zene

Felemelő zene, kvalifikált zenészekkel – ez az, amit rendszeresen ajánlunk. Meditációs zene, kirtan, koncert, jazz, bhadzsan. Íme, néhány a gazdag kínálatból. A Bharata Kultúrtér indiai spirituális zenei sorozatában a magyar művészek mellett osztrák, indiai vagy éppen Új-Zélandról származó külföldi vendégek is szerepelnek.

Az élő zenei programok mellett sok írás foglalkozik a zene varázslatos világával. Például olvashatunk olyan különlegességről, mint a kagylókürt, mely hangszerként az indiai klasszikus zenében is megjelenik. A mantrák rajongóinak nemcsak kirtan koncertet ajánlott a Bharata, de igényes összefoglalót is a mantrák misztikus hatalmáról.

Megtudhatjuk, hogy Yehudi Menuhin, a briliáns hegedűjátékos és karmester a jóga komoly elkötelezettje volt. Aki itt keresgél, az meggyőződhet arról, hogy a zenét nemcsak hallgatni lehet, hanem olvasni is róla – erről az egyébként megfoghatatlan világról.

 • Thompson Évát a vína öblös hangja kerítette hatalmába. Arra kértük mutassa be röviden ezt a különleges indiai hangszert.

  Arról is beszámolt, hogy a zene mikor válik segítségére. Azt is megtudtuk tőle, hogy szeret Burns Katival zenélni. 

  Thompson Éva koncertje a Bharatában

   

  Tipp: Thompson Éva következő fellépése a Bharata Kultúrtérben 2018. május 19-én 19 órakor kerül megszervezésre>> Kalkuttai fények

  Érdemes: Interjú

  ...
 • Interjú Burns Kati énekesnővel

  Burns Kati énekesnő élete nem mindennapi. Énekel, regényt írt, s mindemellett otthonosan mozog például Pakisztánban.  A Bharata kultúrtérben szerveződő estje kapcsán faggattuk zenétől, kultúrák találkozásáról.

  Burns Kati interjúBurns Kati következő fellépése a Bharata Kultúrtérben 2018. május 19-én 19 órakor kerül megszervezésre>> Kalkuttai fények

   

  Az interjút Bartalis Orsolya és Bató Mária Magdolna készítette

  ...

 • A kagylókürt hindi nyelven shankh, szanszkrit neve sankha. Jelentése: kedvezőtlenség megbékéltetője. A kagylókürt ősi hindu jelkép, Visnu négy szimbólumának egyike.

  Kagylókürt Krisna ajkain

  Visnu másik három fontos jelképe a lótuszvirág, a csakra és a buzogány. Kultikus kellékként évezredek óta jelen van az indiai szertartásokban, s a hajdani harcosok fontos harci

  ...
 • A Bharata Kultúrtér indiai spirituális zenei sorozatának következő vendége az osztrák Govindas-Bhajan Band, akik klasszikus indiai Bhadzsan zenével érkeznek hozzánk. Alapítójuk, Raman Reti igazi élményt vár a közönséggel való találkozástól. 

  GOVINDAS BHAJAN BAND...

 • A Bharata Kultúrtér indiai spirituális zenei sorozatának következő vendége a

  Govindas Bhajan Band (Ausztria)

  Bharata Kultúrtér, 2016. október 15. 19 órakor, Belépés 1200 Ft

  Mantra kirtan koncert a Bharatában - Govindas Bhajan Band

  Különös zenei élményre számíthatnak az indiai zene rajongói. Képzeljük csak el a tiroli harmonikás visszhangokat jazz-gitárra és tablára felülni a bhadzsanok szárnyán!

  Kövesd az aktualitásokat és rendelj vacsorát 900 Ft-ért az esemény ...

 • 2016. 06. 17-én 19 óra
  Vendég művész: Matthew Mitchell gitár

  Krasznai Gíta együttesFergeteges kirtan koncert a Bharatában a mantrák rajongóinak. Felemelő zene, kvalifikált zenészekkel.

  Fellépnek: Krasznai Gíta ének,

  ...
 • Fergeteges kirtan parti a Bharata Kultúrtérben, 2014.03.30. 18:30 óra

  Sattwa Band a Bharata Kultúrtérben

  A koncert során hallhatjátok (többek között) az új lemezünkre szánt dalainkat! Az este adományos jellegű, a bevételt egy az egyben a készülő CD-re fordítjuk! Gyertek el minél többen, hogy valóra válthassuk az álmunkat és egy gyönyörű CD-t készíthessünk NEKED/NEKTEK!

