1891. január 4-én, pénteken a hinduk, akik a szent Jamuná folyóban fürödtek különös jelenet szemtanúi lehettek. Egy ismeretlen nyelven nevezett hajó közeledett a reggeli ködben. A Pamiat Azova, a császári orosz haditengerészet páncélos cirkálója. A hajóhídon tiszti kabátot viselő fiatal, világos bőrű férfit láttak, akit fegyveres katonák vettek körül, de partra szállva semmilyen támadó szándékot nem mutattak. Az idegen Miklós volt, az orosz trónörökös, a közeljövő utolsó orosz császára.

 

Vrindavan

II. Miklós volt az első orosz uralkodó, aki személyes érdeklődést mutatott India iránt. 1890-ben, fiatalon a cárevics ázsiai körútra indult, az úti cél: India, Kína és Japán volt. December 11-én érkezett Bombay kikötőjébe (ma Mumbai), s megkezdte hosszú transz-indiai utazását, amely Ceylonban (ma Srí Lanka) fejeződött be január 31-én. A fregatt fedélzetén volt Vaszilij Mengyelejev tengerészeti mérnök is, a Mengyelejev táblázatot megalkotó kémikus fia, valamint Nyikolaj Karazin néprajzkutató. A Kelet-rajongó Esper Ukhtomsky részletes beszámolót írt az útról. A diplomataként is ismert tudós, néhány nappal az indulás előtt csatlakozott az expedícióhoz.

A cárevics és kísérete meglátogatta az agrai Taj Mahalt, Ahmedabadot, a művészetek akkori központját Lucknow-t, Kalkuttát, s a Hindusztáni-alföld hatalmas városában, Madrászban (ma Csennai) a különleges alakú templomokat. Járt a dél-indiai Szrírangamban, megtekintette Visnu híveinek egyik legnagyobb templomkomplexumát. Ellora fantasztikus barlangtemplomait, melyek három vallásnak is helyt adnak, s ahol többemeletes, bazaltba vájt szentélyeket is láni, melyek elképzelhetetlen technikával jöttek létre.

A Delhitől 80 mérföldre, délre fekvő kisváros, Vrindávan is része volt a trónörökös útjának, akinek nagyon tetszett a hindu-vaisnava zarándokhely. Korabeli emlékek szerint  a várost Velencéhez hasonlította. Feltételezhető, hogy az utazási jegyzeteket készítő Miklós, ismerete Vrindávan történetét, és Kesi-gátot. A királyi vendég látható volt a híres Madana-Mohana templomban is. Ezen kívül meglátogatott még számos fontos helyet, és vásárolt jónéhány egzotikus műtárgyat, melyeket később az orosz múzeumok átvettek.

A hindu bölcsek azt mondják, hogy egyetlen lépés Vrindávan földjén egyenlő minden más szent helyen végzett zarándoklattal.

Élőben is megnézné Vrindávan és Indiát? Akkor itt érdemes körülnézni>> utak a spirituális Indiába

Kapcsolódó cikkek: