Irodalom

Irodalom a léleknek: vannak olyan alkotások, melyeknek halhatatlanságát a bennük rejlő örök értékek és üzenetek biztosítják. Indiával kapcsolatban akaratlanul is a Mahábhárata és a Rámájana, vagy a Rigvéda jut eszünkbe, pedig a földrésznyi ország e két világhírű eposz és a védák közül a Rigvéda mellett még számtalan különleges művet adott a világnak.

Irodalom a spirituális India tükrében

 Indiai irodalom


India klasszikus irodalmát, a világirodalomban található hivatkozásokat, valamint a magyar írók, költők Indiával, az óind filozófiával és művészettel kapcsolatos képviselőit, írásait mutatjuk be. A Bhagavad-gítá Kimpling szerint a költészet és filozófia találkozása.

Fontosnak tartjuk az óind irodalom, mint a világ egyetemes irodalmi értékeinek közvetítését. Olyan különleges irodalom gyűjteményt nyújtunk át, melyben ismert nyugati szerzők, ismeretlen keleti remekírók és e kettő mai találkozására is talál példát a kedves olvasó. Emellett a témát érintő rövidebb híreink és különleges tanulmányok, esszék közül is válogathat.

 

 

 • Pánini az első ind nyelvész, az ősi szanszkrit tudósa volt.Időszámításunk előtt a 4. vagy 5. században élt, őt tekintik az indiai nyelvészet megalkotójának.Híres nyelvtana tudományosan tárgyalja a

  ...
 • A szanszkrit kifejezés jelentése: „előkészített, tiszta, kifinomult vagy elöljáró”. A gazdag szanszkrit irodalom a tudás kimeríthetetlen tárháza. A művészeteken és a tudományokon át a filozófiáig minden témával kapcsolatban csodálatos művek születtek szanszkrit nyelven.

  Az ősi szanszkrit nyelv

   

  Tipp: Keresd programjainkat, melyeken szanszrit verseket is recitálunk

  >>

  ...
 • Nehéz kijelenteni, hogy ez vagy az a legszebb indiai vers. Főleg akkor, ha hatalmas, évezredeken átívelő bőségszaruból válogathatunk. A teljesség igénye nélkül mutatjuk be néhány csodálatos alkotás részletét, illetve néhány verset. A versek mellett rövid leírás olvasható a költőkről is.

  Bővebb leírásért olvasd el a 7 leghíresebb hindu költő c. cikkünket. Kipling ugyan nem indiai irodalmár, de néhány műve mégis ide tartozik. Róla a Költészet és filozófia c. írásunkban olvashatsz. Ide tartozik 

  Hetedhét országot átszelve megismerhetjük a csodát. Mi is a hetedhét ország? Az anyagi világ. Aki azt átszelve eljut odaátra, bizony nagy csodával találkozhat. Képzeletbeli indiai utazásunkon, mintha csak Kőrösi Csoma Sándor nyomát követttük volna, héthindu költő társaságába keveredtünk. Lássuk, kik ők!

  ...

 • 150 éve, április 10-én született George William Russell (1867– 1935) író, szerkesztő, kritikus, költő, festő és ír nacionalista.

  George William Russell misztikus költő

   

  George William Russell, a misztikus látnok

  Misztikus látnoknak tartotta magát, ez jól tükröződik festményein és rajzain. Művész létére a hitelszövetkezetek és szövetkezeti bankok terén kifejtett, ugyancsak realitást igénylő munkássága is ismert. Sok éven át központi alakja volt a dublini teozófiai csoportnak.

  Néha álnéven, Æ

  ...
 • Budapestre érkezett Peter Brook, mégpedig egy újabb Mahábhárata feldolgozással. A világhírű rendező harminc évvel ezelőtt egy kilenc órás előadásban mutatta be India leghíresebb eposzát. Ezt a produkciót 10 évnyi kutatómunka előzte meg. Mit üzen a ma emberének ez a csodálatos, több ezer éves szanszkrit nyelvű alkotás? Egyedülálló történelmi, filozófiai vagy irodalmi ismereteket? Az emberi élet legfontosabb kérdéseire adott válaszokat?

