muszlim

 • Galgóczi István muszlim hitoktató

  A Tolerancia és empátia a világvallásokban elnevezésű kerekasztal-beszélgetés kapcsán kérdeztük Galgóczi Istvánt, muszlim hitoktatót. Az arabista politológus szerint az iszlámnak is fontos helye és szerepe van a vallásközi dialógusban.

  INTERJÚ GALGÓCZI ISTVÁN ISZLÁM SZAKÉRTŐVEL

  Mumbai Az ünnepi időszak két hindu témájú filmet is hozott, mindkettőt muszlimok készítették. Ahmed Siddiqui, Yash Chopra korábbi asszisztense újraforgatta az egyik legnépszerűbb hindu vallási filmet, a Jai Santoshin Maa-t. Krisna életéről pedig Aman Khan készített animációs filmet.

  Az új Jai Santoshi Maa főszereplője, aki az istennő lelkes hívét játssza, Nushrat Bharucha, a vallási zenét Aanu Malik komponálta, és a film stáblistája még legalább nyolc muszlim nevet tartalmaz. Siddiqui, a rendező egy évet szentelt a tárgy kutatására. „A Jai Santoshi Maa korának kultuszfilmje volt. Amikor először láttam, nagy hatást gyakorolt rám a történet a hatalomról és az emberi hitről. Ahogy kutattam utána, felfedeztem azokat a

  ...
 • Allahabad – Gesztusértékű elhatározással néhány helyi muszlim úgy döntött, hogy a hindukkal együtt fürdik a szangamban, a Gangá és Jamuná összefolyásánál Makar Szankranti napon, január 14-én. Egyikük tavaly végezte el a mekkai zarándoklatot. Ezenkívül Allahabad valamennyi muszlim lakója elmegy a szangamhoz, a hindukkal való szolidaritása jeléül. Úgy érzik, nagyon fontos a szeretet és a béke üzenete a két közösség között, s ezen a módon is közelebb kerülnek egymáshoz, és szolgálják egymást. Azt mondják, senki sem kérdőjelezheti meg a Gangá szentségét, és a szangam az a hely, amely támogatja a különböző közösségek tagjai közötti együttműködést.

  Szangam...

 • Madhja Prades - A Darul Ifta, egy muszlim vallási szervezet fatvát (tilalmat) adott ki a készételek ellen. Elmondták, hogy nemrégen vizsgálatot végeztek egy francia laboratóriumban, és kiderült, hogy a legtöbb készétel gyártásánál sertészsírt használnak, még a száraztésztában és a ketchupban is. Felszólították a muszlim családokat, hogy ne ezeket a vitatható termékeket adják a gyerekeiknek, hanem friss gyümölcsöt és zöldséget.

  2082 86631 2 d0000170399d22dcea8f0

  Forrás: Times of India

 • Mint ahogyan India legtöbb államában, Uttar Pradésben is tilos tehenet ölni. De mégis megtörténik, pl. Lakhanpurban, Allahabad szélén, a rendőrség és a hatóságok orra előtt. Nemcsak a hinduk ellenzik, hanem egy muszlim nő is, Szabiha Bégum, aki történetesen Lakhanpur polgármestere.

  Uttar Pradés

  A lakhanpuriak tehenek fájdalmas bőgésére ébrednek, mondja Szabiha. Az a véleménye, hogy állatokat akkor sem szabad megölni, ha egy vallás nem tiltja. Most kampányt indított a tehenek levágása ellen. Mozgósítja a rendőrséget és a hatóságokat. „Addig harcolok a kegyetlenség ellen, amíg csak kell" –, mondja Szabiha. – „Szomorú, hogy még tejelő teheneket is

  ...
 • 128 muszlim pár kötött egyszerre házasságot a gudzseráti Ahmedabadban. Érdekes, hogy a lányok nem a hagyományos hidzsabot viselték, hanem csak lazán borították a fejükre a ragyogó piros selyem szárik végét, mint a hindu menyasszonyok. Az egyik ok, hogy a legtöbb gudzseráti muszlim siita-nizari, Aga Khán követője, aki Alinak, a próféta vejének 49. egyenes ági leszármazottja. A nizarik nemcsak a hagyományos imákat mondják el, hanem énekelnek is, hisznek a reinkarnációban, a Koránon kívül a Bhagavad-gítából merítik az inspirációt, sőt egyesek Visnu tizedik inkarnációjának tekintik Alit. Mindez azt mutatja, hogy a fundamentalizmus aggasztó erősödése ellenére a két nagy vallás közeledése még mindig lehetséges.