Világörökség

Az 1972-ben elfogadott Világörökség Egyezmény kritériumai alapján az UNESCO közel 200 állam kulturális és természeti helyszínét, tudományos és művészeti alkotását vette fel Világörökségi Listájára. A cél az emberiség kulturális és természeti örökségének védelme, és a kiemelkedő, egyetemes alkotások megőrzése a későbbi generációk számára. Ez a nemzetközi egyezmény csodálatos példája az összefogásnak, a globális felelősségvállalásnak és egyetértésnek.

 

 Világörökség indiai UNESCO lista

 

UNESCO Világöröségek Indiában

India számos jelölése bekerült a világörökségi gyűjteménybe, például a 13. századi konarki Nap templom, Delhiben a Vörös Erőd, Agrában a Taj Mahal vagy a jaipuri ősi csillagvizsgáló. Ellorában 3 vallást, a buddhizmust, a hinduizmust és a dzsainizmust képviselve 2 km hosszan láthatóak a magas bazalt sziklába vájt barlangtemplomok, melyeket szintén nemzetközi összefogás véd.

Indiasi spirituális Világörökség

Az örök érvényű szellemi alkotásokat is közkinccsé kell tenni, hogy az egész emberiség erkölcsi felemelkedését segítse. Ennek szellemében ugyancsak a világörökség részét képezi a Rámájana eposz, a Rigvéda vagy a Sasruta Samhita, egy 1134 éves pálmalevél-kézirat, az ájurvédikus gyógyászat legrégebbi fennmaradt dokumentuma.

Ebben a rovatban igyekszünk bemutatni ismert vagy kevésbé ismert helyeket, mint amilyen például Takshila, a világ első egyeteme, de főleg India spirituális világörökségére fókuszálunk.

 • A tradicionális védikus mantra kántálás az UNESCO világörökségi listán szerepel. Nyilván nem ez adja meg a mantra-meditáció értékét, de mégis csak jóleső érzés, mikor kedvenceink ilyen elismerésben részesülnek. Így tiszteleg ez a kétperces mantra film az ősi tudomány előtt.

  Mantra meditació

  Mint mondják a bölcsek, a Védák mantrái a meditáló számára fontosabbá válnak, mint maga a szilárd táplálék.

  Tipp: Ismerd meg a Védák tanítását és ősi

  ...
 • A szent Jamuna folyó partján fekszik Delhi, a világ egyik legrégebbi folyamatosan lakott városa. Bár a térképeken és a publikációkban is Delhi India fővárosa, a pontos név Új-Delhi.

  Új-Delhi India fővárosa
  Az ősi India korában vagy a Delhi-szultánság alatt is politikai és pénzügyi központ volt. A brit hódítás idején is – egy rövid időt leszámítva – Delhi maradt India fővárosa. Ha Indiába utazik valaki, akkor bár Delhi egy életérzés, a nagy légszennyezettség és a forgalmi dugók miatt érdemes elkerülni.

  ...

 • A Kumbh mela egy nagy hagyománnyal bíró vallási megmozdulás. Január közepétől április végéig rendezik meg, időpontját az asztrológusok számítják ki.
  A Kumbh mela olyan tömeges hindu zarándoklat, amely több millió embert érint. A helyszíne négy szent folyópart, melyeknek misztikus erőt tulajdonítanak. A Kumbh melát az UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökségeként tekinti, és felvette reprezentatív listájára.

  A kumbh mela aszkétái

   

  Kumbh mela jelentése

  A kumbh szó szerint nektárt

  ...
 • Delhiben, a világörökség részét képező Vörös Erődben tartott ünnepségen arra emlékeztek a résztvevők, hogy a Bhagavad-gítá több mint ötezer éves. A 2014-es eseményen közel harminc ország képviseltette magát, számos spirituális vezető és külföldi méltóság jelent meg. A Bhagavad gítá hindu szentírás, mely a Védák részeként ismeretes.


  Bhagavad-gítá szentírás

  Tipp: Asrami előadások a Bharatában>> ...

 • vrindavan reggeli furdes-2Kedves Olvasó!

  A vrindávani Vrinda Kundzsa templomból írom soraim. Ezt a templomot több mint 200 évvel ezelőtt építtette Manipur állam néhai királynője. Az itt imádott Istenség neve Srí Srí Rádhá Vradzsa Móhan.

  Örülünk az Uttar Pradés szövetségi állam rendelkezése ellen szervezett tüntetésnek, aminek keretében egyre több vrindávani templom bezárja kapuit a nyilvánosság előtt. A felsőbb döntés értelmében Vrindávant hozzácsatolják Mathura város közigazgatási területéhez. (Vrindávan 5000 éves múltra visszatekintő hindu szent város Delhitől 150 km-re - a fordító megjegyszése)

  Sewak

  ...
 • takshilaIndia hosszú és tiszteletre méltó múltra tekinthet vissza a felsőoktatás területén is. Már az ókorban közismert volt, hogy ez az ország adott otthont a világ első egyetemének. Takshilában vagy Takshashilában (ma Pakisztán), amely nagy kereskedelmi csomópont is volt. Itt, a Vitasa folyó partján i.e. 700-ban olyan oktatási központ nyílt, mely egyaránt fontos szerepet töltött be nemcsak a védikus, de a hindu és a buddhista kultúra területén is.

  Nem volt olyan jól szervezett egyetem, mint a később Nalandában megnyíló, sőt némi vitát is kiváltott, hogy egyáltalán egyetemnek tekinthető-e. Pedig ebbe a

  ...
 • A Rámájana világörökség az UNESCO minősítése szerint is. Nyilván ez a hír Indiában évezredek óta egyértelmű tény. Enélkül hogy is maradhatott volna fenn évezredeken át? Apáról fiúra, mesterről tanítványra, nagyszülőkről unokákra szállt tovább a Rámájana páratlan bölcsessége.

  „Rámanáma, Ráma neve a tiszta szívűeké, és azoké, akik szeretnék elérni a tisztaságot, és azok is akarnak maradni.” – Mahátma Gandhi.

   

  A Rámájana világörökség listán szerepel "Az Emberiség Szellemi Örökségének Mesterművei"
  ...
 • A Rigvéda 30 kézirata 2007-ben felkerült az UNESCO világörökséggyűjteményébe, mely a világ kivételesen értékes régi dokumentumait tartalmazza. A „Világ emlékezete” program célul tűzte ki, hogy őrként áll az emberiség kollektív amnéziájával szemben, és megőrzi az értékes levéltári és könyvtári gyűjteményeket a világ minden tájáról.

  Rigvéda


  Tipp: Ismerd meg a Védák tanítását és ősi rítusait>> Hindu templomi programok Budapesten

  ...
 • A Taj Mahal India egyik fő vonzereje. Magyar kiejtéssel Tádzs Mahal. Kétségkívül nem csak India, hanem a világ egyik leghíresebb látványossága. A Taj Mahal 1983 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel, valamint a világ 7 csodáinak egyike. A Taj Mahal története és látványa évente 8 millió turista keresi fel indiai utazása során. Viszonyításul érdekes infó lehet, hogy az Eiffel-tornyot évent 7 millóan, a Gízai nagy piramist évente 4 millióan, míg a Stonehenge-t évente mindössze 1 millió látogató keresi fel. Nézzük, mi lehet az a különös misztikum, ami a Taj Mahal vonzerejét jelenti?

   

  Az agrai Taj</p>...					</span>
																		</li>
					</ul>
	</form>
	</div>

    
<ul itemscope itemtype=

 • Ön itt van:  
 • Főoldal >
 • Címkék