művészet

 • A mesés India kapcsán érdemes áttekinteni az indiai ékszerek történetét. Többféleképpen csoportosíthatjuk, hiszen vannak olyan ékszerek, melyek egy bizonyos csoporthoz tartoznak. Ilyenek a például a turbánokra való díszek és a harcosok vagy a menyasszonyok ékszerei. Vannak olyanok, melyek egy adott célt szolgálnak, például a spirituális szertartás kellékei, vagy valamelyik klasszikus táncot bemutató előadó öltözékének része. Az indiai ékszerek hangsúlyozzák a hagyományos indiai ruhák tradicionális hangulatát.
   
  indiai ékszerek

  A lótuszvirág kétségkívül az indiai szimbólumok közül a legelterjedtebb motívum. Gyakran találkozni lótuszvirággal az óind hitvilágban: lótuszvirág-szemű, lótuszvirág-arcú, lótuszvirág szépségű, lótuszülés, az óind teremtéselméletben is fontos a szerepe.

  Lótuszvirák teljes pompájában

  Továbbá, a Bhagavad-gítában is találkozhatunk a lótusszal, sőt az indiai művészetben és a jógában is megjelenik. Egyik legismertebb jóga gyakorlat a ...

 • A kagylókürt hindi nyelven shankh, szanszkrit neve sankha. Jelentése: kedvezőtlenség megbékéltetője. A kagylókürt ősi hindu jelkép, Visnu négy szimbólumának egyike.

  Kagylókürt Krisna ajkain

  Visnu másik három fontos jelképe a lótuszvirág, a csakra és a buzogány. Kultikus kellékként évezredek óta jelen van az indiai szertartásokban, s a hajdani harcosok fontos harci

  ...
 • A hindu művészet kétségkívül páratlan örökséget hagyott hátra. A New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum a világ egyik legnagyobb kulturális gyűjteménye, több mint kétmillió műalkotásból áll. A civilizáció 5000 éves hagyományán ível át, az őskortól napjainkig. A közelmúltban zárult az „Isteni örömök” címmel rendezett kiállítás, mely a hindu hitvilág különböző alakjait mutatta be. A Metropolitan Múzeumban található Rámájaná részletét bemutató festmény az Indiai tündöklő selyem című írásunkban látható.

   

  ...

 • Interjú Krasznai Gíta énekessel

  Krasznai Gita

  Krasznai Gíta lemezbemutató koncertjére készül. Jelenleg egyetemista. A sztorija valahol itt kezdődik. Miután felvételt nyert a Szegedi Tudományegyetem Képzőművészeti Szakán, mindjárt egy évet halasztott, hogy Indiába utazhasson. Fél évig eredeti környezetben, jógakolostorban, ásramban élt és tanult. Az OM című lemezről, a Bharata Kultúrtérben

  ...
 • Hadobás Gergely

  Zenészcsaládból származó fiatalember, aki a zene szerelmeseként a folyamatos szakmai fejlődésben és megújulásban hisz. Talán éppen ennek a hosszú útnak az egyik állomása a Krasznai Gítával felvett OM-lemez.

  Hadobás Gergely, egy különös zenei formációba verbuválódott zenészcsapat csellistájaként a kirtan és a mantra világában csap a húrok közé. A Bharata kultúrtérben június 17-én megrendezésre kerülő...

 • 2016.05.22-én 18:00 óra, Bharata Kultúrtér

  Odisszi indiai táncelőadás Túri Virág Réka

  A világ egyik legnagyobb múzeuma, a londoni British Museum különleges kiállítással lepte meg látogatóit. Asszám leginkább híres teájáról ismert, most azonban a világ elé tárja kincseit. Ezt az északkelet-indiai államot a régmúlttól a máig tartó varázslatos selyemszövése is világhírűvé tette. A legújabb londoni tárlat címe: KrisnaAsszám kertjében. A kiállítás fő vonzereje az a kilenc méter hosszú „Vrindávani vasztra” (Vrindávani ruha), mely a 17. századból fennmaradt legnagyobb asszámi textil. Teljes egészében még soha nem volt

