Nyugaton ha felmerül az indiai turbán kérdése sokan nem tudják hirtelen melyikre kell gondolni. Éppen ezért összegyűjtöttünk mindent, amit tudni kell az indiai turbánokról. Megnéztük azt is honnan ered egyáltalán a turbán. Többek között azt is megtudtuk mit jelent ha valaki rózsaszín vagy éppen piros turbánt visel. Így egy esetleges indiai utazásnál biztosan képben leszel. 

Írta: Bató Mária Magdolna

 

Indiai turbán Rádzsasztán államban

Az indiai turbán az indiai öltözködés része. India lakossága rendkívül változatos. A kulturális sokszínüség megnyilvánul a változatos indiai konyhában, de abban is, hogy a turbán az ország különböző tájegységein belül nagy változatossággal bír. Különbözőek színben, méretben és formában.

A turbán jellegzetességei általában viselőjük társadalmi rangját tükrözik. Nem kiegészítőként szolgálnak egy-egy csinos táskához. Indiai vallásaiban különféle turbánokat különbözetünk meg. Társadalmi rang mellett vallási vagy területi hovatartozást is jelöl. A különbségek azt jelölik, hogy a turbánt viselő személy melyik régióhoz tartozik.

Az indiai turbán neve lehet pagri, dumalla, peta, pheta, pagari, dhamala, patti, száfa. A megnevezések olyan fejdíszt jelölnek, amelyet a férfiak adott szertartás szerint tekernek a fejükre. India területén számos más turbán is található, viszont annak felkutatása nem a mi feladatunk.


A turbán színei


A különleges ruhadarabot mindenhol tisztelet övezi. Jellegzetes, hogy különböző alkalmakon más-más színű turbánt viselnek.

A piros indiai turbán Rádzsasztánban a juhászoké

Piros turbánt Rádzsasztánban jellemzően a juhászok viselnek.

Sok területen gyűlések idején a vének fehéret tekernek fel, amely a béke szimbóluma.

A rózsaszín turbánt általában tavasszal vagy házassági ünnepségeken a vendégek viselik. A fehér turbán használata az iszlám vallásban a legelterjettebb. Észak-Afrika bizonyos részein a kék szín vált általánossá. A kék turbán az egy törzshöz való tartozást jelöli.

Az indiai turbánra jellemző, hogy ékszerekkel díszítik, amely szintén a viselő rangját tükrözi. Törökországban a díszek azt is jelölik, hogy a turbánt viselő személy mennyire gazdag és mekkora hatalommal bír.


A turbánok története

A turbán eredetét illetően nem jutottak még zöldágra a szakértők. A történészek annyiban egyet értettek, hogy mindenképp Közép-Kelethez köthető a turbán. Legtöbben Mohamed prófétához kötik a turbán eredetét. Ennek megfelelően a turbán eredete az iszlámban Kr.u. 570 és 632-re tehető.

Indiai turbán Gudzsarat államban  | Fotó Leveles Zoltán

Az indiai turbánok története


Az ókori Indiában a Rig Védában már történtek utalások a király fejfedőjére. A későbbi védikus periódusban arról olvashatunk, hogy a Brahminok lábát a királyok fejfedője dörzsölte ki egy Chadalla nevű játék során.

Abban az időben az előkelő személyek viseltek egy fejre göngyölt ruhadarabot. Ez alatt a hajukat összefogták egy gumival és az anyagot bőségesen kibélelték. Az egyszerű közemberek semmilyen fejfedőt nem használtak.

Kr.e. 300 körüli feljegyzésekben arról olvashatunk, hogy Rishi Apasthamba tanító arra kéri a diákjait, hogy vegyék le a pagrit, amikor a terembe lépnek.

Egy másik feljegyzés Kr.e. 600-320-ra tehető a poszt-védikus irodalomban. Itt található bizonyíték egy nagyon terjedelmes fejfedőre, az Ushnishnára, amely később köznapi jelenséggé vált.

A kelet emberei később ezt a viseletet Vratyas-ként ismerték meg. Jelentése: fehér és ragyogó.

Észak- és dél-indiai régészeti leletek arra utalnak, hogy a nők és férfiak egyforma fejfedőt használtak.

A kalap Európában a 11. században vált ismertté. A turbán elődjét Indiában már századokkal azelőtt használták. A korai indiai turbán mérete terjedelmes. Jellemzően a fej köré tekerték és a bőségesen hímzett végét szabadon hagyták.

Indiai turbán


Az indiai turbán fajtái


Különböznek ugyan színben, formában és méretben is, de miért? Mit tudhatunk meg egy indiai férfiról ha az szembe jön velünk az utcán?Számos turbán ismert napjainkban. Megkülönböztethetünk indiai, arab, török, örmény, görög, myanmari vagy indonéz turbánokat. Ezen belül egymás közt is nagy a változatosságuk.

Indiában a legismertebb a szikh turbán, rádzsasztáni pagari, pheta, peta, illetve a rajputi száfa. Mindegyiket gondos és jól megtanult műveletekkel lehet feltekerni a fejre.

Helyenként a turbán felvételét már az iskola első éveiben tanítják. Ezek bármilyen színűek lehetnek, akár mintásak is. Egyes színeket, mint a kék, narancssárga és a fehér hagyományosan valamilyen ünnepségen viselik. Méretük is meghatározó. A dumalla a legnagyobb kerületű turbán. Ezt követi a szikh turbán, majd a parna.

