Mint köztudott vízkereszt napján, jan. 6-án megkezdődik a farsangi időszak, melynek hagyománya hosszú múltra tekint vissza. A farsang végét a húsvét elõtti nagyböjt negyven napja közül az elsõ, hamvazószerda jelzi. Ebben az időszakban kevés munka adódott a földeken, a téli fonásnak pedig lassan végére értek, így jutott idő a vígasságra, a lakodalmakra. Mulatságok, téltemetés, tavaszköszöntés, bálok, karneválok jellemzik ezt az időszakot, attól függően, hogy paraszti, polgári vagy nemesi társaságról van-e szó.

Ahmedabad

Európában a legnagyobb érdeklődést mindig is a velencei karnevál vonzotta, mely díszes maszkjaival talán azt sugallja, hogy a világ nem más, mint színjáték.

Nálunk a mohácsi busójárás (mely tavaly a világörökség része lett) a legkiemelkedőbb esemény ebben az időszakban. Igazi tartalma, az egyszerű hősiesség sajnos sokszor feledésbe merül. Pedig a hagyomány az ottani lakosok bátorságáról szól, akik a Mohácsi-sziget mocsaras, nádas vidékén kerestek menedéket a török elől. Szörnyű álarcokat készítettek, majd meglepték ellenségüket. A törökök a vihar miatt behúzódtak az elfoglalt mohácsi házakba, ám szörnyű zajra ébredtek, és az álarcos, ördögpofájú szörnyeket látva fejvesztve menekültek a városból.

No, de az európai farsangi mulatságok összessége sem közelíti meg azt a fesztiválözönt, amit India kínál az érdeklődőknek. A hinduk eleve rengeteg ünnepnapot tartanak. Ez vallásuk személyes jellegének köszönhető, hiszen ha tisztelem Föld Anyát, Gangesz Anyát, vagy Isten más 'hivatalnokait', mint pl. a Nap, Hold stb, akkor mindig van ok a különféle vidám összejövetelre. Ráadásul ezek többsége komoly kulturális tevékenység, mely a hagyományokon alapszik s egyben továbbörökíti azokat. Egy kis ízelítő a kultúra és szórakozás bőséges kínálatából:

Az indiai kultúra keresztmetszetét adja a 101 napos Szúrja fesztivál, mely a leghosszabb művészeti fesztivál a világon: szeptemberben kezdődik és december végén, illetve a következő év januárjának közepén ér véget. Non-profit, önkéntes szervezet irányítja, amelynek nincsenek irodái és fizetett alkalmazottai. Kiváló előadások: művészi filmek, költészet, tánc, színház, fotóművészet, festészet, zene jellemzi. A tradicionális tánc minden ága képviselve van itt, a Bharatanatyam, Kathak, Kathakali, Kuchipudi, Odissi, Manipuri és Mohiniattam egyaránt. Kerala állam székhelyén Trivandrumban, 35 éve működik eredményesen, de a világ minden pontján megtalálható egy-egy előadásuk. Az alapítót, Natarádzsa Krisnamurthyt (aki édesanyjától örökölte mélységes Gandhi tiszteletét) 2003-ban az év emberének választották.

Talán nem kisebb megmozdulás a Tamil Nadu állam székhelyén, Chennaiban rendezett zenei fesztivál sem, melyet minden évben az óév végén és az új év elején ünnepelnek. Ez a rendkívül népszerű és nagy érdeklődéssel várt egy hónapos fesztivál, a zene, a tánc és más művészeti ágakban több, mint 1.000 előadást kínál. Kissé délre, a Bhagavad-gíta főhősének, Ardzsúnának a vezeklési helyén, Manallapuramban, a szabadban egy másik klasszikus és népi táncfesztivál zajlik. A hely festői, a háttérben, a tengerparton kőszobrok láthatók.

Január első felében Ahmedabadban (Gudzsarát) valamint Dzsájpurban (Radzsaszthán) zajlik egy rendkívül érdekes és nagyon látványos fesztivál, a Makar Sankranti, mely jelzi, hogy a a Nap az északi féltekére megy, s egyben az életet, és a termékenységet ünnepli. Napkeltétől napnyugtáig milliónyi tarka papírsárkány szeli át az eget. Az idén lesz a 20. Nemzetközi Papírsárkány Fesztivál, melyen 32 különböző ország vesz részt. Emellett lesznek légi akrobaták, sárkány festészeti versenyek, kiállítások. Mindez remek szórakozást nyújt a gyerekeknek is!

Érdemes még megemlíteni a Tamil Nadu-i Szúrja ünnepet is. Ahogy a neve is mutatja, a fesztivált Szúrjának, a Nap istenének ajánlják Andhra Pradesh, Karnataka és az észak-indiai államokban. A nők nagy kihívásnak tekintik, hogy házaikat gyönyörű motívumokkal kidiszítsék az ünnepre. Ezekben a napokban a gyönyörű Szúrja púdzsa a legfontosabb szertartás.

