könyv

Gárdonyi Géza pontosan és költőien fogalmazta meg a könyv lényegét.

„A könyvre kiadott pénz látszólag eldobott pénz. Mint a vetőmag.”

Könyv - Álmom India | Juhász Balázs-Leveles Zoltán

Sokan mondják, hogy a ma embere keveset olvas, talán leginkább az internetről tájékozódik, mégis megvan az igény egy szép könyv kézbevételére. Ez talán csak részben igaz. Ha valami valóban érdekli az embert, akkor igenis olvas könyvet.

Nem gondolhatjuk azonban, hogy Gutenberg előtt nem voltak könyvek. A könyv mai formájában való föltalálása a 15. század közepén társadalmi igény volt. Ez azonban nem azt jelenti, hogy korábban nem léteztek volna könyvek más formában. Azt sem jelenti, hogy korábban nem lett volna igény könyvekre.

Indiában a Védák könyvei szájhagyomány útján öröklődtek tovább. A könyvek akkor jelentek meg, amikor már a bölcsek nem rendelkeztek az első hallásra megjegyzés képességével. Ez nagyjából 5000 éve történt. Pálmalevelekből kötöttek könyveket.

Olyan könyvekről írunk, illetve szeretnénk a figyelmébe ajánlani, melyek nem feltétlenül kaphatók könyvesbolti forgalomban. Ugyanakkor különleges témájuk révén méltók a figyelemre.

Kellemes szellemi feltöltődést kívánunk a könyvek világában!

 • Rigvéda óind szent irodalomra tett esküt egy híresség. Az indiai eredetű Jitesh Gadhia, befektetési bankár jelenleg a legfiatalabb brit nemes, aki tagja lett a Lordok Házának. A gudzsaráti származású Gadhia az ősi könyvet, a Rigvéda egy példányát kérte hűségesküje letételéhez. A Rig véda jelentése: versekben kifejezett tudás.

  Rigvéda - indiai spirituális irodalom


  Nagy-Britanniában néhány éve az új tagok számára engedélyezték, hogy más vallási szöveget választhatnak, mint a Biblia, de még senki sem használta a Rigvédát. Az

  ...
 • A Sudharma című napilap történelmi jelentőségű újság Indiában. Ez ugyanis a világ egyetlen szanszkrit napilapja. Kalale Nadadur Varadaraja Iyengar, egy szanszkrit tudós, indította el 1970-ben, azzal a céllal, hogy őrízze és népszerűsítse a nyelvet. Ő egyben szanszkrit nyelv ápolását célzó könyvek kiadója is.


  Szanszkrit napilap Indiában

  Juhász Balázs és Leveles Zoltán: Álmom India 

  Almom-India Juhasz-Balazs-Leveles-Zoltan_2Az Álmom India egy olyan exkluzív fotóalbum, amely egy magyar fotóművész képeit és egy magyar hindu szerzetes írásait mutatja be. 

  ...
 • A Rámájana világörökség az UNESCO minősítése szerint is. Nyilván ez a hír Indiában évezredek óta egyértelmű tény. Enélkül hogy is maradhatott volna fenn évezredeken át? Apáról fiúra, mesterről tanítványra, nagyszülőkről unokákra szállt tovább a Rámájana páratlan bölcsessége.

  „Rámanáma, Ráma neve a tiszta szívűeké, és azoké, akik szeretnék elérni a tisztaságot, és azok is akarnak maradni.” – Mahátma Gandhi.

   

  A Rámájana világörökség listán szerepel "Az Emberiség Szellemi Örökségének Mesterművei"
  ...
 • Amikor még Magyarországon a vegetárizmus az önsanyargatást és a fűevést jelentette, a '70-es évek közepén már komoly vegetárius mozgalmak szerveződtek, hogy stílusos legyek: fű alatt. Egy ilyen szerveződés eredményeképpen látott napvilágot a Vegetárius főzés örömei címmel az első magyar indiai vegetárius szakácskönyv. A könyv hangulata igen sejtelmes.

  rakott rizs

  Az Átrium-Hyatt-ban szervezett könyvbemutatón jelen volt az országos sajtó, hiszen a könyv ajánlását maga Lukács István, az Átrium-Hyatt aranyérmes mesterszakácsa írta. Ugyanakkor a könyv oldalairól valamilyen sejtelmes, erősen indiai hangulatot vélhetünk kiszivárogni. Ha valakinek

  ...
 • Baktay Ervin több területen is kiváló munkát végzett. Egy személyben író, orientalista, festőművész és egyetemi tanár is volt. Kelet-kutatóként nem csak tudós volt, hanem olyan ember, aki felismerte a Védák dicsőségét. Könyvei között a Bhagavad-gítá az „örök útitársak” között foglalt helyet. 1957-ben az indiai kormány meghívta Delhibe, a Buddha születésének 2500. évfordulójára rendezett kongresszusra. Méltó elismerés volt, hiszen a 17 nem buddhista személy közül ő volt az egyik. Halálának 55. évfordulóján rá emlékezünk.

  Baktay Ervin élete

  ...