Rigvéda óind szent irodalomra tett esküt egy híresség. Az indiai eredetű Jitesh Gadhia, befektetési bankár jelenleg a legfiatalabb brit nemes, aki tagja lett a Lordok Házának. A gudzsaráti származású Gadhia az ősi könyvet, a Rigvéda egy példányát kérte hűségesküje letételéhez. A Rig véda jelentése: versekben kifejezett tudás.

Rigvéda - indiai spirituális irodalom


Nagy-Britanniában néhány éve az új tagok számára engedélyezték, hogy más vallási szöveget választhatnak, mint a Biblia, de még senki sem használta a Rigvédát. Az USA-ban, az indiai származású Tulsi Gabbard, kongresszusi képviselő a hivatali esküt, miként korábbi cikkünkben írtuk, a Bhagavad-gítára tette le, miként Srikanth Srinivasan, amikor beiktatták az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságán a Bhagavad-gítára tett esküt az USA-ban,
vagy Vivek Murthy, az Egyesült Államok 19. főorvosa is. Erről bővebben az Amerika a hinduizmusra esküszik című írásban olvashat.

Tudni illik, hogy a Rigvédát tartják a világ egyik legrégebbi vallási szentírásának, mely i.e. 1500-ig nyúlik vissza.

"Szerencsés voltam, hogy találtam egy eredeti szanszkrit szövegű, 167 éves kéziratot, melyet a parlamentnek ajándékoztam a ceremónia után" – mondta Jitesh Gadhia.

Rigvéda könyve a kezében: Jitesh Gadia indiai származású brit nemes
A beiktatási ünnepségen az új tagok vállalják az uralkodó iránti hűséget, és aláírják a Lordok Háza magatartási kódexét. A hindu közösséget Sruti Dharma Das képviselte, aki a Krisna templom vezetője a Bhaktivedanta Manorból, és Jitubhai Patel, a csodaszép Swaminarayan Mandir elnöke. Ez a legnagyobb hindu templom Indián kívül.


Az ünnepségek után nem sokkal Gadhia találkozott Rajesh Agarwallal, London új alpolgármesterével, hogy megvitassák London pénzügyi státuszát. Rajesh Agarwal, aki szintén indiai származású. vállalkozó és emberbarát, támogatója számos, különösen a fiatalokra összpontosító jótékonysági kezdeményezésnek, és annak az alapítványnak is, mely szerte a világon segédkezet nyújt az özvegyeknek. Jitesh Gadhia találkozott Shami Chakrabarti brit-indiai ügyvédnővel is, aki szintén a napokban kapta nemesi kinevezését. Chakrabarti bárónő az emberi jogok harcosa, úgy értékelték, mint aki egyike a 100 legnagyobb teljesítményt nyújtó nőnek az Egyesült Királyságban.


Jitesh Gadhia három prioritást nevezett meg. Először is, hogy segítse a brit pénzügyi szolgáltatásokat, másodszor erősíteni a nemzetközi gazdasági kapcsolatokat az Egyesült Királyság és India között, és végül, de nem utolsósorban, hogy felhívja a figyelmet az 1,5 millió brit indiai lakosra, különösen a következő generáció érdekében.