sport

 • A riói olimpia páros teniszversenyében a dobogó második fokán Rajeev Ram és Venus Williams állt. A hindu-amerikai Rajeev egy riportban elmondta, hálás szüleinek, akik megtanították neki a hindu vallási értékeket, és a jóga előnyeit, melyek a teniszpályán is segítették. Korábban más indiai-amerikai olimpikon is kifejtette már a véleményét a jóga sporteredményekre gyakorolt pozitív hatásairól, és az sem meglepő, hogy a Rióban Indiának érmet szerzett két hölgy is jógázik.

  Sindhu Venkata indiai tollaslabdázó

  Sárosi Laura Rióban első meccsén kikapott ellenfelétől, Sindhu Venkata Pusarlától, az indiai

  ...
 • A világ valamennyi sport tudósítása harsogta a nagy hírt: Tom Brady, a New England Patriots irányítója negyedszer nyerte meg a Super Bowlt, a profi amerikai futball döntőjét. A híres hátvéd asztalán pedig ott üldögélt Ganésának, az elefántfejű félistennek egy szobrocskája.

  Brady és GanesTom Brady csendesen csak annyit jegyzett meg az újságírók kérdésére, hogy„egy látogató”.
  ...

 • Emil-VoigtAz 1908-as olimpia helyszíne eredetileg Róma volt, azonban az előkészületek idején kitört a Vezúv és olyan óriási károkat okozott, hogy a helyreállítási költségek miatt az olasz kormány lemondott a rendezésről. Így vált London a negyedik újkori olimpia házigazdájává.
   
  Mi is büszkék lehetünk, több magyar aranyérem is született. Például Fuchs Jenőnek köszönhetően kardvívásban, és a csapatversenyen is a magyarok győztek. „Anglia sohasem látott még a magyarok gyönyörű kardvívásához hasonlót, még a francia bajnokot, Falaise grófját is szinte leiskolázták az egyéni versenyek döntőjében." – olvasható a Nemzetközi Olimpiai Bizottság
  ...
 • Lizzie-ArmitsteadLizzie Armitstead mindössze 10 éves volt, amikor azt mondta szüleinek: vegetariánus akar lenni. Nemrég megnyerte Londonban az olimpiai játékok ezüst érmét a fárasztó 87 mérföldes kerékpárversenyen. Az elmúlt években már jópár dobogós helyet begyűjtött a hazai, európai és világbajnokságokon. Így nyilatkozott: „Rájöttem, hogy az egyik leggyakoribb tévhit, miszerint a vegetariánusok sápadt, szelíd teremtmények, akik meghátrálnak egy kemény sport arénában. Annak ellenére, hogy én megdöntöttem az iskolai rekordokat, az emberek mindig megkérdőjelezték az étrendem kiválóságát."
  Beszámolt a kenyai tapasztalatairól, ahol a kenyai
  ...
 • Már hírt adtunk arról, hogy a krikettrajongó India saját futballbajnokságot indított, hogy népszerűbbé tegyék ezt a sportágat is az országban. Indiai sportolók egyre nagyobb figyelmet kapnak a sport világában. A tollaslabda India második legpopulárisabb sportja. 

  A tollaslabda is Indiából származik

  A tollaslabda eredete is Indiához kötődik. A tollaslabda játékot mai formájában az ott állomásozó brit katonatisztek látták meg Indiában. 1860 táján "poona" néven ismerték meg, majd hazatérve meghonosították Angliában. Közülük is

  ...
 • Az elmúlt héten megrendezett India-Bayern München (0-4) barátságos mérkőzés után jelentették be az indiaiak: saját futballbajnokságot indítanak, hogy népszerűbbé tegyék a sportágat a krikettrajongó országban.

  Az indiai Premier League-ben olyan korábbi világhírű játékosok is erősítik majd a csapatokat, mint a 2006-ban világbajnok olasz Fabio Cannavarro, az argentin Juan Pablo Sorin és Hernan Crespo, a francia Robert Pires, a nigériai Jay-Jay Okocha, az angol Robbie Fowler, valamint a spanyol Fernando Morientes.

  Az első indiai bajnokságot hat csapat kezdi meg, mindegyiknek külföldi edzője lesz, és közel 30 futballista érkezik majd más országokból. Minden csapatnak 2,5 millió dollár áll rendelkezésére az első szezonban, legfeljebb négy külföldi játékost alkalmazhatnak,

  ...
 • Az indiai harcművészet fogalma nincs különösebben jelen a köztudatban. Ha bárki meghallja a harcművészet kifejezést, legyen az gyakorló, vagy hozzá nem értő, szinte minden esetben valamelyik kínai vagy japán, esetleg koreai eredetű harci stílus jut eszébe.

  Ez persze nem meglepő, hiszen a ma megismert harcművészetek ezekben az országokban fejlődtek ki. Ezek a stílusok a karate, kungfu, a tékvondo és még sok más irányzat. A kínai és a japán történelem egyértelműen élen jár a harművészetek területén. Nézzük, mi a helyzet Indiával?

   

  Indiai harművészet...

 • 2008. aug. 8-án, 8 óra 8 perc, 8 másodperc, s hivatalosan elkezdődnek a nyári olimpiai játékok. A helyszín Peking, s e tény sokáig volt a médiák kedvelt tárgya. Sokat írtak a politikai háttérről, hiszen köztudott, mennyire fontos volt Kínának, hogy a szervezési jogot ne vonják meg tőle, mert így egy kicsit háttérbe szorulhatott Tibet ellenni politikája. Ezért a szinte gigantomániás építkezés is, ahol csak a kínai tévétársaság különleges szerkezetű, 230 méteres, kettős ferde tornya 750 millió dollárba került. Arról is mélyen hallgatnak, hogy több tízezer kínai veszítette el lakóhelyét, és sokan közülük semmilyen ellenszolgáltatást sem kaptak a kisajátítás során. Rossz nyelvek azt is kiemelik, hogy a főépítész nem más, mint

  ...
 • A sakk eredetéről szóló írásunkk előző rész itt érhető el: Hindusztán, a sakk szülőhazája>>
  Mint azt a kínaiak maguk is bevallják, a sakkjáték Kr. u. 537 körül terjedt el Indiából, s talán Tibeten vagy Bengálon keresztül jutott perzsa földre. Annyi azonban bizonyos, hogy a perzsák Nusirván király uralkodása alatt vették át az indiai Kanose városából.

  hindu sakkFolytassuk hát a sakk eredete témáját. Ha

  ...
 • A világbajnoki cím visszatért Indiába, abba az országba, ahonnan a sakk ered. A jelenlegi világbajnok, Visvanathan Anand miután legyőzte Kramnyikot a világbajnoki döntőn, repülőre ült, s nem kisebb helyre utazott, mint a szép zalai dombvidék városába Nagykanizsára.

  sakk hindusztan india figurakNagykanizsán óriási hagyományai vannak a sakknak: csaknem húsz éve NBI-es a városi egyesület. A klub a legjobb női játékos, Polgár Judit mellé szerződtette a legjobb férfi sakkozót. Évente átlagban kétszer látjuk majd kanizsai színekben versenyezni az indiai nagymestert,

  ...