A jóga hatásai közül ezúttal a gyulladásos tüdőbetegség esetében is javíthatja a betegek életminőségét, állítja az indiai Orvostudományi Intézet (AIIMS) egy tanulmánya. A jóga hatásai valóban lenyűgözőek.

A tanulmány bemutatta a tüdő működését, a légszomj kiváltotta és a gyulladásos betegségeket, s hogy minlyen jelentős javulás mutatkozott a krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő betegeknél, miután befejezték a 12 hetes jóga tréninget. A COPD kiváltó oka leggyakrabban a dohányzás, a beteg tüdő megnehezíti az új, egészséges levegő felvételét. Bár nincs teljes gyógymód a COPD esetében, a beteg életminősége javítható a tünetek, mint például a légszomj kezelésében, állítják a kutatók.

AIIMS New Delhi

Megvizsgáltuk, hogy vajon az egyszerű, strukturált jóga hogyan hat a gyulladással és a légszomjjal küzdő betegek esetében – mondta Randeep Guleria, az AIIMS tüdőgyógyászati és alvászavarok osztályának egyetemi tanára Új-Delhiben. A vizsgálatban 29 stabil COPD-s beteget érintett, akik a jóga olyan formáját gyakorolták, amely tartalmazta a a fizikai testtartásokat (ászanák), a légzési technikákat (pránajáma), tisztító technikákat (kriyas), a meditációt és a relaxációs technikát (shavasan) 1 órán keresztül, hetente kétszer, 4 héten át. Ezután a betegek otthon folytatták a gyakorlatokat. 12 hetes edzés után ismételt vizsgálat következett. Minden paraméter jelentős javulást mutatott.

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikája szerint 2010-ben a krónikus obstruktív légúti betegség, a COPD volt a negyedik vezető halálok. Sajnos ezt a betegséget tekintve Magyarország vezeti a halálozási statisztikát Európában.

Más tanulmány, mint pl. a Group Health Research Institute Seattle-ben megállapította, hogy a több hetes jóga osztályok alanyainál kevesebb a hátfájás, s van néhány bizonyíték arra is, hogy a jóga segíthet a rák elleni küzdelemben, csökkenti a magas vérnyomást, a könnyű krónikus fájdalmat, különösen az ízületi fájdalmat.
Ha a jóga fizikális hatásai mellett kíváncsi vagy a jóga spiritualitására is, akkor érdemes elolvasnod, hogy hogyan kell meditálni.
A jógában is alkalmazott technika a mantrák zengése. Egy színvonalas írása a mantrák erejéről.

___________________________________

Szeretnéd kipróbálni a jógát? Jóga tanfolyam kezdőknek Budapesten: 1074 Budapest, 7. kerület, Tivadar u. 3. Tel.: +36704088108