Vrindavan

Vrindavan vagy magyarosan Vrindávan a hinduk és a vaisnavák egyik legszentebb zarándokhelye. Delhitől 130 km-re fekszik, a szent Jamuná folyó partján.

Vrindavan Yamuna

 

Az 5000 templom városának is nevezik. Ez nem azt jelenti, hogy minden épület hatalmas és díszes, bár ilyen is számtalan található, lehet, hogy csak egy kicsiny szobában végeznek éppen istentiszteletet.

Vrindavan Act Now projekt

Amennyiben azt szeretnéd tudni, hogy mely helyeket érdemes meglátogatni Vrindávani utazásakor, akkor javaslom a "Places to visit in Vrindavan" című anglol írásunkat a Vrindavan Act Now oldalunkon, melyet Vrindávan megmentése céljából hoztunk létre.

Vrindávan

Vrindávan dicsősége és története

Számtalan cikkünkben szerepel ez a csodálatos városka, melynek történelme több ezer évre tekint vissza. Annak idején itt nevelkedett maga az Úr Krisna is. Az óvárosban számtalan gyönyörű temploma található, mint például az egyik legrégebbi, a Góvinda mandír, mely 1590-ben épült.

Vrindávanról olvasva szinte ott járunk az utcákban, érezzük a füstölő áradó illatát, és halljuk a csengettyűszót, mert éppen felajánlást végez valaki. De az is lehet, hogy a bazár színes forgatagában nézzük a tarka kelméket, s próbáljuk figyelemmel követni a kereskedők harsány árukínálatát.

Vrindávan kapcsán többek között azt is megtudhatjuk, hogy a néhai orosz cár is járt ott, még trónörökös korában. De arról is tájékozódhatunk, hogyan lehet eljutni egy indiai utazás során a spirituális Vrindávanba.

 • Leveles Zoltán a Gangesz forrásánál

  Leveles Zoltán írásaiból

  Leveles Zoltán a Bharata Kultúrtér alapítója, az India Klub Alapítványügyvivője, író, hindu tanító, blogger indiai útjai során megélt nem mindennapi élményei és gondolatai. Keresd cikkeit az India Hangjában: India Hangja blog.

  ...

 • vrindavan reggeli furdes-2Kedves Olvasó!

  A vrindávani Vrinda Kundzsa templomból írom soraim. Ezt a templomot több mint 200 évvel ezelőtt építtette Manipur állam néhai királynője. Az itt imádott Istenség neve Srí Srí Rádhá Vradzsa Móhan.

  Örülünk az Uttar Pradés szövetségi állam rendelkezése ellen szervezett tüntetésnek, aminek keretében egyre több vrindávani templom bezárja kapuit a nyilvánosság előtt. A felsőbb döntés értelmében Vrindávant hozzácsatolják Mathura város közigazgatási területéhez. (Vrindávan 5000 éves múltra visszatekintő hindu szent város Delhitől 150 km-re - a fordító megjegyszése)

  Sewak

  ...
 • Indiai kultúrtörténeti körutazásaink célja, hogy a résztvevő a belső nagy utazásában előrébb jusson és a megszámlálhatatlanul sok élmény hatására rengeteget gondolkodhasson az élet dolgain. Útjaink hozadéka India hiteles megismerése. Indiai családokat látogatunk, vidéki kolostorokban és nagyvárosi hotelben is lakunk, iskolákat látogatunk, néhány reggel jógázunk és meditálunk. A világhírű műemlékek megtekintése is része kultúrtörténeti tanulmányútjainknak. Ha majd hazaérsz, nem igazán tudod elmesélni, hogy mit is láttál. Csak annyit tudsz majd mondani: ezt látni kell és át kell élni, és azon kapod magad, hogy már a következő india utad szervezed...

   

  ...

 • Nyílt nap jóga, India, meditációs zene, indiai élménybeszámoló, védikus tűzáldozat - mindez finom gyömbérteával leöntve. Sőt, vacsorázhatsz is, ha november 4. este 9 óráig rendelsz vegán ebédet a Bharata e-mailes elérhetőségén. Tipp: foglalj magadnak helyet a Nyílt nap facebook eseményen

  Bharata Kultúrtér és Inbound Jógaiskola - Jóga nyílt nap - 2016. november 5-én

   

  Hindu tűzáldozat is lesz a jóga nyílt napon

  Leveles Zoltán írása

  Hmmm. Őrült vagyok, India-őrült. Nem is értem, hogy lehetek már megint Indiában, ráadásul a mézédes Vrindávanban, a bhakti jóga szülőföldjén.
  Vrindavan a bhakti joga eredete

  Azt sem értem, hogy lehetek ennyire belebolondulva ebbe a feje tetejére állt világba. De miért is kellene mindent érteni vagy tudni? Egy parányi lélek úgysem értheti meg az Abszolútat. Egy indiai mondás szerint a szeretet ott kezdődik, ahol a tudás véget ér.

  ...
 • Rupa Goswami (magyar átírással Rópa gószvámí) középkori vaishnava költő, író és filozófus. Chatianya Maháprabhu tanítványaként Bengáliából Vrindávanba költözött. Rupa goswami nevéhez kötődik Vrindávan helyreállítása. Ezúttal Rupa Goswami egy különös versével foglalkozunk. A vers kissé humorosan fejezi ki Vrindávan spirituális hangulatának ellenállhatatlan, beszippantó erejét.

  Rupa Goswami

   

  "Ha világi kapcsolatokra és

  ...