misztika

A misztika legfőbb jelentése szerint a kifejezés az Istennel létrejövő személyes, bensőséges kapcsolatra utal. Jelent bizonytalan kíváncsiságot, sőt félelmet is. Vannak, akik számára a misztika a 21. században a fantasy- vagy pszicho-thrillerrel azonos. A kereskedelmi tv-műsorok által prezentált spiri-ezo vonal miatt a misztika mára sokak számára lejáratott áltudomány. Lássuk, mi mindent foglal magába a misztika története?

 Misztika idézet a Bhagavad-gítából

 

Misztika jelentése

Maga a szó a latin és görög  nyelvből származik. A misztika jelentése szó szerint: rejtelmes, titkos. Ez egyaránt vonatkozhat a transzcendens világgal való létező kapcsolatunkra, de a jelenlegi tudásunkat meghaladó dolgokra is.

Létezik vallási és irodalmi misztikum. A vallásfilozófia a misztika jelentése alatt a rejtélyes tanítást érti. Valamint arra a személyre vonatkoztatja, aki az isteni titokzatossággal foglalkozik. A misztikára alapuló filozófia logikusan nem megmagyarázható jelenségeket tárgyal. A misztika jelentése gyakran keveredik az okkult, mágikus jelenségekkel.

Misztika története

Maga a misztika szó olyan ókori filozófusok nyomán jelent meg, mint Platón vagy Plótinosz. Az élet nagy kérdéseire keresték a választ. Hatásuk időről-időre később is felbukkant. Misztikus vonások a perzsa Avesztában és a kínai taoizmus könyveiben vagy a tibeti buddhizmus termáiban is fellelhetőek. Ez utóbbi legismertebb alkotása a Tibeti halottaskönyv.

A misztika története szorosan kapcsolódik a vallásokkal. Az európai racionális tudat nem tudta tökéletesen megmagyarázni a lélek természetét. A vallás számára ugyan létezik a halál utáni élet, de más jelleggel, mint amit a lélekvándorlás tana hirdet. Ezért az olyan alkotók, akik a reinkarnációban hittek, a misztikusok csoportjába kerültek. Miként egy misztikus élmény átélője is.

 

Misztika Mundaka upanisad

 

A misztika a világvallásokban előkelő helyet foglal el. Jelen van az óind Upanisadok mantráiban. Az Atharva-védához tartozó Mundaka-upanisad az egyik leghíresebb közülük. A mund szó jelentése borotválkozik. Ahogy a borotva levágja a felesleges szőrzetet, ugyanúgy az Upanisadok tanítása elvágja a tudatlanság köteleit.

 

Misztika a Kabbalában

 

A kabbalista irodalom egy misztikus zsidó filozófiai irányzatból jött létre. Legismertebb alkotásának Simeon ben Johai Zohár, Ragyogás c. munkáját tekintik. Ez a Tóra misztikus kommentárja:

„A léleknek vissza kell jutnia ahhoz az abszolút forráshoz, ahonnan származik. E cél elérése érdekében azonban el kell érnie a tökéletességet, melynek csírája ott van benne. S ha ennek a követelménynek képtelen eleget tenni egy élet során, akkor másodikat, harmadikat, vagy még újabbakat kezd.”

Misztika

 

 Dzsaláladdin Rumi, a 13. században élt perzsa költő a kerengő dervisek rendjének megalapítója volt. Az iszlám misztikus irányzatát, a szufizmust képviselte. A legismertebb Masznavi (Misztikus párversek) című hatalmas költeménye:

„E formák az állandónak állapotai csupán, s ezt az állandót láttad a halálban. Miért fordítod hát el arcodat az elmúlástól? Halj meg derűsen, s ölts új és jobb alakot!”

Keresztény misztika

A misztika története a kereszténységben rendszeresen visszatérő jelenség. Olyan kimagasló szentek és tanítók, mint Eckhart mester, Keresztes Szent János vagy Avilai Nagy Szent Teréz a legjelentősebb képviselői.

Az utóbbiról azért is érdemes megemlékezni, mert a 16. században nő létére egyháztanító lehetett. Kimagasló munkája A belső várkastély a lélek különböző szobáit írja le. Ez a lélek Istenhez fűződő különböző kapcsolatairól szól, melyet az intenzitás mélysége határoz meg. A szimbolikus példázat rendkívüli módon megegyezik a védikus filozófia tanításával.

Misztika a 21. Században

Ma már sok mindent a misztika tárgykörébe sorolnak: buddhizmus, sámánok, metafizika, kineziológia, meditáció, jóslás egy kalapba került. Maga a fogalom felhígult az igénytelen horoszkóp készítéssel és jóslással, a „látók” angyal üzeneteivel.

Ugyanakkor napjainkban is vannak valóban misztikus tehetséggel bíró emberek. Ők jövendőmondók, nem jósok. Mint amilyen annak idején Nostradamus is volt. Baba Vanga, akit Balkáni Nostradamusnak is neveztek modern korunkban élt. A fizikálisan vak, bolgár jósnő jövendöléseinek nagy része beteljesedett.

