Nagyon is aktuális a növényi alapanyagú biogázolaj termelése. A megújuló energiahasznosítás újabb fordulata következett be azzal, hogy vágóhídi hulladékból is állítanak elő biogázolajat, ami végtelen viták újabb táptalaja.

A felháborodott hinduk szerint nem szabad közösséget vállalni a modern kor legkegyetlenebb vívmányával, a vágóhidakkal. A másik oldal szerint, akik bár vegetáriusok, mégis úgy vélik, hogy ha már mindenképpen leölik az ártatlan állatokat, akkor legalább dolgozzák fel a hulladékot, hogy ne szennyezzék azzal is a környezetet.

Az üggyel kapcsolatban a PETA a legkörnyezetpusztítóbb iparágnak minősíti az állattartást, s idézi az ENSZ egyik 2006-os adatát, mely szerint az üvegházhatásban nagyobb felelősség hárul az állattartókra, mint a világ összes járművére, beleértve minden gépkocsi, teherautó és repülő által kibocsájtott szennyeződést.

Ennek ismeretében felmerül a kérdés, hogy nevezhető-e biogázolajnak az állati tetemekből készített üzemanyag. A PETA szerint az állati tetemekből készült üzemanyag ipari termelése üzemanyag célú állattartást generálna.