odisszi indiai klasszikus táncest | 2017. szeptember 10-én 18 órától

Rahul Acharya indiai táncmester és Túri Virág Réka táncművész inciai táncestje

Hihetetlen öröm a Bharata Kultúrtér számára, hogy házigazdaként büszkélkedhet egy nem mindennapi táncesemény kapcsán: Odisszi táncelőadást láthat a Bharata közönsége, mely egyenesen az Égből száll alá.

Tánc az Égből | Rahul Acharya és Túri Virág Réka táncestje

Tipp:

Exkluziv interjú Rahul Acharya indiai klasszikus táncmesterrel>> Az odisszi tánc kiválasztottja a táncban találta meg Istent

Interjú Túri Virág Réka táncművésszel>> Megfogta India spiritualitása 

Az Indiából érkező Rahul Acharya táncmester indiai klasszikus táncelőadása mindig elbűvöli a közönséget. Az esten ezúttal magyar tanítványa, Túri Virág Réka táncművész is fellép.

Az indiai klasszikus tánc eredendően templomi tánc, így az asrami környezetnek köszönhetően a néző valóban hiteles betekintést nyerhet a spirituális indiai hagyományokba.

Az eseményen való részvétel 1200 Ft. Minőségi vegán vacsora 1200 forintért ezen az űrlapon előrendelhető. Vacsorát csak az itt regisztrált vendégeknek szolgálnak fel>> Vacsora rendelés

 

RAHUL ACHARYA RÖVID BEMUTATÁSA: AZ ODISSZI TÁNCMŰVÉSZET MESTERE

Rahul Acharya táncmester az odisszi indiai klasszikus táncművészet napjaink egyik legkiemelkedőbb alakja. A világkörüli turnéi során „isteni táncosként” vált ismertté. Rahul Acharya elbűvölő megjelenésével, káprázatos mozgásával és arcjátékával tárja a néző elé az odisszi tánckoreográfiák kecsességét, mélységét és spirituális erejét.

Négy éves korától a mai napig aktívan tanulja és tökéletesíti művészetét. Nemzetközi szinten kimagasló tekintéllyel rendelkező szólótáncosként tartják számon. Neves művészeti fesztiválok rendszeres előadója.

Rahul Acharya odissi tancmuvesz 3

Munkája mögött szigorú jógagyakorlás és testedzés áll. A tánchoz is kapcsolódó hindu szent szövegeket eredetiben, szanszkritul tanulmányozza. Táncmozdulataiba beépíti a védikus tanítások legfontosabb elemeit.

Első férfi táncművészként kapta meg India legmagasabb szintű akadémiai művészeti díját 2009-ben. Tagja egy indiai kultúrát támogató nemzetközi szervezetnek, és több szaklapnál is rendszeresen publikál. Civil életében biotechnológusként szerzett diplomát.

Világszerte jelennek meg az odisszi tánccal kapcsolatos kutatómunkái. A számtalan odisszi előadás mellett táncfilozófiai és elméleti előadásokat is tart.

Rahul Acharya táncművész szerint a színpad és a földrajzi elhelyezkedés a táncos számára nem számít. A színpad a tánc során szentéllyé válik, a határok és identitások megszűnnek létezni, a valóság egy más dimenziója tárul elénk.

TÚRI VIRÁG RÉKA RÖVID BEMUTATKOÁSA

"Úgy tartják, hogy a Mester találja meg a tanítványt, amikor az készen áll."

Másfél évvel ezelőtt nem igazán éreztem késznek magam arra, hogy itthagyjak mindent és egy másik kulturális környezetben, teljes időben tanulóként éljek. A legjobb barátaim az alázat, belső erő és kitartás volt. Mégis legbelül, ha igazán őszinte vagyok, vágytam erre a változásra, de sosem hittem, hogy leszek olyan bátor, hogy ugorjak. Erről mesélek az előadáson képekkel kísérve, és néhány táncot is láthat, aki eljön.

Diavetítés Túri Virág Réka odisszi táncosnő korábbi Bharatás fellépéséről

 

 

Magyar Táncművészeti Főiskolán végeztem moderntánc pedagógus, és tanár (MA) szakon. 2003-tól foglalkozok Odisszi indiai tánccal. Első mesteremnél, Bijay Kumar Senapatinál Indiában 2006-ban kezdtem tanulni, ami komoly inspirációt adott az elmúlt évtizedben. Eltávozása után néhány évvel megtaláltam a jelenlegi mesteremet Rahul Acharyat, aki napjaink egyik legkiemelkedőbb, ICCR által elismert táncművésze. Precíz tánctechnikája és megragadó előadókészsége mellett a tánc elméletére, és a hozzá tartozó kultúra ismertetésére is nagy hangsúlyt fektet. 2015-ben ICCR (Indian Council for Cultural Relations) ösztöndíjat nyertem, és a SRJAN iskola keretein belül Rahul Acharyatól tanultam az elmúlt másfél évben.

2006-ban az első hosszabb indiai utam után megalapítottam a Parvati Odisszi Tánccsoportot Budapesten, ami azóta is töretlenül fejlődik. Az Indiai Nagykövetség felkérésére 2012 óta tanítok az általuk alapított Amrita Sher-Gil Indiai Kulturális Központban. 2008-tól minden nyáron Odisszi táborokat szervezek Nandafalván egy hindu templom erre kialakított táborhelyén. 2016-ban öt fővel Indiában tartottuk a tábort ahol a táncórák mellett megnéztük Bhubaneswar és Puri templomait, és még sok kulturális élménnyel gazdagodott, aki eljött."