  ...
 • 1891. január 4-én, pénteken a hinduk, akik a szent Jamuná folyóban fürödtek különös jelenet szemtanúi lehettek. Egy ismeretlen nyelven nevezett hajó közeledett a reggeli ködben. A Pamiat Azova, a császári orosz haditengerészet páncélos cirkálója. A hajóhídon tiszti kabátot viselő fiatal, világos bőrű férfit láttak, akit fegyveres katonák vettek körül, de partra szállva semmilyen támadó szándékot nem mutattak. Az idegen Miklós volt, az orosz trónörökös, a közeljövő utolsó orosz császára.

   

  Vrindavan...

 • A 2000 diákra tervezett nemzetközi iskola Visakhapatnamban kapott helyet. A munkálatok megkezdődtek, a tervek szerint a következő két év elegendő lesz a befejezésig. Nemzetközi érettségit lehet majd szerezni, vagy bármely más nemzetközi, országos vagy Andhra Prades államban érvényes szakvizsgát.

  A projekt felelőse, Rajeev Tandon elmondta, hogy egy teljesen nemzetközi iskoláról van szó, mely kapcsolódik a brit oktatási rendszerhez, de a tananyag kiterjed a jógára, a természetgyógyászatra, a különböző indiai klasszikus művészeti formákra és a magasztos ó-ind kulturális örökségre.

 • Kalavar.jpgDr. Jyotsna Kalavar, a Pennsylvania Egyetem professzorasszonya használta ezt a kifejezést, amikor a szanszkrit nyelv újraéledéséről beszélt. Nemcsak Indiában, az amerikai hindu közösségekben is nő az érdeklődés, hiszen a szanszkrit az indoeurópai nyelvcsaládhoz tartozik, és ilyenformán az angol nyelv egyik őse.

  Az angol gyarmatosítás miatt ugyan egy időre háttérbe szorult a Védák nagyszerű, filozófikus nyelve, de ma is fontos szerepet játszik világszerte.Az egyetemi hallgatók is már régóta látogathatják többek között a Harvard, a Yale, a Stanford vagy a Chicagói Egyetem szanszkrit

  ...
 • apolloniusz india
  Egy misztikus görög az időszámításunk kezdetén


  Apolloniusz végig vándorolta a fél világot, gyógyítóként és tanárként egyaránt elismerést kapva mindenütt. Indiába többet nem tért vissza, a szellemi és testi gyógyításnak szentelte

  ...
 • apolloniusz india
  Egy misztikus görög az időszámításunk kezdetén
   

  A

  ...
 • takshilaIndia hosszú és tiszteletre méltó múltra tekinthet vissza a felsőoktatás területén is. Már az ókorban közismert volt, hogy ez az ország adott otthont a világ első egyetemének. Takshilában vagy Takshashilában (ma Pakisztán), amely nagy kereskedelmi csomópont is volt. Itt, a Vitasa folyó partján i.e. 700-ban olyan oktatási központ nyílt, mely egyaránt fontos szerepet töltött be nemcsak a védikus, de a hindu és a buddhista kultúra területén is.

  Nem volt olyan jól szervezett egyetem, mint a később Nalandában megnyíló, sőt némi vitát is kiváltott, hogy egyáltalán egyetemnek tekinthető-e. Pedig ebbe a

  ...
 • egymillNo, nem pénzre kell gondolni. A közelmúltban immár másodszor rendezték meg világszerte azt a békés tüntetést, melyet a tiltakozás ösztönzött. Mi ellen?

  Folytatva a „One Billion Rising" címen 2013-ban szervezett világméretű kezdeményezést az idén is milliók táncoltak milliárdokért. A cél: felhívni a figyelmet a nők és leánygyermekek elleni erőszakra. A 207 résztvevő ország között Magyarország is szerepelt. Világszerte valóban milliók táncoltak, ezt a művészeti ágat használva fel a bántalmazott nők érdekében való felszólalás közös nyelveként.