 

Turbánok fajtái


A pheta, a maharasztrai turbán


Pheta a turbán megnevezése az indiai Maharasztra államban. Esküvőkön és más jellegzetes eseményeken veszik fel a meghívottak. Ha vendég érkezik hozzájuk, általában felajánlanak neki egy phetát. Többnyire 1 méter széles és 3,5 - 6 méter hosszú. A színt az alkalomhoz illően választják. Jellegzetes színek a sáfrány (bátorság jelképe) és a fehér.


A peta, mysore-i turbán


Ez a megnevezés a dél-indiai Karnataka államban található Mysore városhoz köthető. Kezdetben a királyi család viselte. Selyemből készült és aranyszálakkal bordázott. India függetlenné válása után nemzeti örökségk. Kodaguban ugyanez a peta a népviselet része, melyet csak különleges alkalmakon vesznek fel.


Rádzsasztáni pagari


A rádzsasztáni turbán is számos színben előfordul. A pagari szintén viselője társadalmi vagy etnikai hovatartozását jelöli. Mérete és formája változik annak függvényében, hogy viselője milyen részen tartózkodik. A sivatagban élő, tevékenykedő személy pagarija bő és lazább kötésű. A gazdák és juhászok egész napos védelemre szorulnak a nap ellen. Ezért nagyobb méretű a turbánjuk.

A pagari általában egyszínű. Színes pagarit ünnepeken vagy az előkelőbbek használnak. Hosszúsága 2-2,10 méter, szélessége pedig 20 cm.


A rajputi száfa


A száfát általában esküvőkön használják. Jellemző rá, hogy nagyon színes. A homlok fölötti részre általában egy ékszert tűznek. Ugyanakkor az is megkülönbözteti más indiai turbántól, hogy az anyag végét a fej tetején taréj alakúra formálják. Inkább személyre szabott, egyedi. Vőlegény turbánként is emlegetik mivel a fehér lovon bevonuló fiatalember szokta viselni.


Turbán a szikh vallásban


A szikh vallás az egyik legfiatalabb nagy vallás Az indiai szubkontinensen lévő Pundzsáb régióhoz köthető monoteista vallás. Elveik szerint az igazságosság, hűség, önkontroll és tisztaság a metafizikai igazság fölött áll. Istenképük nem ölt formát, láthatatlan és örök.

Világszerte a 21. század elején 25 millió ember vallotta magát szikhnek. Ennek nagyrésze az indiai Pundzsábban él.

Éppen ezért az egyik legismertebb indiai turbán a szikh dasztar vagy pagri. A szikhek számára a dasztar a hitük része. Tiszteletet, önmegbecsülést, bátorságot, spiritualitást és áhitatot jelöl. Közösségükben ezeken felül a turbán felelősséget, erkölcsi értéket, barátságot és kapcsolatokat jelent.

Ha valakivel baráti kapcsolatba kerülnek, gyakran cserélnek turbánt. Az utolsó szikh guru 5 elemet határozott meg, amely a vallást jelképezi. Az első, hogy az Isten iránti tiszteletből nem vágják le a hajukat. A dasztar arra szolgál, hogy megvédje a hajat.

Szikh dasztarból is többféle ismert. Egyik ilyen a férfiak dupla pattija vagy a nok. Ez nagyobb a többi dasztarhoz képest, de mégis kevesebbszer kell a fejre tekerni.
A chand tora a harci turbán, amely a félhold alakú, dupla élű kard szimbóluma. Megvédi a fejet az éles vágásoktól.

Egy másik szikh turbán az amritszári Dhamala, amely lehet 5 méter vagy 11 méter. Mindkettő 35 cm széles.

Az általános szikh dasztar hosszabb mint a dupla patti és 7-szer lehet a fej köré tekerni. Homlok fölött hegyezett, újabb modell szerint egy dasztar tűvel "V" formát ölt.

Az indiai turbán készítése


A szikh turbán esetében jellemző, hogy az először összefogott hajra egy anyagot tesznek (patka). Ez szintén azt a célt szolgálja, hogy megvédje a hajat.

 

Más indiai turbán, mint a rádzsasztáni, először körkörös muzdulatokkal készül. Egyik oldalról elindulva tekerik a fejre. Tájegységtől függően lehet a ruhát símitani vagy sodorni. Többször is végigsimítják az anyagot. Fontos, hogy minden réteg ugyanolyan sima legyen.

Az indiai turbán középpontja lehet a fej egyik oldalán vagy középen. A rádzsasztáni turbánra nem jellemző, hogy csúcsosítják. Ha fogytán az anyag, a turbán végével befödik a fej azon részét, amely köré eddig tekerték. A turbán végét teljesen eltüntetik vagy taréj formában egyik oldalra szúrják.

Összegzés

Mindenképpen érdemes tudni a turbánról, hogy nem csak a nap ellen véd. Indiai utazás alkalmával jó ha ugyanolyan tisztelettel kezeljük az indiai turbánt, ahogyan ezt ők is teszik. Ugyanakkor ha Maharasztra államba utazunk előnyünkre válhat ha nem utasítjuk vissza a nekünk szánt phetát. 

Igaz, hogy nálunk kiegészítőként használjuk, de gondoltad volna, hogy valójában mekkora jelentőséggel bír? Te hogyan fogod ezután viselni a turbánodat?