Sir Jagadish Chandra Bose (1858-1937) bengáli polihisztor: fizikus, biológus, botanikus, építész és sci-fi író. Többnyire növényi fiziológusként ismert, valójában fizikus volt.

Jagadis Chandra Bose, egy valódi polihisztor

Jagadis Chandra Bose

Jagadis Chandra Bose fektette le a kísérleti tudomány alapjait az indiai szubkontinensen. Egy vezeték nélküli kommunikáció, melyet egy rádióalapja, elsősorban Bose és nem Marconi nevével kell kapcsolni. Boszt volt rádiózás atyja, és nem az olasz tudós - ismeri el a modern tudományt.

Azonban, hogy ez időben megszerzett kereskedelmi haszna, Bose nyilvánosságra hozta kutatási eredményeit, annak érdekében, hogy mások fejleszthessék a kutatás.

Egy tiszta indiai hagyományok és kultúra mellett elkötelezett család nevelkedett. Apja helyettettes bíróként dolgozott Faridpurban. Rendszeresen segíti a szegényeket és a rászorulókat. Bose után egy Kalkutta Egyetemen fizika diplomát szerzett, egy Cambridge-i Egyetemen egy természetgyógyászati ​​tanulmányozásába fogott.

1884-ben tért vissza Indiában, miután itt lediplomázott. Hazánk fizikai tudomány professzora lett Kolkata Elnöki Kollégiumban. Bose közeli barátja Rabindranath Tagore volt.

Már 1895-ben nyilvános bemutatót tartott az elektromágneses hullámok segítségével, 1896-ban jeleket továbbított közel egy mérföldes távolságra. Anglia napi krónika így számolt:

 

"A feltaláló (JC Bose) közel egymillió jeleket továbbított, ez az új elméleti csoda első és nyilvánvalóan rendkívül értékes alkalmazása."

 

Jagadis Chandra Bose Londonban 1897

Marconinak 1897 májusáig nem volt sikeres vezeték nélküli jelzés-kísérlete.

Úttörő volt a mikrohullámú készülékek területén. Dr. Bose, az akkor már híres indiai tudós 1899-ben találkozott Swami Vivekanandával a Párizsban a Vallások Világkongresszusán. Bose, az igaz humanista Vivekanandához hasonlóan az erkölcsi fejlődést és az anyagi fejlődést elé helyezte.


Számos élen járó felfedezést tett a növényélettán területén. A londoni Királyi Társaság központi csarnoka 1901. május 10-én telve volt híres tudósokkal. Mindenki kíváncsi volt, mert híre ment, hogy Bose kísérlete bizonyítja, hogy a növények olyan érzelmekkel rendelkeznek, mint a többi élőlény, az állatok és az emberek. Bose kimutatta, hogy a növények érzékenyek a hőre, a hidegre, a fényre, a zajra és más külső ingerekre.

Jagadish Chandra Bose idézet

1917-ben ismét Angliába utazott, munkássága elismerésként lovaggá ütötték, 1920-ban csodálatos eredményeiért választották meg a Royal Society munkatársának. Jagadis Chandra Bose után elhagyta a professzori állást, létrehozta a Kalkuttánál egy Bose Intézetet, melyet eredetileg főleg egy növény tanulmányozásával szenteltek.