A Rámájana világörökség az UNESCO minősítése szerint is. Nyilván ez a hír Indiában évezredek óta egyértelmű tény. Enélkül hogy is maradhatott volna fenn évezredeken át? Apáról fiúra, mesterről tanítványra, nagyszülőkről unokákra szállt tovább a Rámájana páratlan bölcsessége.

„Rámanáma, Ráma neve a tiszta szívűeké, és azoké, akik szeretnék elérni a tisztaságot, és azok is akarnak maradni.” – Mahátma Gandhi.

 

A Rámájana világörökség listán szerepel "Az Emberiség Szellemi Örökségének Mesterművei" között


A Rámájana az UNESCO világörökség listáján szerepel

A Rámájana az UNESCO világörökség listáján szerepel Az Emberiség Szellemi Örökségének Mesterművei között. 2005 novemberében az UNESCO újabb 43 alkotást és hagyományt vett fel Az Emberiség Szellemi Örökségének Mesterművei listájára. Mostantól védelmet élvez egyebek mellett az indiai Rámájana hagyományos előadásmódja, a Rámlílá is – közli az UNESCO főigazgatója, Koïchiro Matsuura. Az UNESCO harmadik alkalommal bővítette a világörökség szellemi remekműveinek listáját azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét ezen alkotások jelentőségére.

 

A Rámájana UNESCO Világörökség

 

Az emberiség szellemi örökségének legkimagaslóbb alkotásai között szerepel a Rámlílá, vagyis az a drámai előadás, melyet minden évben megrendeznek szerte Indiában, Nepálban és Bangladesben, sőt világszerte minden nagyobb hindu közösségben. Nem véletlenül, a világ hindu templomaiban, de a világ múzeumaiban is populáris téma a Rámájana, éppen ezért nyílnak múzeumok Ráma életéről.


Rámájana és Tulsidas (Tulszi dász)


Az eredeti szanszkrit nyelven íródott Rámájanát, mely jóval időszámításunk előtti időszakra datálható, később Ráma Csarita Mánasza néven a szent eposzt Tulszídász újra dolgozta. A Rámájana korszakának megállípításáról korábbi cikkünkben írtunk. Ez a mű a tizenhatodik században hindi nyelven iródott, hogy a szanszkrit epikus mű mindenki számára elérhető legyen. A Rámájana főhőse Visnu 7. megtestesülése Ráma herceg, a későbbi király, a tökéletes uralkodó. Az eposz beszámol arról, miként rabolták el feleségét, Szitát, hogyan szabadította ki a démoni Rávana fogságából, és kik voltak ebben a segítői. A tíz napos csata Ráma és Rávana között Ráma győzelmével fejeződik be, ez egyben az előadás csúcspontja. A játékot évente szeptemberben vagy októberben rendezik, maga a fesztivál és színpadi előadás is több napig tart. Dél-Indiában úgy is nevezik Navaratri ( Nava-Ratri = kilenc éjszaka), a 10 napos összejövetel utolsó napján, hatalmas örömtüzek lobognak, tűzijátékok és csillagszórók ünneplik Ráma, vagyis az igazság győzelmét a gonosz felett. Hogy méltóképpen megemlékezzenek Ráma visszatéréséről, este kis mécseseket gyújtanak, ezek a lámpácskák mutatják az utat hazafelé. A Rámájana kultúrák találkozása, mely egyetemes bölcsességével összeköt földrészeket, Istent és embert, múltat és a jövőt.

Rámájana az UNESCO világörökség listáján. Története az emebriség örök problémáit tárgyalja, örökérvényű megoldásokkal.


Rámájana a színpadon


A szabadtéri produkciókat a hagyományoknak megfelelően a helyi Rámlíla bizottságok állítják színpadra, és teljes egészében a helyi lakosság finanszírozza. Ilyen formájú népi színház teljesen egyedülálló a világon, ezért is kapott jelentős globális figyelmet. A Rámlíla megkülönböztetés nélkül összehozza az embereket kaszt, vallás vagy az életkor nem számít. A közönséget felkérik, hogy énekeljen, és részt vesz a narrációban is. A falvakban szintén spontán módon eljátsszák a szerepeket, vagy részt vesznek a különböző kapcsolódó tevékenységekben, mint például maszk- és jelmezkészítés vagy a sminkelés és díszítés. Mára már több régió kifejlesztette sajátos előadásmódját, a pantomim stílustól, a zenés előadásokig. Ramnagarban az egész város egy hatalmas szabadtéri színpad, és a közönség együtt mozog az előadókkal minden epizódban a következő helyszínig. Itt akár egy hónapig is tarthat az előadássorozat. A fontos a szerepek gyakran öröklődnek a családban, például Rávana szerepét ugyanazon család tagja játszotta 1835-1990 között.

 

A Rámájana tradicionális előadása. Fotó: UNESCO világörökség


Egy 2008-as UNESCO jelentés a legreprezentatívabb Rámlíla előadásokat mutatja be, hivatkozva a 3 évvel korábbi döntésre, mely az emberiség szóbeli és szellemi örökségeként a világ kincsévé tette a Rámlílát, az ősi Rámájanát, amely méltán került az UNESCO világörökség listájára, méltán szerepel az Emberiség Szellemi Örökségének Mesterművei között.