Áldozatot mutatnak be a Dunának Budapesten. A világokat, korokat és kultúrákat átívelő ősi rítus a védikus hagyományok szerint kerül bemutatásra. A különös szertartás során többek között a Gangesz forrásvizét, a Duna saját vizét, tisztított vizet, mézet és tejet csorgatnak a Dunába. Mindez a Petőfi-híd budai hídfőjénél, az A38 Hajó előtt történik 2018. január 14-én, vasárnap délután 15:45 órakor. A Púdzsá időpontja a napnyugtához igazodik.

Duna pudzsa - Leveles ZoltánA púdzsán a vendégek aktívan is résztvehetnek. Maguk is elindíthatnak egy-egy virágot szállító levéltányér-hajócskát Európa második legnagyobb folyamának tiszteletére.

Tipp: kövesd az aktualitásokat az esemény Facebook oldalán.

A Duna pudzsa részletei

Az indiai Kumbha Méla ünnepség első napján, amikor a nap északi irányba fordul, a spirituális India a budapesti Duna-partra, az A38 Hajó elé költözik. Ezen a napon az indiaiak szent folyóiknak adnak tiszteletet.

A hagyományosan hideg januári napokban a Duna gangeszi színeket ölt, méz és tej csorog a folyóba és levéltányéron mécseseket sodor a víz a Balkán felé. A hindu szertartáson kagylókürt szólal meg, ghilámpákat, virágot és csamara legyezőt mutatnak be.

Duna puja

A „púdzsá" szanszkrit szó, jelentése imádat, szertartás. A Himalája csúcsaiban eredő Gangesz fáradhatatlanul mossa el milliónyi hódolójának bánatát. Az életet jelentő folyamot a hinduk anyaként tisztelik, s forrásától torkolatáig naponta milliók mutatnak be neki hálaadó áldozatot. A folyó kultúrák átörökítője, világok összekötője.

A Duna Pudzsa kifejezés játékosan idézi az egyik legelterjedtebb hindu ünnepet, a „Durga pudzsát". A rendezvény tisztelgés Európa világait összekötő, életet jelentő folyam előtt.

A Duna Pudzsa a Kumbha Méla első napján kerül megszervezésre Budapesten. Az indiai Kumbha Mela spirituális fesztivál a világ legnagyobb rendezvénye, melyet az UNESCO szellemi kulturális örökségként tart számon. A 12 évente megszervezésre kerülő 2013-as Mala Kumba Melán 110 millió résztvevővel ünnepeltek az indiai Prajág melleti Gangesz-parton.

Helyszín

Petőfi-híd budai hídfőjénél, az A38 Hajó előtt 

Időpont

2018. január 14-én 15:45 órakor

A rendezvényen való részvétel díjmentes.

Duna pudzsa interjúk

A hangulatkép a korábbi Duna pudzsákból: