Túri Virág Réka

Túri Virág Réka az indiai tánc megszállottja, a Bharata Kultúrtér rendszeres vendége és előadója. Különös ember, különös elhivatottsággal. Legalább annyira különös eltökéltséggel és kitartással. Rengeteg időt tölt Indiában, folyamatosan tanul, és sokat dolgozik. Méghozzá nagyon keményen.

 

Túri Virág Réka odissi táncos

"Ha valaki megkérdezné tőlem, hogy mi az amit leginkább szeretek a táncban, azt válaszolnám, mindenek előtt a mozgást. A másik, ami erre a pályára vitt, hogy szeretek emberekkel foglalkozni, és tanítani. Ez a két dolog, ami vezérel az önmegvalósítás útján. Az indiai Odisszi tánc alapjait Budapesten tanultam. Majd Indiában, Dzsagannáth Puriban találtam meg mesteremet, Guru Bijay Kumar Senapatit, akitől eredeti környezetben sajátítottam el az Odisszi tánc technikáját, és a tőle elválaszthatatlan szellemiséget."

-írja Túri Virág Réka a Parvati táncegyüttes holnapján. Itt olvashatók a róla szóló írásaink, vagy az általa írt cikkek.

 

 

 

 • Interjú Rahul Acharya odisszi táncmesterrel

  Rahul Acharya indiai klasszikus táncmester Indiából érkezett hazánkba Túri Virág Réka táncművész meghívására. Magyarországi útja kapcsán faggattuk táncról, spiritualitásról, kultúrák találkozásáról.
  Rahul Acharya fellépése a Bharata Kultúrtérben 2017. szeptember 10-én kerül megszervezésre>> Tánc az égből

  Az interjút Bartalis Orsolya és Bató Mária Magdolna készítette

  Indiai klasszikus táncművészként adna néhány támpontot a nyugati közönségnek, hogyan közelítse meg az

  ...
 • Túri Virág Réka táncestje

  2017. május 30.-án 18 órakorBharata Kultúrtér, VII. kerület, Tivadar u. 3.

  Különösen rendhagyó előadással zárja a Bharata az idei évadot. Túri Virág Réka odisszi táncos Indiából érkezve lép a Bharata Kultúrtér színpadára, ahol mesél, táncol és képeket vetít.

   

  Túri Virág Réka: Rámtalált a tánc c. táncest


  Az utóbbi 1,5 év indiai tanulmányainak élményeit osztja meg a közönséggel. Megtudhatjuk tőle, milyen érzés indiai közönségnek, indiai

  ...
 • Ha érdekel az indiai kultúra, és szeretsz táncolni, akkor itt az alkalom, hogy csatlakozz a kezdő Odisszi órákhoz! 2017. május 11-től indiai tánc tanfolyam indul a Bharatában. Túri Virág Réka  a napokban tért haza Indiából. Tipp: olvasd el vele készült interjúnkat: Megfogta India spiritualitása.

  Indiai tánc tanfolyam: odisszi a Bharata Kultúrtérben

  Túri Virág Réka gyerekkora óta a tánc elkötelezettje. Történelmi tánc, jazztánc, majd társastánc oktatói

  ...
 • Szegedi Anita odisszi táncos meglátta India időtlenségét és az elfogadást. Mint meséli, az idő, mintha Indiában nem is létezne. Ezért vagy másért, de a különféle mozgáskultúrákban is jártas táncos végül az odisszinél landolt. 

  Szegedi Anita odisszi táncos

  Nem rég tért vissza Indiából, ahol a Túri Virág Réka által fémjelzett Parvati táncegyüttessel töltött emlékezetes napokat. Természetesen elsősorban odisszi tánctanulással foglalkozott. Hamarosan a Bharatában lep fel a

  ...
 • Egy odisszi táncos, aki szerint meg kell élni a megjelenítendő érzéseket ahhoz, hogy a nézőknek is át lehessen adni azokat.

  Kelló Krisztina odisszi indiai tánc

  Fontosnak tartja a folyamatos megújulást és változást, ebben többek közt az indiai mester, Rahul Acharya mutatta neki az utat. Kelló Krisztinának ezúttal tanára, Túri Virág Réka nélkül kell bizonyítania a Bharata Kultúrtér színpadán. Ennek kapcsán faggattuk őt.

   

  Interjú Kelló Krisztina odisszi táncosnővel

   

  Interjú Túri Virág Réka odissi táncművésszel. Virág újra Indiában tanul. Ki tudja hanyadjára, miután végzett a Táncművészeti Főiskolán. Sok érdekeset mesél indiai napjairól, táncról és még sok mindenről. Érdemes rá odafigyelni.

  Túri Virág Réka odisszi táncművész - indiai tánc Indiában

   

  Túri Virág Réka legközelebbi fellépése a Bharata Kultúrtérben 2017. szeptember 10-én kerül megszervezésre>>...

