Leveles Zoltán írása

Hmmm. Őrült vagyok, India-őrült. Nem is értem, hogy lehetek már megint Indiában, ráadásul a mézédes Vrindávanban, a bhakti jóga szülőföldjén.
Vrindavan a bhakti joga eredete

Azt sem értem, hogy lehetek ennyire belebolondulva ebbe a feje tetejére állt világba. De miért is kellene mindent érteni vagy tudni? Egy parányi lélek úgysem értheti meg az Abszolútat. Egy indiai mondás szerint a szeretet ott kezdődik, ahol a tudás véget ér. A tudás egy gát, melyen a hit és szeretet természeténél fogva túlkívánkozik. A szeretet szabad, nem tűr meg kereteket. Az anyagi világ törvényei keretek közé szorítják az élőlényeket: szabályok, szertartások, intézmény, állam, egyház. A lelki Vrindávanban ezekre nincs szükség.

A Lelki Égben csak a lényeg számít. A lényeg pedig abszolút, ami azt is jelenti, hogy nem szorítható relatív keretek közé, nem függhet sem szabályoktól, sem intézménytől, sőt tudástól sem. A tudással és az elmélettel ott nem sokra megy az ember.

Mi szükség a tudásra ott, ahol a szeretet az úr? A kettő összeférhetetlen. Ha tudományosan elkezdenénk elemezgetni az anya és kicsinye közötti viszonyt, akkor elveszne a lényeg.

Az anyát nem érdekli, milyen vegyi vagy pszichológiai folyamatok mennek végbe, míg magához öleli gyermekét: akár magához szorítja, akár leteszi, kapcsolatuk élő és mindenkit lenyűgöző: én a tiéd, te az enyém. Elégedetté teszi mindkét felet, és a környezetet is boldoggá teszi.Vrindávan egy olyan hely, ahol Krsnát Jasoda mama ölébe veszi, és ez boldoggá teszi Krsnát is és Vrindávan minden lakóját.

Hogy lehetne Krsnát, aki maga Isten, bárkinek is az ölébe tenni? Ez a nagy titok, amit csak a legnagyobb misztikusok tudnak, mert meditációjukkal áttörtek a tudás gátján és átúsznak a hit és az istenszeretet végtelen óceánjába...

A nagy titok pedig a meghódolás. A meghódolás nem szájízünk szerint való. Oly sokan akartak már bennünket maguk alá tiporni. Hol politikai rendszerek, hol egyházak, vagy rajtunk uralkodni próbáló emberek.

Vrindávanban azonban senki sem akar bennünket maga alá tiporni. Az Isten előtti meghódolás magunk szabad választása, amikor Isten abszolút mivoltának elismeréseként magunk fölé helyezzük Őt. Ez a meghódolás világának a kapuja. Az új világba lépve mindenben és mindenütt láthatjuk Őt.