natya sastra

Az indiai tánc hagyományairól már a Védákban is olvashatunk, de több leírás megtalálható a két nagy eposzban, a Rámájanában és a Mahábháratában is. A legfontosabb indiai tánctörténeti mű, a Natya Sastra (ejtsd. nátja sásztra) pedig hozzávetőlegesen Kr. e. 400 körül keletkezett, addig szájhagyomány útján terjedt.

Natya Sastra

A Nátjasásztra, vagyis a Dráma kézikönyve szanszkrit nyelven íródott, s nemcsak a tánccal, más előadó-művészettel, a színházzal is foglalkozik. Részletesen tárgyal olyan alapvető fogalmakat, mint a színpad felállítása, a kéz- és arcmozdulatok kifejező ereje. A könyv arra akarja felhívni a figyelmet, hogy a táncosnak vagy a színésznek bizonyos érzéseket kell megjelenítenie, mégpedig oly módon, hogy az a nézőben is tükröződjön.

A Nátjasásztra szerint a tánc Istentől származik, és a hagyomány szerint Istennek való felajánlásként adták elő a templomokban. Manapság több tánciskola és művész dolgozik nemcsak Indiában, de nyugaton is, akik hitelesen képviselik ezt a csodálatos műfajt.

 

 

 • Ha érdekel az indiai kultúra, és szeretsz táncolni, akkor itt az alkalom, hogy csatlakozz a kezdő Odisszi órákhoz! 2017. május 11-től indiai tánc tanfolyam indul a Bharatában. Túri Virág Réka  a napokban tért haza Indiából. Tipp: olvasd el vele készült interjúnkat: Megfogta India spiritualitása.

  Indiai tánc tanfolyam: odisszi a Bharata Kultúrtérben

  Túri Virág Réka gyerekkora óta a tánc elkötelezettje. Történelmi tánc, jazztánc, majd társastánc oktatói

  ...
 • Túri Virág Réka írása

  A hétköznapi életben az érzelmeink a leghamarabb és legőszintébben az arcunkon mutatkoznak meg. Még ha igen erősen el is akarjuk azt takarni, az arcunk nehezen tud hazudni. A másodperc töredéke alatt jönnek létre különböző igen összetett mimikai gesztusok. Az arc egyes részeinek számtalan mozdulata lehet, ezeket pedig kombinálhatjuk is. Ily módon akár tanulhatóak az egyes kifejezések.

  Tipp: Rámtalált a tánc - Túri Virág Réka táncestje a Bharata

  ...
 • Az indiai színjátszást drámának fordítják, aminek következtében a görög drámákra gondolunk, holott a kettő közt igen sok különbség van. A görög dráma főként a cselekményre teszi a hangsúlyt, míg az indiai drámában a látvány fontos szerepet kap. Az indiai dráma és tánc egyben, ahol a ritmus, a mozdulatok, a zene, az érzelmek kifejeződése, és a történet maga egyszerre kap hangsúlyt. A tánc ezen részeit aNátjasásztra külön és

  ...
 • Túri Virág Réka írása

  Indiai táncFelajánlás az isteneknek

  A Nátjasásztra legelső oldalain egy olyan fejezetet találunk, ami egy mai módszertani könyvben biztosan nem szerepel. Ez pedig az isteneknek való felajánlás menete. Magát a táncot is szentként tisztelik, hiszen Istentől való, így a tánc helyét fel kell szentelni, mint egy templomot. Ennek pontos, részletes menete az arra hivatott brahmin (pap) vezetésével történik. Ez

  ...
 •  Túri Virág Réka írása

  Túri Virág Réka A legősibb klasszikus táncformákat keresve Ázsia földjére érkezünk, ahol írott formában is megőrizték tradicionális táncaikat. India rendkívül gazdag védikus kultúrája és művészete több ezer éves múltra tekint vissza, melyet a védikus irodalom örökített meg, ennek gerincét a négy Véda alkotja: (Rig-véda, Jadzsur-véda, Száma-véda és Atharva-véda).

  A Száma-véda már foglalkozott a zene alapjaival, ősi dallamokat írt le, ezt követően az első hasonló témájú ám részletesebb, nagyobb mű a Bharatának tulajdonított

   A natya sastra 36 fejezetből álló, 6000 verset tartalmazó mű, mely a világtörténelem első tánc és dráma tankönyveként ismeretes. Az előadóművészet páratlan kincse, mely a tánc és dráma előadásához szükséges instrukciókat tartalmaz.

  Túri Virág Réka odisszi táncművész írása

  A Natya sastra eredete és

  ...