  Fellépnek: Schrenk Judit Sattwa - ének; Janicsek Zsolt Mahadéva - gitár; Juhász Enikő Bita - hegedű, ének; Kovács Laci Rama - indiai ütőshangszerek; Zákány Gergő - szitár; Varga Zsolti - gitár, djembe, dharbuka

  ...
 • November 22. 18:00 – Bharata Kultúrtér

  Lantos Zoltán Lantos Zoltán(hegedű) fiatal, főként zeneakadémista tehetségek közül verbuválódott csapata ad ízelítő koncertet a Bharata Kultúrtérben, valahol a lebegő, ambiens, groovos elektronikus nu jazz és a keleti zenei tradíciók határmezsgyéjén. Az elektromos hegedűk effektezett hangzását ellenpontozzák a

  ...
 • 2012. május 12-én 19 óra
  sz¦¦ke szabolcsA hazai etno-jazz egyik kimagasló élcsapatának a Tin-Tin Quartetnek -

  tavaly ősz óta ismét együtt koncertező - kiválóságai lépnek fel a Bharata Kultúrtérben. Az ígéretes koncertre túljelentkezés miatt mihamarabb regisztrálj a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  ...
 • Zene a Bharata Kultúrtérben

  A Bharata Kultúrtér hisz a hang erejében. A beszéd hangával megörvendeztethetünk, megnyugtathatunk, inspirálhatunk. Az ébresztőóra hangja felébreszti az alvó embert. A transzcendentális mantra hangja alkot, teremt: benső békét, elmélyülést, kapcsolatot a Transzcenndenssel. A hiteles indiai klasszikus zene magában hordozza ezt az erőt és ízt, amit a Himalájában vezeklő aszkéták is szomjúhoznak.

  Zenei programjaink nyitottak a fúziós zenei kísérletezésekre is, szem előtt tartva a művészet szentségét, elzárkózva a szórakoztatás műfajától.

  Havi rendszerességgel hallhatóak nálunk indiai klasszikus zenével kapcsolatos előadások (Tóth Szabolcs szitáművész előadásai), indiaí klasszikus és

  ...
 • lantos

   

   

   

   

   

  A világzene kiemelkedő magyarországi képviselőjét láthattunk vendégül február 25-én: az Indiában is tanult, majd saját kreatív fúziós zenei stílust kialakított hegedűművészt, Lantos Zoltánt születésnapján köszöntöttük a Bharata Kultúrtérben. Betegsége miatt Szalai Péter nem tudott fellépni, H. Magyar Kornél és Nyusztay Iván a Triginta ütősegyüttesből kísérték mridangam-on és kanjirán Lantos Zoltánt.

  Reméljük, hamarosan ismét láthatjuk a művészeket a

  ...
 • eostar kamala2012. február 18-án Eostar Kamala magyar származású dalszerző és –előadót, jógaoktatót láthattuk vendégül a Bharatában. Eostar 13 éve él az Egyesült Államok nyugati partvidékén. A gazdag kaliforniai spirituális-kulturális közegben találta meg sajátos zenei stílusát, mely az ősi szanszkrit mantrákból és más spirituális és népzenei hagyományokból merít. Szándéka, hogy a transzcendentális hangzás örömtelien rezonáljon a közönségben, és táncra, közös éneklésre is inspiráljon. Saját szerzeményeiben természetes módon ötvöződnek a szanszkrit mantrák és saját versei. Amerikában saját együtteseivel, a Fearless Love-val és a Web of One-nal lépnek fel, Budapesten most

  ...
 • triginta 5

  A három fiatal ütőhangszeres művész, Nyusztay Iván, H. Magyar Kornél és Szabó Mátyás alkotta trió előadásában átadhattuk magunkat egy zenei utazásnak: a jávai dobok és különböző csilingelő, csengő-bongó hangszerek néha álomszerű hajnali tájakra, néha kemény városi utca zörejébe, néha keleti templomok félhomályába vezettek. A szellemes kavics-trió (ahol dunai kavicsok voltak a hangszerek), vagy a minimál építkezésű Angklung kompozíció mosolyra indított, gyerekek önfeledt ritmus-játékait juttatta eszünkbe. Majd döbbent csendre késztetett a feszes tempójú, bonyolult ritmusképletű, hihetetlen pontossággal kimért számok feszessége, fegyelme - mintha nem három, hanem egy ember kezei ütnék a

  ...
 • Interjú H. Magyar Kornéllal, a Triginta ütősegyüttes tagjával

  h. magyar kornl

  Említetted egy riportban, hogy nem a dél-amerikai vagy az afrikai ütősművészethez vonzódtatok, inkább az ázsiaihoz. Meg tudnád fogalmazni, miért? És miben lehetne megragadni a fő különbséget, az ázsiai ütősstílus jellegzetességét? Nekem ilyen szavak jutnak eszembe, mint „elmélyült, meditatív, időtlen"...

  H. Magyar Kornél: Ezek a szavak valamennyi tradicionális ritmuskultúrára érvényesek, égtájtól függetlenül. A különbség, a többlet talán az, hogy

  ...
 • A nagy Beatles legenda, George Harrison 2001. november 21-én távozott az árnyékvilágból. Kétségkívül a Beatles-fiúk közül George került legközelebb India spiritualitásához. A „véletlen" műve lehet, hogy családi neve egy érdekes szójáték, ti. Hari a hinduizmusban Isten egyik neve, szó szerint tolvajt jelent, aki elcseni minden bánatunkat. Szabadon fordítva Hari az angol son szóval kombinálva azt jelentti, hogy Isten fia, Hari fia.

   

  George Harrison Indiában

   

  Fia, Dhani így nyilatkozik George-ról:

  ...