Narayana (ejtsd Nárájan) a hinduizmus rendszerében a Legfelsőbb egyik aspektusa. Gondoltad volna, hogy a legfelsőbb pajkoskodni is szokott? íme, hallgasd meg történetem. 

 pajkos narayana

 

Pajkos Narayana

Hegedűs Anna Alexanda fordítása


Az Úr Siva a Himalája lányát, Gaurit készült feleségül venni. Az ünnepségen ott voltak a félistenek, a legfőbb bölcsek és más méltóságok is. Narayan volt a díszvendég.

A vőlegényt a hagyomány szerint a menyasszony házának ajtajánál az anyósa fogadta. Menoka, a Himalája felesége integetett, és ghí mécses felajánlásával egy szép tűzceremóniát mutatott be az Úr Siva előtt.

A vőlegény csendben, mozdulatlanul állt, nem nagyon érdekelte, mi történik körülötte. Narayan elméje mindig tele volt csintalan gondolatokkal, és eldöntötte, hogy megtréfálja Sivát. Megidézte hatalmas madár hordozóját, Garudát. Amint Garuda megérkezett, az összes kígyó elmenekült a környékről.

Sivának nem volt más ruhája, csak egy derekára csavart tigrisbőr, amit övként egy kígyó tartott szorosan.

Amikor ez a kígyó is elmenekült Garuda elől, a tigrisbőr meglazult és leesett. A szegény anyós teljesen összezavarodva motyogta: "Narayan, Narayan", és eloltotta a felajánláshoz használt lámpást.

A szellemek, akik Sivát kísérték boldogan énekelni és táncolni kezdtek a sötétben. Láthatjuk Narayan furfangos ravaszságát, aki nagyon gazdag ilyen ötletekben.