Néhány napja megjelent a hír, hogy ismét előrébb állították a Végítélet óráját. Eszerint két percre vagyunk a globális katasztrófát jelképező éjféltől. A tudósok a nukleáris fegyverek és az éghajlatváltozás okozta aggodalmaik miatt változtatták meg az óra állását.

A  végítélet órája

A végítélet kifejezés sajnos nem Stephen King 40 éve megjelent regényét idézi. Minden évben egy tudósokból álló nonprofit csoport eldönti, hogy az előző év eseményei milyen hatást válthatnak ki. Vajon közelebb taszították vagy távolabb vitték az emberiséget a pusztulástól? A tudósok a szimbolikus óra mutatóját 30 másodperccel közelebb hozták éjfélhez.

Végítélet ez, vagy cselekedeteink következményei?

Az 1972-es stockholmi környezetvédelmi konferencia után az ENSZ egy Környezetvédelmi Programot szerkesztett. Aztán 30 év múlva, 2002-ben ismét kiadta előrejelzését a következő harminc évre: A környezet állapota – múlt, jelen, jövő? címmel. Lesújtó adatokat tartalmaz. Most vagyunk az előrejelzés félidejénél, de nem lehetünk túl bizakodóak.

Az atomfegyverkezés veszélye nem az egyetlen ok, ami az órát előrelendítette. A tudósok a veszélyes politikai szólamoktól a nukleáris fenyegetés veszélyéig több kritikus dolog koktélját keverték fel, ezzel indokolva döntésüket. 1953-ban is két perc volt éjfélig, amikor először tesztelték a hidrogénbombát.

Mióta jár a Végítélet órája?

Ezt a speciális „órát” 1945-ben szerkesztették a Chicagói Egyetem kutatói. Azok, akik az első nukleáris fegyverek fejlesztését segítették a Manhattan Projectben. 1947 óta atomtudósok csoportja tartja fenn. Az órát arra használják fel, hogy figyelmeztessék az országokat az emberiségre és a Földre váró fenyegető veszélyekre.

Milyen időt mér a Végítélet órája?

A Végítélet órája (Doomsday Clock) egy lehetséges globális katasztrófa közelségének a szimbóluma. Az apokalipszist az jelentené, ha elérné az éjfélt. Eleinte csak az atomháború réme miatt kellett változtatni az óra állásán. 2007 óta már az éghajlatváltozást és az ember által okozott ökológiai katasztrófákat is figyelembe veszik. Minden olyan – többnyire az emberi kizsákmányoló mohóság okozta – tényt, amely visszafordíthatatlan következménnyel jár a természetre és az élővilágra.

„Az éghajlatváltozás előtt a veszély kevésbé tűnt azonnalinak, de a katasztrofális hőmérséklet-emelkedés hosszútávon történő elkerülése sürgős figyelmet igényel. A világ nemzeteinek jelentősen csökkenteniük kell az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az éghajlatváltozás kockázatának kezelése érdekében. A globális válasz messze elmaradt e kihívástól” – írta a Tudósok Értesítője.

Változtat-e valamit a Végítélet órája?

Még közelebb került a mutató az éjfélhez, fél percet faragtak le a tudósok az emberiség idejéből – írja az USA Today. A média világszerte így közölte a hírt. Azt, hogy el kellene végre vetni önző anyagi céljainkat, hogy tudatilag kell az embernek egyenként és közösségileg is változtatni – nos, erről sehol nem írtak.