A misztika a 21. században szinte teljesen elvesztette nemes vonását. Sokan keverik a misztika, mágia, okkultizmus szavakat, fogalmakat. Az okkult, titkos kifejezést főleg a 19. századig használták, mai utódja a parapszichológia lehetne. A tudományos parapszichológiát felsőoktatási intézményben oktatják. Ma azt olvashatjuk, hogy a vizsgálatok szerint az emberek többsége rendelkezik valamilyen paranormális képességgel, csak nincs ennek tudatában. Túlságosan materialisták lettünk. 

Misztikus könyvek, misztikus filmek

Az elme számára titokzatos, rejtélyes megmagyarázhatatlan dolgok kedvelt témák az irodalom számára. Itt aztán szabadon szárnyalhat a fantázia. Miként minden korban meg is található számtalan ilyen alkotás. A modern misztikus könyvek silányabb változatait árnyvadászok, vámpírok, vérfarkasok, zombik népesítik be. Ezek egyre-másra megjelentek a filmvásznon is. A misztikus-mitologikus irodalmi thriller is népszerűvé vált.

A misztikus könyvek között a legpopulárisabb regényekből azonos című filmsorozatok születtek. Ezzel még nagyobb népszerűségre tettek szert. Tolkien híres műve A Gyűrűk Ura.

Ezzel kezdetét vette a fantasy irodalom virágzása, a filmtrilógia pedig kasszasikerré vált. A Harry Potter könyvek és filmek szintén meghódították a világot. A misztikus varázslóiskola főleg a fiatalok körében vált felejthetetlenné. A Trónok harca szintén nagy sikerű regény. A filmsorozatot rajongók milliói követik. A hatodik évadnál tart, de még nincs vége.

Erről azonban a kritikusok véleménye ugyancsak megoszlik. Madeleine Davies így fogalmazott: „Egyáltalán nem szokatlan, hogy a Trónok harca egyes jeleneteit a torture porn műfajába sorolják. Az értelmetlen erőszakot vegyítik értelmetlen szexuális képanyagokkal.” A regényíró, George R. R. Martin úgy gondolja, hogy a szexuális erőszak hozzátartozik a háborúkhoz. Ugyanakkor kijelentette: „Az emberi történelem igazi szörnyűségeit nem orkok és sötét nagyurak okozzák, hanem mi magunk.”

A misztikus filmek között a pszicho-thriller műfajnak vannak tartalmas és értékes alkotásai. Az 1990-ben készült amerikai romantikus filmdráma, a Ghost számtalan díjat nyert (Oscar-, BAFTA, Golden Globe-díj), a Hatodik érzék c. filmet pedig hat Oscar- és két Golden Globe-díjra jelölték.

Összegzés

Különösen érdekessé válik az ember számára, ha valamit sejtelmesség burkol be, ha érthetetlennek tűnik, vagy homályos magyarázatok kísérik. Természetesen vannak olyan források, melyek számos új ismerettel látnának el, ha lenne elég szerénység bennünk a tanuláshoz. Régi korok bölcsei másfajta tudás birtokában voltak. Elég ha csak olyan hétköznapi dologra gondolunk, hány „javasasszony” ismerte a gyógynövények titkát. Voltak, akik emiatt boszorkányság vádjával máglyára kerültek.

Olvasunk mágikus hatású kövekről, misztikus mesének gondoljuk, mert nincs valódi tudásunk az ásványok hatásairól. Fejlett csillagászati ismeretek misztikus nyomait fedezik fel a világ különböző pontjain. Nem tudjuk a magyarázatát. Olyan dolgokkal találkozhatunk, melyek számunkra a misztikum ködébe vesznek.

Be kell látnunk: sok mindenről nincs tudásunk, s a meglevő tudásanyag is hézagos. Ha hagyjuk, spekulációk végtelene tarkítja életünket. A tudomány becsületesen fogalmaz, amikor kijelenti: „A tudomány mai állása szerint...”

Érdemes hát megfogadni a már idézett Mundaka-upanisad tanácsát:

„A tudatlanság közepette magát nagy bölcsnek s tudósnak vélő ostoba

Nyomorúságtól sújtva bizony úgy jár, akár a világtalan vezette vak.” (1.2.8.)

A valódi misztika ismerője az a bölcs, aki látja a lelket, s aki mindenkit egyenlőnek lát.

 

 

 • A szantálfa a védikus idők óta ismert értékes és különleges növény. A legendás szantál spirituális, művészeti, tudományos és kozmetikai jelentőséggel bír. A szantálfa illata évezredek óta nem vesztett népszerűségéből. A füstölő és az illóolaj hatalmas kínálatában is a szantálfa aromája az egyik legkedveltebb. A teafaolaj mellett a szantálfa illóolaj a leghíresebb a világon. Azt kérdezné: a szantálfa illóolaj mire jó? Utánajártunk hát, összeszedtük mindazt, amit a szantálfa használatáról tudni érdemes.

