Kalavar.jpgDr. Jyotsna Kalavar, a Pennsylvania Egyetem professzorasszonya használta ezt a kifejezést, amikor a szanszkrit nyelv újraéledéséről beszélt. Nemcsak Indiában, az amerikai hindu közösségekben is nő az érdeklődés, hiszen a szanszkrit az indoeurópai nyelvcsaládhoz tartozik, és ilyenformán az angol nyelv egyik őse.

Az angol gyarmatosítás miatt ugyan egy időre háttérbe szorult a Védák nagyszerű, filozófikus nyelve, de ma is fontos szerepet játszik világszerte.Az egyetemi hallgatók is már régóta látogathatják többek között a Harvard, a Yale, a Stanford vagy a Chicagói Egyetem szanszkrit kurzusait.


A legtöbb hindu gyerek az Egyesült Államokban büszke indiai örökségére – mondta Dr. Jyotsna Kalavar. – Érdeklődnek az óind irodalom, művészet, a védikus mantraéneklés, a Védanta, a klasszikus indiai zene és tánc, valamint a jóga iránt. Olyan gyerekekkel is találkoztam, akik a teljes Bhagavad-gítát megtanulták szanszkritul, és ilyen versenyen vettek részt. Úgy tűnik, mintha szanszkrit reneszánsz kezdődött volna.