iszlám

Bár India sokat szenvedett az iszlám hódítás miatt, mégis számtalan kulturális, főleg építészeti kinccsel büszkélkedhet abból az időből. Ugyanakkor India történelmét tekintve olyan hódítót is meg kell említeni, mint Tipu szultán, akit ma joggal ítélnének el népirtásért.

A kulturális értékek területén India több ponton is kapcsolódik a középkori arab tudományhoz, hiszen ez volt az a közvetítő közeg, mely átadta Kelet felfedezéseit Európának. Erre a legjobb példát a matematika területén találjuk. Kevesen tudják, hogy az ún. „arab” számok tulajdonképpen csak arab közvetítéssel elterjedő hindu számokat jelentenek. A ma használt hindu-arab számjegyek és a tízes számrendszer egy itáliai matematikus munkássága révén terjedt el Európában. Ő pedig arab tudósoktól tanulta utazásai során.

Az iszlámon belül a szúfi mozgalom az, mely leginkább hasonlít a Védák tanításához, hiszen ez is tényként kezeli a lélekvándorlást, és Istennel személyesebb kapcsolatra törekszik.

 • India a filozófia és a vallások szülőföldje. Ami különösen értékessé teszi, hogy mindez napjainkban is létező valóság. India vallásai meghatározóak a kontinensnyi ország életében. Lássuk a tényeket.

  India négy vallás szülőhazája, és a földrésznyi országban mindegyiknek van történelmi létjogosultsága. A három ókori vallás, a hinduizmus, a buddhizmus és a dzainizmus az indiai filozófia formálói, a szikh vallás kissé későbbi keletkezésű. A témával kapcsolatban érdemes belepillantani A vallások világnapja az egyetemesség ünnepe

  ...
 • Tolerancia és empátia a világvallásokban elnevezésű vallásközi párbeszédet tartottak a Bharata Kultúrtérben 2016. szeptember 22-én. Az India Klub Alapítvány szervezésében megvalósuló eseményen a szépszámú közönségnek lehetősége nyílt bepillantást nyerni a különböző vallások tanításaiba, és kérdéseket feltenni a jelenlevő szaktekintélyeknek.

   

   Vallásközi párbeszéd volt a Bharata Kultúrtérben...

 • Galgóczi István muszlim hitoktató

  A Tolerancia és empátia a világvallásokban elnevezésű kerekasztal-beszélgetés kapcsán kérdeztük Galgóczi Istvánt, muszlim hitoktatót. Az arabista politológus szerint az iszlámnak is fontos helye és szerepe van a vallásközi dialógusban.

  INTERJÚ GALGÓCZI ISTVÁN ISZLÁM SZAKÉRTŐVEL

  2016.09.22-én 18 órakor a Bharata Kultúrtérben

  Öt világvallás szaktekintélye tart eszmecserét a toleranciáról és az empátiáról az India Klub Alapítvány szervezésében. A budapesti Bharata Kultúrtérben 2016. szeptember 22-én 18 órakor megvalósuló kerekasztal-beszélgetés célja rámutatni a világvallások ide vonatkozó közös értékeire. A közönség előtt zajló kerekasztal résztvevői azt elemzik, hogy a

  ...
 • A magyar királylány és az indiai hercegnő élete több ponton is hasonló.

  Margitot szülei Istennek ajánlották, így hároméves korától a veszprémi domonkos apácák nevelték. 1254-ben tette le a fogadalmát. Bár a pápa engedélyezte volna visszavonását, amikor a politikai érdek később úgy kívánta, hogy házasságot kössön, ő visszautasította mind a cseh, mind a lengyel király házassági ajánlatát. Ekkor családjával megromlott a kapcsolata, de ő kijelentette: Istennek kötelezte el magát. Alázatos szolgálattal és

