Marcello D'Orta A lestrapált tanító, Életem dolgozata és tanítványaim újabb dolgozatai c. munkák híres írója. Általános iskolás tanítványainak dolgozataiból adott közre válogatást, amelyben megtalálható a humor és a filozófia egyaránt.

vadász

Diákválasz:

A vadászatról ez a véleményem: a másfél millió olasz vadászból (ennyit mondtak be a tévéhíradóban) másfél millió bűnöző.

Korán reggel azzal ébrednek, hogy már álmukban leadtak egy-két géppuskasorozatot, beöltöznek Rambónak, és döngetnek az erdőre a dzsippel.

Az erdőn amint egy énekesmadár kitátja a csőrét, már lőnek is, mint az őrült. Ha meglátnak egy szúnyogot, azt is agyonlövik.

Nem izgatja őket, hogy egy gyerek az anyja nélkül vagy egy anya a gyereke nélkül megy haza: elintézik, mint Pascoli apját.

Mikor hazamennek a hullaszállító tarisznyával, a feleség, aki egy cégéres bestia, azt mondja: "Szervusz, drágám, jól szórakoztál a vadászaton?" Én az ilyennek élő fürjet dugnék a szájába, hogy csipkedje össze azt a ronda nyelvét!

A vadászokat meg, akik bűnösebbek, mint Néró, mert Néró őrült volt, ők meg nem, Isten fogja megbüntetni és főleg Szent Ferenc. Mert ha érdemeik ellenére megbocsát nekik, ezek még a galamb képében röpködő Szentlélekre is ráfogják a puskát!