Budapestre érkezett Peter Brook, mégpedig egy újabb Mahábhárata feldolgozással. A világhírű rendező harminc évvel ezelőtt egy kilenc órás előadásban mutatta be India leghíresebb eposzát. Ezt a produkciót 10 évnyi kutatómunka előzte meg. Mit üzen a ma emberének ez a csodálatos, több ezer éves szanszkrit nyelvű alkotás? Egyedülálló történelmi, filozófiai vagy irodalmi ismereteket? Az emberi élet legfontosabb kérdéseire adott válaszokat?

Tipp: Indiai spirituális témájú előadások Budapesten>> Spirituális programajánló

 

Mahábhárata Peter Brook szerint

 

Mahábhárata Brook szerint

Peter Brook érdeme, hogy a hindu kultúrának ezt az alapművét már évtizedekkel ezelőtt is népszerűsítette Európában. A Trafóban most előadott darab a Mahábhárata csatajelenetek utáni pillanatát örökíti meg, 70 percben mesél életről és halálról. Néhány éve a rendező 320 perces filmjéről egy ajánlóban ezt olvashattuk:

„A Mahábhárata spirituális ereje felér a Bibliáéval, élményszerűsége az Iliásszal, varázslatos meseszövése az Ezeregyéjszaka hangulatával.”

 

A Mahábhárata alapmű

Igen, a Mahábhárata alapmű. Nem azért, mert százezer versszakával a világirodalom leghosszabb alkotása, és nem azért, mert bonyolult, több szálon futó meseszövése lebilincseli az embert. A Mahábhárata a védikus irodalom része, s legfőbb érdeme egy zseniális, teljesen egyedi és utánozhatatlan megoldás.

Az irodalom vagy a film mindig szerette családtörténetekben, folytatásos sorozatokban bemutatni egy vagy több szereplő, esetleg egy egész dinasztia sorsának alakulását. Ennek silány változata, a szappanopera is ilyen elváráson alapul. Pedig ezt az igényt egészen magas szinten is ki lehet elégíteni.

 

A Mahábhárata rövid története

A Mahábhárata történetei olyannyira lekötik az olvasót, hogy alig várja a folytatást, szeretné megtudni, mi történik a szereplőkkel.

Ebben a felfokozott hangulatban egyszer csak megtorpan a cselekmény, és ott találjuk magunkat egy rendkívüli párbeszéd kellős közepén. Ez az a zseniális megoldás, amit a Mahábhárata bemutat: a legizgalmasabb pillanatban egy isteni kinyilatkoztatás tanúi lehetünk, mely mindent elmond az emberi életről. A célokról, azok elérhetőségéről, arról, hogy kik is vagyunk valójában, mi a halál és mi a tettek következménye. Ez a transzcendentális tanítás, a Bhagavad-gítá, A Magasztos éneke.

 

A Mahábhárata a védikus irodalom remeke

A hívők a Mahábhárata számára szentírás, hiszen a Védák közé sorolják. Aki először találkozik a Mahábhárata fennköltségével, az is elkerülhetetlenül a hatása alá kerül. Úgy ékelődik be az események sodrába, hogy muszáj elgondolkodni azon a lelki világképen, amit elénk tár. Az egyén szabadságában áll, hogy utána csupán irodalmi műként folytassa a történet olvasását, vagy belső meditációt végezzen, s feltegye a saját életével kapcsolatos a legfontosabb kérdéseket.