 • Bharata Kultúrtér, 2016. október 29-én 18 órakor

  Ebben a táncműsorban az Odisszi indiai klasszikus tánc két fajtáját láthatja a közönség. Az előadás érdekessége, hogy Túri Virág Réka odisszi táncosnő Parvati nevű táncsoportja két indiai mester műhelyéből mutat be darabokat. Túri Virág Réka első guruja Bijay Kumar Senapati eltávozása után ICCR ösztöndíjjal jelenleg is Indiában tanul mesterénél Rahul Acharyanál. Tipp: foglalj jegyet a rendezvény Facebook eseményén!

  Klasszikus odisszi előadás és modern táncetűd a Parvati tánccsoport előadásában. Belépés 1200

  ...
 • 2016.05.22-én 18:00 óra, Bharata Kultúrtér

  Odisszi indiai táncelőadás Túri Virág Réka

  Túri Virág Réka írása

  A hétköznapi életben az érzelmeink a leghamarabb és legőszintébben az arcunkon mutatkoznak meg. Még ha igen erősen el is akarjuk azt takarni, az arcunk nehezen tud hazudni. A másodperc töredéke alatt jönnek létre különböző igen összetett mimikai gesztusok. Az arc egyes részeinek számtalan mozdulata lehet, ezeket pedig kombinálhatjuk is. Ily módon akár tanulhatóak az egyes kifejezések.

  Tipp: Rámtalált a tánc - Túri Virág Réka táncestje a Bharata

  ...
 • Az indiai színjátszást drámának fordítják, aminek következtében a görög drámákra gondolunk, holott a kettő közt igen sok különbség van. A görög dráma főként a cselekményre teszi a hangsúlyt, míg az indiai drámában a látvány fontos szerepet kap. Az indiai dráma és tánc egyben, ahol a ritmus, a mozdulatok, a zene, az érzelmek kifejeződése, és a történet maga egyszerre kap hangsúlyt. A tánc ezen részeit aNátjasásztra külön és

  ...
 • Túri Virág Réka írása

  Indiai táncFelajánlás az isteneknek

  A Nátjasásztra legelső oldalain egy olyan fejezetet találunk, ami egy mai módszertani könyvben biztosan nem szerepel. Ez pedig az isteneknek való felajánlás menete. Magát a táncot is szentként tisztelik, hiszen Istentől való, így a tánc helyét fel kell szentelni, mint egy templomot. Ennek pontos, részletes menete az arra hivatott brahmin (pap) vezetésével történik. Ez

  ...
 •  Túri Virág Réka írása

  Túri Virág Réka A legősibb klasszikus táncformákat keresve Ázsia földjére érkezünk, ahol írott formában is megőrizték tradicionális táncaikat. India rendkívül gazdag védikus kultúrája és művészete több ezer éves múltra tekint vissza, melyet a védikus irodalom örökített meg, ennek gerincét a négy Véda alkotja: (Rig-véda, Jadzsur-véda, Száma-véda és Atharva-véda).

  A Száma-véda már foglalkozott a zene alapjaival, ősi dallamokat írt le, ezt követően az első hasonló témájú ám részletesebb, nagyobb mű a Bharatának tulajdonított

   A natya sastra 36 fejezetből álló, 6000 verset tartalmazó mű, mely a világtörténelem első tánc és dráma tankönyveként ismeretes. Az előadóművészet páratlan kincse, mely a tánc és dráma előadásához szükséges instrukciókat tartalmaz.

  Túri Virág Réka odisszi táncművész írása

  A Natya sastra eredete és

  ...
 • Túri Virág Réka és Lengyel Katalin közös táncelőadása Burns Kati közreműködésével

  2012. Április 14. szombat 19.00

  tri virg rka

  India ősi tánca nyugaton, nyugat kortárs tánca keleten - Az előadás első részében indiai klasszikus Odisszi táncbemutatót láthatnak Túri Virág Réka előadásában. Virág az orissai Puriban töltött idő alatt ismerkedett meg az indiai kultúrával. Ezt a tradicionális táncot egykor a templom falai között az isteneknek való felajánlásként adták elő. Az isteni kedvtelésekről szóló

  ...
 • megnyit fot 1

  Nagysikerű megnyitó a Bharata Kultúrtérben

  Az Almássy téren található indiai kulturális központ, a Bharata Kultúrtér megnyitóján január 4-én beszédet mondott Gauri Shankar Gupta, India magyarországi nagykövete, a közönség részt vehetett a tradicionális pudzsa szertartáson, és az ezt követő koncerten és táncbemutatón is.

  A sáfrányszínűre festett pincehelyiségbe sokan zsúfolódtunk ezen az estén, hogy együtt ünnepeljük az alapítókkal a Bharata létrejöttét.