  Mostanában többször is olvashattunk arról, hogy Indiában csoportosan is megerőszakoltak fiatal lányokat. Felmerülhet a kérdés: hogyan lehet

  ...
 • Egy misztikus görög az időszámításunk kezdetén

  apolloniusz india

  Tyanai Apolloniusz (aki számára a bölcselet az ihlet állandó állapota), India felé tartott. A gondolkodók közül ő volt az utolsó nyugati követ, utána évszázadokon keresztül nem lépte át a határt hasonló utazó.

  Ebben az időben a római birodalomnak már komoly vámrendelkezései voltak. A határszéli Zeugma városának tisztviselője feltette a szokásos kérdést: Mit visz magával? Apolloniusz magától értetődő természetességgel válaszolt: „A Mértékletességet, Igazságot, Erényt, Önmegtartóztatást, Bátorságot és Béketűrést."

  A vámos (aki

  ...
 • Egy misztikus görög az időszámításunk kezdetén - 1. rész

   

  apolloniusz india

   

   

   

   

   

   

   

  Tyanai Apolloniusz elsősorban neo-Püthagorasz elvű filozófus volt, aki megpróbálta megreformálni a kultikus gyakorlatokat a modern Görögországban, Törökországban és Szíriában. Számára a bölcselet az ihlet állandó állapota volt. Vándor filozófusként bejárta a világot, természetesen Indiába is eljutott. Tanult, hogy taníthasson.

  Nagy hírnévre tett szert, számtalan történet maradt fenn

  ...
 • Az University of South Carolina egy konferencián bemutatta az indiai tudósok nagyszabású munkáját, mely a világ egyik legnagyobb vallásának hagyományait ismerteti. Egy 25 éves egyetemi erőfeszítés csúcspontja ez, melyet az India örökségével foglalkozó alapítvány támogatott.

  Az Enciklopédia több mint 7000 cikke kiterjed az indiai történelem, a civilizáció, a nyelv és a filozófia, az építészet, művészet, zene és tánc, az orvostudomány, a tudományok és a szociális intézmények területére, valmint jelentős részt kap a vallás, ezen belül a hindu nők spiritualitásban betöltött szerepe is. Ezernél több színes ábra és fénykép segíti az olvasókat.

  „Ez egy ambiciózus vállalkozás – mondta Hal W. French, az egyetem nyugalmazott, kiváló professzora, az enciklopédia egyik

  ...
 • E század elején még ugyancsak elméletben létezett az a vallási tolerancia, mely mára már lehetővé tette, hogy a hindu politikusok a szent Bhagavad-gítá könyvet használják eskütételre az Egyesült Államokban. 2012 fordulópontot hozott az amerikai politikában, amikor Tulsi Gabbard (az első hindu, akit megválasztottak az amerikai képviselőház tagjának) letette hivatali esküjét erre a szentírásra helyezve kezét.

  Srinivasan hivatali esküje

  Nemrégiben megismétlődött ez a szertartás, amikor beiktatták bírói hivatalába Srikanth Srinivasant az Egyesült

  ...
 • A Bharata Kultúrtér szervezésében: India a Dunán - A38 Hajó, 2014. május 10. 19:00


  19:00 - Bittner Meenakshi Dóra – dél-indiai klasszikus táncelőadása

  19:40 – Pudzsa Leveles Zoltánnal

  20:00 – Debasish Ganguly és Szalai Péter - észak-indiai klasszikus koncertje

  Debasish Ganguly – szitár ; Szalai Péter – tabla ; Bittner Meenakshi Dóra - Bharatanatyam

  Jegyár: 2300 Ft

   

  Leveles Zoltán

  Észak-India klasszikus zenéjének és Dél-India klasszikus táncának találkozása a Dunán. Debasish Ganguly kalkuttai szitárművész virtuozitása, mélyen gyökerező tradicionális tudása és szabad szellemisége találkozik, Szalai

  ...