tulasi_10.jpgA védikus kultúra része a szent növény, a Tulaszi imádata. Ételfelajánláskor a levele vagy a virága is az oltárra kerül, a szárából készült kis gyöngyökből pedig nyaklánc készül a beavatott gyakorlók számára.

Sokan nem tudják azonban, hogy a Tulaszi fontos szerepet játszik az ortodox kereszténység (beleértve a görög, bolgár, szerb, macedón, román és ortodox egyházak) vallásos gyakorlatában is.

Az ortodox hagyomány szerint, amikor a tanítványok elmentek Jézus sírjához, azt üresen találták, de az egész területet teljesen kivirult Tulaszi cserjék díszítették. A görögök Tulaszit „Holy Basil”-ként, szent növényként tisztelték, a görög szó „basileus” jelentése: király.

tulasi_2.jpgPár száz évvel később, Helena, Konstantin császár anyja szent ereklyéket keresve elzarándokolt Jeruzsálembe. Egy kopár domb alatt, melyet édes illatú Tulaszi borított mindenütt, a földmunkák során egy keresztre bukkantak. Mivel Tulaszit fedeztek fel a kereszt és Krisztus sírjának megtalálásakor is, a hagyományos ortodox keresztények a paradicsom egy szimbólumát látták ebben, a lelki újjászületés szentségét.

E szent növény a művelt ortodox kolostorokban mindenhol megtalálható, a legszentebb szertartások része lett, az oltárt és a keresztet egyaránt díszíti.