  ...
 • Más a helyzet a nyugati végeken. Az üzleti élet és nem utolsó sorban a filmgyártás központja, a kozmopolita Mumbai lépten-nyomon a pénz hatalmát sugározza, a tengerpart festői karéjában magasodó felhőkarcolók tövében szinte eltörpülnek a legkülönbözőbb vallások templomai. A Tádzs Mahal szálló előtti mólótól a hindu műemlékeiről – és a világ legszemtelenebb majmairól – nevezetes Elefanta szigetig egyórányi a hajóút, a lélekvesztők fedélzetéről jól látni a szárazföldön emelkedő atomerőművet. India ugyanis nemcsak a múltjába mereng vissza, de erőteljesen igyekszik betenni a

  ...
 • Évekig élt a feltételezés – Nyugaton legalábbis –, hogy a társadalom fejlődésével a vallás fokozatosan elsorvad. De nem így lett, és most, egy új évtized kezdetén itt az ideje, hogy a politikusok komolyan vegyék a jelenséget.

  hit

  Mik ezek?

  Világszerte növekszik azoknak a száma, akik kinyilvánítják hitüket. Különösen áll ez az iszlám világban. Míg Európában a születési számok stagnálnak, az arab népesség megduplázódik a következő évtizedekben, és számos más, muzulmán többségű ázsiai államban a lélekszám növekedésére kell számítani. A keresztények száma szintén nő, de különös módon és meglepő helyeken.

  ...
 • 2007, Iszlámábád – A pakisztáni kormány úgy döntött, hogy a középiskolákban a történelem órákon tanítani fognak a vallásokról is, köztük a hinduizmusról, buddhizmusról és dzsainizmusról. A VI-VIII. osztályos tanulók megismerhetik Dél-Ázsia különböző kultúráit, kezdve az indusvölgyi civilizációval. Az oktatási minisztérium már megküldte az irányvonalakat a tankönyvek megírásához. A fő cél, hogy a gyerekek megismerjék, milyen ősi civilizációk alakultak ki az évszázadok során Dél-Ázsiában, különösen azokon a területeken, amelyek ma Pakisztánhoz tartoznak. A központi téma Mohendzso Daro és Harappa kultúrája és társadalmi vívmányai.

 • (Az India Hangja ezzel a cikkel nem foglal állást arról, hogy Szaddám Huszein hová kerül kivégzése után - a szerk.)

  Veszélyes dolog találgatni, mi történik, amikor valaki meghal, de vannak kedvezőnek tekintett időpontok.

  Ilyen nap volt a hindu naptár szerint 2006. december harmincadikája, amelyen az egykori iraki diktátort, Szaddám Huszeint kivégezték – mely éppen Vaikuntha Ékadasi napra esett.

  Szaddám esetében azonban dupla vagy semmi, mert ez a nap az Iszlám naptár szerint is különleges, ekkor emlékeznek meg Isten mindenhatóságáról. Minden évben sok százezer mekkai zarándok gyűlik össze ilyenkor Minánál, két nappal a zarándoklat megkezdése után;

  ...
 • A Taj Mahal India egyik fő vonzereje. Magyar kiejtéssel Tádzs Mahal. Kétségkívül nem csak India, hanem a világ egyik leghíresebb látványossága. A Taj Mahal 1983 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel, valamint a világ 7 csodáinak egyike. A Taj Mahal története és látványa évente 8 millió turista keresi fel indiai utazása során. Viszonyításul érdekes infó lehet, hogy az Eiffel-tornyot évent 7 millóan, a Gízai nagy piramist évente 4 millióan, míg a Stonehenge-t évente mindössze 1 millió látogató keresi fel. Nézzük, mi lehet az a különös misztikum, ami a Taj Mahal vonzerejét jelenti?

   

  Az agrai Taj</p>...					</span>
																		</li>
					</ul>
	</form>
	</div>

    
<ul itemscope itemtype=

 • Ön itt van:  
 • Főoldal >
 • Címkék