Az anyagi energiát legyőzni nem egyszerű feladat. Kérdés, hogy egyáltalán lehetséges-e? Éppen ezzel kapcsolatban Ardzsuna is kérdez a Bhagavad-gítában
 
daivi hjesá gunamají
mama májá duratjajá
mám eva je prapadjante
májám etám taranti te

„Az anyagi természet három kötőerejéből álló isteni energiámat nagyon nehéz legyőzni. De akik átadták magukat nekem, azok könnyedén túllépnek rajta." Bhagavad-gítá 7.14.

 

Anyagi energia legyőzése

 

Tipp: Asrami előadások a Bharatában>> Meditáció és spirituális tanítás

 

Elemzés (Leveles Zoltán): Azt mondja a vers, hogy nagyon nehéz legyőzni az anyagi energiát. Ahogyan a gravitációt vagy az erős vízsodrást, úgy az anyagi, érzéki vonzódást is nagyon nehéz legyőzni. Azért nehéz, mert minden energia, így az anyagi is a Legfelsőbbtől származik. Őt pedig nem lehet csak úgy legyőzni. Legalábbis nem erővel. Aki átadja magát Neki, annak a szeretet által könnyűvé válik a kilátástalannak tűnő küzdelem. Miként két olyan ember számára is, aki szereti egymást, akik átadják magukat egymásnak. Számukra minden anyagi élettel járó nehézség összehasonlíthatatlanul könnyebbé válik. A kisdedet dajkáló anya úgy megnyugtatja gyermekét, hogy az minden veszélyről és bánatáról megfeledkezik.

 

Ashrami programok

Pedig a veszedelem jelen van. Tudja ezt a tűzoltó is, aki az életveszély ellenére, kötelességből és együttérzésből vállalja a kockázatot: társul a perzselő tűzzel. A perzselő tűz az anyagi energia, ahová belépve bármi előfordulhat. Aki nincs kellőképp felkészülve, azonnal odaveszhet. A lelki gyakorlás védőburka olyan, mint a tűzoltó védőruhája. Anélkül ostobaság volna tűzbe lépni. Ha megtesszük ezt a kockázatos lépést, akkor nyert ügyünk van: győztünk. Attól válunk nyertesekké, mert küzdünk, nem pedig az eredmény által Mert az eredmény nem rajtunk múlik, hanem a korábbi tetteink visszahatásaitól és az isteni kegyelemtől függ.

Ahogyan Dzsatáju is esélytelenül nekirontott a gonosz és óriási Rávanának, hogy visszaszerezze imádott Rámája hitvesét. Bár elesett Rávana fegyvere által, tette mégis győzedelmes, mert repülni tudó képességét a Legfelsőbb szolgálatában használta. Ha átadjuk magunkat Neki, és minden jogot fenntartunk a Számára, akkor majd küzdelmünk során az anyagi energia kötőerején könnyedén túllépünk.