  Tipp: Indiai spirituális témájú előadások Budapesten>> Spirituális programajánló

   

  Mahábhárata Peter Brook szerint

  Hamvas Béla kétségkívül a XX. század meghatározó filozófiai egyénisége magyar olvasóközönség számára. A Védikus irodalom egy-egy műve gyakran keze ügyébe került. Önmagában misztikum, hogy azokban a viharos évtizedekben, kertész vagy éppen raktáros álruhába bújva ilyen komplex életművet hagyott maga mögött. Hamvas ékes példa arra, hogy a testet lehet korlátozni szabadságában, de a szabad szellemet, a szabad gondolkodást sohasem.

  Hamvas Béla idézet a védikus irodalomról

  Tipp: Ismerd meg a Védikus irodalom alapjait előadásainkon a Bharatában>> Asrami programok


   

  ...

 • Rigvéda óind szent irodalomra tett esküt egy híresség. Az indiai eredetű Jitesh Gadhia, befektetési bankár jelenleg a legfiatalabb brit nemes, aki tagja lett a Lordok Házának. A gudzsaráti származású Gadhia az ősi könyvet, a Rigvéda egy példányát kérte hűségesküje letételéhez. A Rig véda jelentése: versekben kifejezett tudás.

  Rigvéda - indiai spirituális irodalom


  Nagy-Britanniában néhány éve az új tagok számára engedélyezték, hogy más vallási szöveget választhatnak, mint a Biblia, de még senki sem használta a Rigvédát. Az

  ...
 • A jóga életmód nem újkeletű életforma. Ezúttal egy különös jógi életútját imerhetjük meg. Csakravarti Radzsagopálacsári (1878-1972), ismertebb nevén Radzsadzsí, egy indiai ügyvéd, függetlenségi aktivista, politikus, író és államférfi volt. A világbéke és a leszerelés támogatójaként hevesen ellenezte a nukleáris fegyverek használatát.

  Jóga életmód Krisna szerint

  Gandhi kiváló harcostársa volt, harminc éves munkatársi és baráti kapcsolat fűzte őket össze. Radzsadzsi rövid életrajzát korábbi cikkünkben adtuk közzé. Álljon itt Radzsadzsi egyik fontos írása, a

  ...
 • Csakravarti Radzsagopálacsári (1878-1972), ismertebb nevén Radzsadzsí, egy indiai ügyvéd, függetlenségi aktivista, politikus, író és államférfi volt. A világbéke és a leszerelés támogatójaként hevesen ellenezte a nukleáris fegyverek használatát. Gandhi kiváló harcostársa volt, harminc éves munkatársi és baráti kapcsolat fűzte őket össze. Számtalan levelet váltottak, egy ideig Radzsadzsí szerkesztett Gandhi újságját, a Young Indiát. A Mahátma úgy emlegette őt, mint „lelkiismeretének kapusá”-t.

  Radzsadzsí és Gandhi

  „Ha a civilizáció összefonódik az anyagi haladással,
  el kell fogadnunk az elkerülhetetlen

  ...
 •  

  India Gangesz-parti mosolya Paramadvaiti szvami

  Újabb értékes könyv született magyar nyelven. Bhakti Álóka Paramadvaiti Szvámí legújabb magyar könyvének címe India Gangesz-parti mosolya. A budapesti könyvbemutatón maga a szerző is részt vett, melyre a Bharata Kultúrtérben került sor. A könyv hamarosan online is megvásárolható lesz.