  Szantálfa története

  ...
 • Mi jut eszünkbe, ha mágikus növényekről hallunk? A boszorkányvilág? A tudatmódosító szerek? Tévedés lenne csupán erre gondolni. Igenis van jó szerencsét bevonzó növény, legalábbis az indiai kultúrában. Az olyan indiai növények, mint a Tulasi, a Szent bazsalikom, a banyan fa és a neem fa, különleges hatásai miatt már ősidők óta kivételes helyet foglalnak el India kultúrájában. Íme, egy rövid ismertető az indiai növényvilág 4 legfontosabb mágikus növényéről.

   

  Mágikus növények az indiai növényvilágban

  Az ősi Indiában a környezetre nem az

  ...
 • Hetedhét országot átszelve megismerhetjük a csodát. Mi is a hetedhét ország? Az anyagi világ. Aki azt átszelve eljut odaátra, bizony nagy csodával találkozhat. Képzeletbeli indiai utazásunkon, mintha csak Kőrösi Csoma Sándor nyomát követttük volna, héthindu költő társaságába keveredtünk. Lássuk, kik ők!

  ...

 • 150 éve, április 10-én született George William Russell (1867– 1935) író, szerkesztő, kritikus, költő, festő és ír nacionalista.

  George William Russell misztikus költő

   

  George William Russell, a misztikus látnok

  Misztikus látnoknak tartotta magát, ez jól tükröződik festményein és rajzain. Művész létére a hitelszövetkezetek és szövetkezeti bankok terén kifejtett, ugyancsak realitást igénylő munkássága is ismert. Sok éven át központi alakja volt a dublini teozófiai csoportnak.

  Néha álnéven, Æ

  ...
 • 97 éves korában eltávozott Dr. Huston Smith, akit még életében a "világ vallásainak nagykövete" címmel tiszteltek meg. Életművének slusszpoénja az a végkövetkeztetése, hogy valami létezésének a bizonyíthatatlansága nem bizonyítja nem létezését. Mint mondta, nincs tárgyi bizonyíték Isten létezésére. Valóban tartalmas földi pályafutásának befejezése kapcsán, ismerkedjünk meg e különös tudós életével! Minden bizonnyal sokat tanulhatunk tőle.

  dr Huston Smithnek bizonyíték Isten létezésére nincs szüksége...

 • A lótuszvirág kétségkívül az indiai szimbólumok közül a legelterjedtebb motívum. Gyakran találkozni lótuszvirággal az óind hitvilágban: lótuszvirág-szemű, lótuszvirág-arcú, lótuszvirág szépségű, lótuszülés, az óind teremtéselméletben is fontos a szerepe.

  Lótuszvirák teljes pompájában

  Továbbá, a Bhagavad-gítában is találkozhatunk a lótusszal, sőt az indiai művészetben és a jógában is megjelenik. Egyik legismertebb jóga gyakorlat a ...

 • Összeszedtünk néhány Bhagavat-gítát, más néven Magasztos szózatát dicsőítő gondolatot. Mutatjuk a legszebbeket.

   

  „Olvasva a Bhagavad-gítát éreztem, milyen páratlanul tiszták a gondolatai. E könyv vagy a belőle válogatott idézetek váljanak szentírássá az emberiség számára. Azt hiszem, magasabb rendű ez bármely más keleti szent írásnál, a bölcs ember olvasmányai közül a legjobb." - Amos Bronson Alcott, író, filozófus, tanár, szigorú vegetárius

   

  Arjuna, Krsna

  H.D.

  ...
 • Ralph Waldo Emerson (1803 - 1882) amerikai költő, esszéista, filozófus. Már életében ő lett a legszélesebb körben ismert irodalmár Amerikában. „Összegyűjtött esszék” című munkáját sokszor minden idők 100 legnagyobb könyvei között emlegetik. Írói munkássága mellett híres előadó is volt. Emersont nagy szónokként tisztelték. Lelkesedése magával ragadta közönségét.

  Ralph Waldo Emerson


  Emerson az amerikai kultúra egyik legbefolyásosabb, legeredetibb gondolkodója

  ...
 • Albert Einstein vitathatatlanul ellentmondásos személyiség. Sürgette az amerikai atomprogramot, majd 6 évvel később megpróbálta megakadályozni az atombomba bevetését. Van, aki hívőnek, van, aki ateistának, míg mások természetimádónak tartják. Tudós és filozófus is volt, írásai mind a mai napig sikerkönyvek. Mutatjuk a misztikus tudósélettörténetét a legütősebb Einstein idézetekkel kiegészítve.

  1941-ben hangzott el az a híres mondása, melyet oly sokszor idéztek már. A Tudomány, filozófia és vallás c. szimpóziumon Einstein kijelentette:

  „A tudomány vallás nélkül sánta, a vallás tudomány nélkül vak.”

   

 • Ön itt van:  
 • Főoldal >
 • Címkék