A Braj Vrindavan Act Now! (BVAN) nevű aktivista csoport tagjai egy szomorú videót osztottak meg egy közösségi oldalon. Ebben a videóban éppen egyik fő tevékenységüket végzik, szemetet szednek Vrindávanban a szent Yamuna partján, mikor műanyag zacskóban elpusztult teknősöket találnak. A BVAN magyarországi parnerszervezete a Bharata Kultúrteret is működtető India Klub Alapítvány.

 

Környezetvédelmi hírek Indiából

Megrázó környezetvédelmi hírek Indiából: szemétgyűjtés közben a BVAN csapata műanyagba fulladt teknősöket talált.

 

 

A videóban arra kérnek mindenkit, hogy ne használjanak műanyagot, mert ezzel tönkretesszük környezetünket, az élővilágot és saját magunkat is. Ez ösztönzött a cikk megírására engem is.


Az évente elhasznált 100 millió tonna műanyagnak 10%-a az óceánba végzi. Csak szemléltetés képen, ha ez a hulladék Pet palackból állna, és egymás tetejére tennénk őket, akkor ez a torony elérne a Napig. Képzeljük csak el, hogy az 1950-es évek óta mennyi műanyaghulladék kerülhetett az óceánokba?

Egyes becslések szerint 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal. A Plymouth egyetem tanulmányai szerint legalább 700 féle tengeri fajra hat ki a műanyagszennyezés és évente több mint 100 millió tengeri emlős pusztulásáért felelős.


A műanyagok nem csak a természetet és állatvilágot pusztítja, de minket, embereket is. A háztartásokban felhasznált műanyagok többsége káros az emberi szervezetre. A víz és élelmiszer tárolására használt műanyagok legtöbbje egy BPA (biszfenol A) nevezetű szintetikus vegyületet old ki magából, melynek hatása nagyon hasonlít az ösztrogén hormonéra.

Olyan problémákat okoznak, mint a meddőség, hímivarsejtek pusztulása, idegrendszeri és szellemi zavarok kialakulása, kapcsolatba hozhatók a szív és érrendszeri megbetegedésekkel, elhízással, cukorbetegséggel.


A világ nyugati felén olyan mértékeket öltött a műanyag felhasználás, hogy az általa keletkezett hulladékot képtelenek feldolgozni. Bár folyamatosan bővül az újrahasznosító iparág, de még mindig nem képes felvenni a kesztyűt a keletkezett mennyiséggel.

Ebben az évben 5 trillió műanyag zacskót fog az emberiség felhasználni. Az angol Guardian lap felmérése szerint a Pet palackokból világszerte egymillió fogy percenként és eközben a nagy üdítő gyártó cégek csak 7% -ban használnak fel újrahasznosított palackot. Az ok nagyon egyszerű, sokkal olcsóbb újat gyártani, mint újrahasznosítani.


Az Egyesült Királyságban összegyűjtött műanyag hulladék két harmadát Kínába, Indiába szállítják feldolgozási célból. New York a világ legnagyobb mennyiségű hulladékot előállító városa szintén 6000 kilométerre szállítatja szemetét, mert nem tud vele mit kezdeni. Az állandó növekvésre kényszerített fogyasztói társadalom elfelejtette az a szót, hogy elég. Méltóságát vesztve önpusztító életvitelt folytat, sajnos nagyon hatékonyan.


Mindannyinknak fel kell tenni a kérdést! Mit tehetnék én, mint egyszerű ember, ennek a globális problémának megoldására?


Kevesebb műanyagot fogok használni! Nincs más megoldás! Meg kell tanulnom vigyázni a környezetemre, Földanyára, gyermekeim jövőjére!

 

.