számára" – mondta Theresa May.

A miniszterelnök asszony már második alkalommal járt a templomban. 2013 márciusában, a Nemzetközi Nőnap alkalmával ő volt a díszvendég és a főszónok.

Egyengessük el a múltat

Nagy-Britannia, a volt gyarmatosító nagyhatalom ma már partnerként fordul India felé. Emlékeztetőül érdemes megjegyezni, hogy Theresa May elődje, David Cameron is rendkívül elismerően beszélt India kultúrájáról a választási kampánya során. Nagy-Britanniának ihletet kell merítenie a hinduizmusból, ha azt akarja, hogy jobban menjenek a dolgok – mondta akkoriban David Cameron, aki háromszor is járt Indiában. Számára a híres indiai eposz, a Rámájana is fontos alapmű. Cameron szerint az Egyesült Királyságban is tanulhatnak a Rámájana csodálatos epikus soraiból.

Gyorsszámolás: mi számít igazán?

2017. június 8-a az újabb választások ideje. Így Theresa May sem hagyhatta figyelmen kívül azt a tényt, hogy az Egyesült Királyságban élő, kb. egymilliós létszámú indiai származású népesség szavazata bizony sokat számíthat.