Reinkarnáció

A reinkarnáció izgalmas téma. Kit hagyhatna hidegen a gondolat, miszerint a haál után a lélek egy újabb testbe költözik?

 

Reinkarnáció

 

A reinkarnáció értelme

A lélekvándorlás filozófiája szerint a lélek addig vándorol az anyagi világban egyik testből a másikba, amíg el nem éri az üdvösség állapotát.  

A reinkarnáció alapgondolata, hogy a lélek és a test különállóak. A lélek számára a test csak ruha, melyet levet, amikor használhatatlanná válik.

Összegyűjtöttünk néhány érdekes esettanulmányt, filozófiai fejtegetést és konkrét reinkarnációs történetet is, melyek alul olvashatók.

 • 2016. december 23-án 18 óra


  Atulananda swami Prabhupada társaságábanA lélekvándorlás filozófiájának kérdései mindenkit foglalkoztatnak. Mi voltam előző életben, mi történik velem a halál után? Ezekre a kérdésekre ad választ egy vasinava lelki tanítómester, Sríla Atulalananda Acarya Maharaj.

  A chilei származású előadó egyenesen Indiából érkezik a Bharatába. Előadásaira jellemző a filozofikus megközelítés. A reinkarnáció és a hindu dharma iránt érdeklődő hallgatóság minden bizonnyal újraértékelheti a

  ...
 • A halottak napja egyfajta vészjelzés az ember életében. Megkérdőjeleződik a rendszer értelme. Biztos, hogy jó ez így? Végiggürcöljük az életünket és a végén fogalmunk sincs, mi történik. Megszűnés, lélekvándorlás vagy feltámadás. Ki vagyok én? Annyifélét mondanak. A halál utáni élet bizonytalan.

   

   

  Lélekvándorlás utazás

   

  Annyi biztos, hogy elődeink mind ott fekszenek a

  ...

 • Hindu halálképA szomorú halál nem a vég, csupán kapu: átjáró két világ, két születés között. A lélek elvándorol, hátrahagyva használhatatlanná vált anyagi testét. Ez a lélekvándorlás. Az emberi élet a meghalás művészete. Az életet becsületesen végigküzdő halála a hátramaradóknak keserédes diadal. Fájdalmas, mert hiányát semmi sem pótolhatja. Győzedelmes, mert harcban elesett hősé.

  „A test ruha: ha elszakad, újat osztanak a világ-magazinból." (

  ...
 • A Gárdonyi-év kapcsán összeállította: Kellár Márta
   
  gardonyi geza_Mint ember ő Tanító volt. „A tanító olyan lámpás, mely minél inkább világít másoknak, annál inkább fogyasztja önmagát." – írta Gárdonyi A lámpás című kisregényében. Mint filozófus a lélek természetét kutatta: „A lelkem kérdőjele az égig nyullad!" Stílusa egyedi, gyönyörű magyarsága költészetté nemesítette a prózát is.
  Az egri remete méltán gondolkodtatja el az utókort. Regényei letehetetlen olvasmányok, novellái különleges gyöngyszemek. Hite nem a vallás formaságain nyugodott, hanem
  ...
 • Linda Walker élete legnagyobb részét Északkelet-Angliában töltötte, bár több évet élt Kanadában is. Tavaly márciusban szélütés, más néven stroke érte, aminek az a lényege, hogy az agy erei valamilyen okból (elzáródás, érgörcs) nem szállítanak vért és oxigént bizonyos agyterületekhez, melyek emiatt károsodnak.

   

  reinkarnáció

   

  A hatvanéves asszony beszéde az agyi történést követően jelentősen megváltozott, erre rokonai, barátai és orvosai hívták fel a figyelmét, ő maga nem vette észre. Volt, aki szlovák, volt, aki francia-kanadai, mások pedig jamaikai

  ...
 • Ralph Waldo Emerson (1803 - 1882) amerikai költő, esszéista, filozófus. Már életében ő lett a legszélesebb körben ismert irodalmár Amerikában. „Összegyűjtött esszék” című munkáját sokszor minden idők 100 legnagyobb könyvei között emlegetik. Írói munkássága mellett híres előadó is volt. Emersont nagy szónokként tisztelték. Lelkesedése magával ragadta közönségét.

  Ralph Waldo Emerson


  Emerson az amerikai kultúra egyik legbefolyásosabb, legeredetibb gondolkodója

  ...
 • A Pew Forum on Religion and Public Life nevű újság múlt éves adatai szerint, az amerikaiak negyede hisz a lélekvándorlásban, az új testben való újjászületésben. A nők inkább mint a férfiak, a demokraták nagyobb valószínűséggel mint a republikánusok.

   

  lélekvándorlás

   

  Májusban a Cannes-i filmfesztiválon egy thai filmet jutalmaztak Aranypálmával, mely a reinkarnációról szólt "Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives" címmel. Nemrég az Elle magazinnak Julia Roberts elmondta, hogy mint keresztényt nevelték fel, de mégis "igazi hindu"

  ...