Január közepétől április végéig rendezik a nagy hagyománnyal bíró vallási megmozdulást, a Kumbha Melát Haridvárban. Ezt az ősi észak-indiai fesztivált misztikus elemek is tarkítják. Sok milliónyi jógi, hívő, hindu szent ember jön össze, hogy beszéljenek a hitükről, s ezeken több millió ember vesz részt nap mint nap. A találkozó egyik fontos része a Gangeszben vett szent fürdő, hogy a víz ne csak kivülről tisztítson, hanem elmoshassa a bűnöket is.

Pongal, egy hatalmas aratóünnep Dél-Indiában, a Hálaadás indiai megfelelője. Legfontosabb része a főzés, melynek közismert finomsága forralt tejből valamint rizsből készül, s még ízletesebb a második napon. A nagy lakomára és a táncra sok-sok család gyűlik össze. A három napig tartó tamil ünnepség mellett vizifesztívált és nagy elefánt-felvonulást is láthatnak az odaérkezők (Kerala, Madurai). Trichurban ezen az ünnepen nagy összejövetelt tartanak színesen feldíszített elefántokkal.

Kotajanban, Aranmulában és Csampakulamban hatalmas evezősversenyeket.

A Holi tavaszünnep, felszabadult télbúcsúztató Észak-Indiában. Az emberek önfeledten vigadnak, isznak, táncolnak, énekelnek, és az ünnep első napjának délelőttjén egymást vörös színű folyadékkal locsolják le, délután pedig egymásra vörös port hintenek, vagy azzal mázolják be egymás arcát, ruháját. Ebben a játékban korra, nemre és társadalmi hovatartozásra tekintet nélkül mindenki részt vehet. Az ünnep záró eseménye az utolsó este, amikor faágakból örömtüzeket raknak.

Dzsájpur még a mohamedán hódítás korában is híres volt kiemelkedő művészeti életéről.

Nos, az irodalom szerelmeseinek nem szabad kihagyni azt a fantasztikus lehetőséget, mely az év elején itt várja őket. A lista széles és lenyűgöző. Találkozhatnak neves hazai és nemzetközi szerzőkkelés meghallgathatják őket, ráadásul mindezt ingyen! A Dzsájpuri Irodalmi Fesztivált minden évbenmegrendezik, Ázsiában ez tekinthető az egyik legfontosabb irodalmi események.

Az 1950-ben hatályossá vált indiai alkotmány emlékére Új-Delhiben (egy látványos felvonulás keretén belül) minden évben megünneplik a köztársaság napját. A parádét, mely Delhi központjából indul, három ágazat, a fegyveres erők (hadsereg, haditengerészet és légierő) alkotja. Ugyancsak ide tartoznak a hagyományos tánc-társulatok, de a nap csúcspontja a helikopterek és más légi járművek drámaian elsuhanó bemutatója. Hasonló katonai parádék láthatók India több államának fővárosában isezen a napon.

Karnataka államban, Hampi romjai mellett egy kedves és élénk fesztivál várja az érdeklődőket: színház, tánc, zene, bábjátékok, tűzijáték, látványos körmenetek. Vidzsajanagar, az egyik legnagyobb hindu királyság volt India történetében. Az egykori, pompás Hampira emlékeznek, mely egykor fővárosa volt. Az idei fesztivál egy különleges ünnep tisztelete köré szerveződik: most ünneplik majd 500 éves évfordulóját annak, hogy Krishna Devarayát Vidzsajanagar császárává koronázták. Krishna Devaraya volt a megtestesült tolerancia, a liberalizmus és nagylelkűség. Nem csoda, hogy birodalmában tökéletes harmónia uralkodott a különböző vallások között. Mind a muzulmánok, mind a keresztények teljes vallásszabadságot élveztek, mecseteket, templomokat emeltek. A nagy államférfi és jó stratéga nagy szerelme a zene volt, ő is ügyesen játszott vinán. Uralkodását virágzó kultúra és művészet jellemezte, jogosan nevezik ezt az időszakot a Telugu irodalom aranykorának. Emellett a szanszkrit és tamil nyelvű irodalom is nagyon magas színvonalat ért el.Palotájában, egy külön teremben rendszeresen tartottak különféle irodalmi összejöveteleket.

Szintén Radzsasztánban rendezik a híres sivatagi parádét, mely egy csodálatos lehetőség minden résztvevő számára, hogy megtapasztalja a homokkő város, Dzsaisalmer mágikus varázsát. Teve felvonulások, teve futtatás, vízilabda versenyek és mérkőzések, vetélkedés a szép szakállnak és turbánnak kijáró díjakért, akrobaták, bábosok, zsonglőrök mind-mind részei ezeknek a napoknak. Aki idelátogat, biztosan nem fog unatkozni!

A teljesség igénye nélkül ennyit szedtünk csokorba a szezon indiai fesztiváljaiból. Reméljük a varázslatos India még sok évezreden keresztül megőrzi sokszínűségét, kultúráját és főleg azt, ami mindezt lehetővé teszi: mély vallásosságát.