A Góvindapurában élő Nagarádzs Mallegovda egy jámbor és istenfélő embernek tartja magát. Mindig imádkozik, mielőtt munkába indulna. Csak annyi a szépséghiba, hogy templomokat fosztogat.
Dél-indiai hindu templom


35 éves pályafutása alatt közel 150 templomot rabolt meg szerte az országban. Sokszor letartóztatták már, aztán kiszabadult, vagy óvadék ellenében elmehetett, és utána újra lecsapott. Legutoljára Karnatáka államban, Bangalore-ban csípte fülön a rendőrség, ahol ellopott egy aranyláncot az istenség szobráról.

A rendőrség kiderítette működési szokásait. Először kiválasztotta a templomot, majd felajánlotta a pudzsát (szertartást) az istenségnek. A rendőrség szerint Nagarádzs vezeklésként végezte a pudzsát, azért a bűnért, amit később követett el. Majd adományozott 500, néha 1000 rúpiát, és felajánlotta a papnak, hogy szívesen dolgozna ott önkéntesként, a „kötelessége részeként”. Egy ideig söprögetett a templom körül, takarította a helyiségeket, mosta az edényeket, és még a bhakták lábbelijét is őrizte, hiszen a hindu templomokban a tisztelet jeléül mezítláb lépnek be a hívek. A cipőket az arra kijelölt helyen hagyhatják.

Nagarádzs muzulmán családból származik, de tanult szanszkritot és slókákat, szent énekeket is a hindu papoktól. Ezt a tudását is felhasználta hogy bizalmat szerezzen a templomok személyzete körében. Miután ellopott valami aranyékszert vagy dísztárgyat, később megnyugtatásul a zsákmány egy részét adományként visszatette a templomi istenség elé.

Soha nem tört be magánházba vagy üzletbe, embereket nem lopott meg. 16 évesen kezdte „pályafutását”, és mindig ragaszkodott a templomokhoz. Az első rablása a híres Mysore szentélyben történt. Az arany egy részét már visszavették tőle, a rendőrség próbálja felkutatni a többit is.

Kapcsolódó cikkek: