A riói olimpia páros teniszversenyében a dobogó második fokán Rajeev Ram és Venus Williams állt. A hindu-amerikai Rajeev egy riportban elmondta, hálás szüleinek, akik megtanították neki a hindu vallási értékeket, és a jóga előnyeit, melyek a teniszpályán is segítették. Korábban más indiai-amerikai olimpikon is kifejtette már a véleményét a jóga sporteredményekre gyakorolt pozitív hatásairól, és az sem meglepő, hogy a Rióban Indiának érmet szerzett két hölgy is jógázik.

Sindhu Venkata indiai tollaslabdázó

Sárosi Laura Rióban első meccsén kikapott ellenfelétől, Sindhu Venkata Pusarlától, az indiai tollaslabdázó végül ezüstérmet szerzett. A 21 éves olimpikon gyógytornásza elmondta, hogy az edzésterv része a rendszeres jóga, különösen a légzési gyakorlatok. Az indiai női birkózó, Sakshi Malik bronzérmet szerzett. Adatlapján a szabadidős tevékenységnél a jógát jelölte meg. India miniszterelnöke, Narendra Modi személyesen gratulált mindkét hölgynek.

Rajeev Ram indiai teniszező


Az ezüstérmes Rajeev Ram egy új példakép a hindu-amerikai gyerekek számára.
A hindu vallásfilozófia azt tanítja, hogy alapvető az önkontroll, vagyis az elme test feletti uralma – mondta az olimpikon. – Az elme ellenőrzési joga nem más, mint önuralom. Ez vonatkozik az egyén mindennapi és etikai döntéseire egyaránt. Nyilvánvaló, hogy a tested azt fogja tenni, amit az eszed súg neki. Ha a belső ellenőrzés békét teremt, a tested azt fogja követni. Vezérlő elv a jóga is, mely segíti a test felkészülését és erőnlétét. A 32 éves Rajeev arról is beszámolt, hogy szülei gyerekkorában megtanították neki: ne érdekelje annyira, hogy megnyeri-e vagy elveszti a teniszmérkőzést. Inkább arra figyeljen, hogy ő irányítsa az indulatait. Hamarosan rájött, hogy miközben nyugodt és kiegyensúlyozott, az nemcsak erényt jelent, hanem pontszámai javításának lehetőségét is.


 
A hindu hagyomány a Bhagavad-gítában (2.38.) is beszél erről: „Harcolj a harc kedvéért – anélkül, hogy figyelembe vennéd a boldogságot vagy szomorúságot, veszteséget vagy nyereséget, győzelmet vagy vereséget! Így cselekedvén sohasem teszed ki magad a bűnnek.”
Ez egybecseng Pierre Coubertin híres kijelentésével, akit a modern olimpiai mozgalom atyjaként tartanak számon: „Ezen az olimpián nem annyira fontos nyerni, mint részt venni.” A nevezetes mondást Ethelbert Talbot, episzkopiális (anglikán) érsek mondta az 1908-as londoni olimpia előestéjén, a versenyzők számára rendezett misén a Szent Pál katedrálisban. Coubertin báró néhány nappal később erre utalt.
 

Az amerikai hindu közösség két másik olimpikon bajnoka is kapcsolódik a jógához. Az athéni nyári olimpián Mohini Bhardwaj művészi tornán ért el második helyezést. Mohini orosz származású édesanyja szanszkrit nyelvet és jógát tanít, indiai apja orvos. A szülők a hindu hit és a vegetáriánus kultúra szellemében nevelték gyermekeiket. Büszke anya vagyok – mondta édesanyja, akit az Országos Jóga Szövetség legmagasabb regisztrációs szintjén tartanak számon. – A lányom nagyon határozott, ugyanakkor hű maradt a valláshoz és a jóga kultúrájához. Amikor Kínába utazott, vegetáriánusként többnyire csak rizst tudott enni, de soha nem érintett húst. Amikor a csapat visszatért az Egyesült Államokba, mindenki beteg volt, csak ő nem.

Mohini Bhardwai indiai tornászMohini Bhardwaj torna iránti szeretete és tehetsége 4 éves korában már megmutatkozott, de a lázadó tinédzsert csakis a vallás és a jóga önfegyelme tartotta meg választott sportága élén.
Diák sportolóként egyszerűen a legjobb volt, felülmúlt minden egyes torna rekordot, de 2002-ben baleset érte, a padlóra zuhant, és kificamodott a könyöke. Sokan azt gondolták, ez karrierje vége, de guruja lelkesítve kijelentette: A legjobb még csak most jön. A prófécia beteljesedett, a 2004-es olimpiai csapatban Mohini már csapatkapitány, majd ezüstérmes győztes lett. Jelenleg az Oregon olimpiai atlétikai csapat vezetőedzője.

Raj Bhavsar indiai olimpikon sportoló

Raj Bhavsar a 2008-as amerikai olimpiai csapat tagjaként ritmikus gimnasztikában szerzett bronzérmet Pekingben. A torna két új elemét is róla nevezték el. Raj a legtöbb sikert a jóga tudományának és gyakorlatának köszöni. Úgy véli, a gyakorlás alapvető lépés az önmegvalósítás útján. Hisz az ászanák elmét és testet karban tartó erejében, szerinte a sportolók számára a jóga egy esély, hogy bemutassák a tudásukat. Meggyőződése, hogy a jógának helye van a sport világában.

Büszke vagyok arra, hogy a főtitkára és a társ-alapítója lehetek a világ legnagyobb jóga sportszövetségének (IYSF) – nyilatkozta. – Az én küldetésem, hogy a legmagasabb etikai és szakmai értékeket képviselve a sport érdekeit tartsam szem előtt. A jóga szépsége bizonyítja a hiteles jóga testhelyzetek megtanulásának igényét, és ezen keresztül az odaadás, kitartás és szilárd elhatározás erősödését a versenytársakban. IYSF együttműködik számos jóga szövetséggel szerte a világon. Azon fáradozunk, hogy a jóga egy hivatalos sportágként bekerüljön az olimpiai játékokra. A jóga minden ország kultúrájában összekapcsolódhat oktatási és sport alapon, elősegítheti az egészséget és a jólétet mind egyéni, mind egyetemes szinten.