Túri Virág Réka táncestje

2017. május 30.-án 18 órakorBharata Kultúrtér, VII. kerület, Tivadar u. 3.

Különösen rendhagyó előadással zárja a Bharata az idei évadot. Túri Virág Réka odisszi táncos Indiából érkezve lép a Bharata Kultúrtér színpadára, ahol mesél, táncol és képeket vetít.

 

Túri Virág Réka: Rámtalált a tánc c. táncest


Az utóbbi 1,5 év indiai tanulmányainak élményeit osztja meg a közönséggel. Megtudhatjuk tőle, milyen érzés indiai közönségnek, indiai nagyszínpadon szóló darabot táncolni. Mesél a mesterével való találkozásról, és arról is, hogy miért hozza őt hamarosan Magyarországra. Kövesd a rendezvény aktualitásait, interjút Túri Virág Rékával a Facebook eseményen!

 

Belépőjegy 1500 Ft. - vegán vacsorával (szabdzsi, bio hajdina, saláta és zöldségfasírt. Vacsorát csak az előre regisztrált vendégeknek áll módunkban felszolgálni. Regisztrálás itt>> Regisztrálás a belépőjegy mellé járó ajándék vacsorához

Túri Virág Réka induló indiai táncanfolymára már csak két hely maradt>> Indiai tánc tanfolyam

Odisszi indiai táncbemutató és élménybeszámoló

A táncest minden bizonnyal különös élményt nyújt majd a vendégeknek. Állon itt maga, az előadó ajánlója.

Túri Virág Réka ajánlója

Úgy tartják, hogy a Mester találja meg a tanítványt, amikor az készen áll.


Másfél évvel ezelőtt nem igazán éreztem késznek magam arra, hogy itthagyjak mindent és egy másik kulturális környezetben, teljes időben tanulóként éljek. A legjobb barátaim az alázat, belső erő és kitartás volt. Mégis legbelül, ha igazán őszinte vagyok, vágytam erre a változásra, de sosem hittem, hogy leszek olyan bátor, hogy ugorjak. Erről mesélek az előadáson képekkel kísérve, és néhány táncot is láthat, aki eljön.


Magyar Táncművészeti Főiskolán végeztem moderntánc pedagógus, és tanár (MA) szakon. 2003-tól foglalkozok Odisszi indiai tánccal. Első mesteremnél, Bijay Kumar Senapatinál Indiában 2006-ban kezdtem tanulni, ami komoly inspirációt adott az elmúlt évtizedben. Eltávozása után néhány évvel megtaláltam a jelenlegi mesteremet Rahul Acharyat, aki napjaink egyik legkiemelkedőbb, ICCR által elismert táncművésze. Precíz tánctechnikája és megragadó előadókészsége mellett a tánc elméletére, és a hozzá tartozó kultúra ismertetésére is nagy hangsúlyt fektet. 2015-ben ICCR (Indian Council for Cultural Relations) ösztöndíjat nyertem, és a SRJAN iskola keretein belül Rahul Acharyatól tanultam az elmúlt másfél évben.


2006-ban az első hosszabb indiai utam után megalapítottam a Parvati Odisszi Tánccsoportot Budapesten, ami azóta is töretlenül fejlődik. Az Indiai Nagykövetség felkérésére 2012 óta tanítok az általuk alapított Amrita Sher-Gil Indiai Kulturális Központban. 2008-tól minden nyáron Odisszi táborokat szervezek Nandafalván egy hindu templom erre kialakított táborhelyén. 2016-ban öt fővel Indiában tartottuk a tábort ahol a táncórák mellett megnéztük Bhubaneswar és Puri templomait, és még sok kulturális élménnyel gazdagodott, aki eljött.

TÚRI VIRÁG RÉKA ODISSZI TÁNCMŰVÉSZ ÍRÁSAIBÓL

Érzelme kifejezése az indiai táncban

Az indiai dráma érzelmei a natya sastrában

A tánc odaátról való

A natya sastra eredete és tartalma