damaszkuszAz Agastya Samhita ősi szövegében leírja az elektromos akkumulátor készítésének módját, valamint azt, hogy a vizet oxigénre és hidrogénre lehet bontani. Amikor mi a gravitációról beszélünk, Newtonra gondolunk, bár a Surya Sidhanthában már olvashatunk róla.
Ezek után talán nem meglepő, hogy a tudós világot manapság ugyancsak foglalkoztató nanotechnológiát Indiában már a 16. században használták – igaz, tudtukon kívül. Azt az anyagot, amit „damaszkuszi acélnak" hívunk, először itt kell keresni.
 

Az elemi szén közreműködése a nano tudományban és technológiában című megbeszélésen a Nobel-díjas dr. Robert F. Curl azt mondta, hogy a szén nano-technológiája sokkal idősebb, mint a szén nano-tudománya. A damaszkuszi kard nyersanyagát az indiaiak állították elő, s a bányászott vasércet exportálták. Azt mondta, hogy egészen a 18. század közepéig, a híres acél kard ettől a különleges anyagtól függött, de amikor a 18. században betiltották a bányászatot, ez a technológia elveszett. Amikor a damaszkuszi acélt elektronmikroszkóppal vizsgálták, kimutatták, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak nanocsöveket.