Jeles Napok

A Bharata filozófiájához kapcsolódó jeles napokon részt veszünk, vagy cikkekel reagálunk.

Gobndolatébresztó gondolatok Jeles Napok alkalmából

A Föld napja április 22. A Föld napja célja, hogy a civil szervezetek különféle akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

Az Állati Jogok Világnapján, október 4-én. Az Állati Jogok Világnapján az állatokkal való emberséges bánásmódra, az erőszakmentességre, az embereknek az állatokkal való szerződésük betartására hívjuk fel a figyelmet más civil szervezetekkel együtt.

 

 

 

 • Ma már mindenki számára ismert az ökológiai lábnyom fogalma. Az ökológiai lábnyom csökkentése kapcsán környezetvédelem, ilyen-olyan ipari beruházás, kapcsolódó innováció jut eszünkbe.

   

  Ökológiai lábnyom csökkentése Föld napja alkalmából

  Ijesztésképpen szó esik üvegházhatásról és globális felmelegedésről is. Megoldásként mindig valami világméretű befektetést tár elénk az üzleti világ, vagy ki tudja, ki. Mintha csak nem volna kihatással az egyén életmódja a világra. Ó, igen.

  Ekkor jön képbe a bicikli és kerékpárút biznisz, az

  ...
 • Áldott állapotban van, várandós, állapotos, terhes... A szavak is éreztetik, milyen mást jelent így ugyanaz a fogalom. Az abortusz etika egyben filozófiai, erkölcsi és társadalmi kérdés. Március 25-e a magzatgyermek világnapja. Viszgájuk hát meg a magzat és abortuszkérdést a védikus bölcsesség szemüvegén keresztül!

  abortusz etika


  Ha nehéz számukra valami, igyekszünk a lehető legrövidebb úton megszabadulni a kellemetlen helyzettől. No, de ha terhes valaki, akkor abortálja „terhét”, hiszen az csupán egy állapot? Ez lenne a helyes megoldás? Vajon ha a társadalom jogilag megenged

  ...
 • A Föld vízkészletét óvnunk kell. Március 22-e, a Víz világnapja is erre figyelmeztet. Vajon eléri célját? A tiszta ivóvíz minden élőlény alanyi joga. Mára viszont számtalan kérdés kapcsolódik már ehhez is. Üzletté vált az ivóvíz? A Föld vízkészlete mennyire szennyezett? Van elég tartalék?

  Víz világnapja

  „Úgy tékozoltuk bolygónk természeti kincseit, a levegőt és a vizet, mintha nem lenne holnap...”

  – írta Kurt Vonnegut, a világhírű amerikai regényíró. Valóban veszélyes mesgyén járunk?

  Mikor van a víz világnapja?


  Minden év március 22-én a Föld legtöbb országában életünk egyik legfontosabb

  ...
 • 2017. március 11-én, szombaton 18 órától

  Ünnepeld velünk együtt az Aranyavatár születését és a Holi fesztivált!

  holi

  • Előadás Csaitanya Maháprabhu életéről és a Holiról (Leveles Zoltán előadása)
  • Abhiséka ceremónia – tejben-vajban fürösztjük Csaitanyát ábrázoló kegyszobrot
  • Pudzsa - hindu szertartás


  Különös dolog történt 531 évvel ezelőtt a bengáliai dzsungelek mélyén, Majapurban: a Gangesz partján egy Neem fa alatt, éppen teliholdkor, megszületett Csaitanya Maháprabhu, akit Aranyavatárnak is neveznek. Az est során megismerhetjük Csaitanya életét és a hinduizmus megreformálásában való

  ...
 • Kukkantsunk be kicsit a tardicionális Indiába a Házasság Világnapja alkalmából! A Mahábháratában olvashatjuk azt az érdekes történetet, amikor Judhisthira hercegnek filozófiai kérdésekre kellett felelnie. A tét sem volt csekély: testvéreinek élete. Az egyik kérdés így hangzott: Ki egy családos barátja? A válasz: a saját házastársa.

   

  Házasság Világnapja

   

  A tradicionális hindu felfogás szerint, a házasság alapja a barátság, és ez a megértésben, az elkötelezettségben egyesíti a férfit és a nőt. Nincs alárendelt szerep, az ősi mondás

  ...
 • A vallások világnapja minden év januárjának harmadik vasárnapjára eső Jeles Nap. Egy 1949-es vallásközi eseményhez vezethető vissza. Egyfajta vallásközi dialógus eredményeképpen alakult.  Lássuk, mit is ünneplünk ezen a napon?

  Vallások világnapja

  Leveles Zoltán írása

  A vallások világnapja célja

  A vallások világnapja kikiáltásának célja a különböző vallások közötti közös nevező megtalálása. E kommunikáció elfogadja, hogy

  ...
 • Indiáról jól tudjuk, hogy cyber nagyhatalom. Íme, egy internetes indiai hír az internet világnapja kapcsán.

  Az Internet világnapja május 18-a

  Az Internet világnapját először a Nemzetközi Távközlési Egyesület javaslatára 2002. május 18-án ünnepelték. Szorosan összetartozik a távközlés világnapjával, azt követi.

  Ma már elmondhatjuk, hogy a világháló az élet minden területét befonja. Mindnyájunk számára egyre nélkülözhetetlenebbé válik a munkában és a tanulásban egyaránt.
  Magyarország 1991-ben csatlakozott az Internethez.

  India öröksége az interneten: hírek az internet

  ...