  Leveles Zoltán "India Gangesz-parti mosolya" c. könyvhöz írt előszava

  Az „India Gangesz-parti

  ...
 • Elmélet rovatunkban az indiai tanítások, és India spirituális háttere iránt mélyrehatóbban érdeklődő olvasók találnak kedvükre való olvasni valót. Hindu, vaisnava teológiai kérdéseket tárgyalunk ki, de az indiai művészetek vagy az indiai tánc elméletéről is olvashatunk. 

  Elmelet

   

  Feldolgozzuk a védikus tanítások alapműveit, de megtudhatja azt is, hogy A világegyetem keletkezése miként történt az óind teremtéselmélet szerint. Cikkeinkből megismerhető a ...

 • Rudyard KiplingA Nobel-díjas Rudyard Kipling 1895-ben így fogalmazta meg költői módon azt, amire a Bhagavad-gítá több versben is rámutat.

  A nagy „Ha”, amely mindnyájunk életében lépten-nyomon felbukkan: Mi lenne, ha így tennénk, s nem mindig más utat választanánk…

  Ráadásul a Bhagavad-gítá nagyobb eredményt ígér, az emberi élethez méltóbb cél megvalósítását.

  Nemcsak a Föld, de az égiek elérését, s nemcsak emberi tökéletességet, hanem múlhatatlan lelki boldogságot is.

   

   


  ...

 • Bharata Kultúrtér, 2015. június 5-én 19hKellar Marta Mr Peare borito


  Beszélgetés a könyv szerzőjével, ételkóstoló, kedvezményes vásárlás, dedikálás - minderre számíthat, aki eljön a sokat ígérő regény könyvbemutatójára. „Regényemmel nemcsak egy sztorit akartam közreadni, hanem olyan ismereteket is, melyek segítenek egy tágabb látókör kialakításában. Minden jó könyv csak üzenet, az író a tolmács."

  A Vándor Kiadó gondozásában megjelent Mr. Peare tisztelgés Shakespeare, a nagy drámaíró előtt. 2014-ben ünnepeltük születésének 450.
  ...
 • Sir Charles Eliot Norton Edgecumbe

  Kellár Márta tollából

  Sir Charles Eliot Norton Edgecumbe (1863-1931) nem akármilyen képességekkel rendelkezett. Egy kis angliai faluban született, Oxfordban tanult. Több hivatása is volt, mindegyikben kiemelkedő teljesítményt ért el. Neve mellett a következő felsorolás található: író, filozófus, híres tudós, diplomata, lovag, gyarmati tisztviselő, botanikus, tengerbiológus, nyelvész.

  16 nyelven beszélt, de még ennél is többet ismert jól.

  Ő nevezett el egy tengeri csigafajt.

  Megnyerte a Boden szanszkrit ösztöndíjat.

  Diplomataként szolgált Oroszországban, Marokkóban, Törökországban, Washingtonban,

  ...
 • A Gárdonyi-év kapcsán összeállította: Kellár Márta
   
  gardonyi geza_Mint ember ő Tanító volt. „A tanító olyan lámpás, mely minél inkább világít másoknak, annál inkább fogyasztja önmagát." – írta Gárdonyi A lámpás című kisregényében. Mint filozófus a lélek természetét kutatta: „A lelkem kérdőjele az égig nyullad!" Stílusa egyedi, gyönyörű magyarsága költészetté nemesítette a prózát is.
  Az egri remete méltán gondolkodtatja el az utókort. Regényei letehetetlen olvasmányok, novellái különleges gyöngyszemek. Hite nem a vallás formaságain nyugodott, hanem
  ...
 • Rongyszőnyeg (részlet)

  13

  Én is világot hódítani jöttem,
  s magamat meg nem hódíthatom,
   
  csak ostromolhatom nehéz kövekkel,
  vagy ámíthatom és becsaphatom.
   
  Valaha én is úr akartam lenni;
  ó bár jó szolga lehetnék!
   
  De jaj, szolga csak egy van: az Isten,
  s uraktól nyüzsög a végtelenség.
  weores-sandorA költő és az ember 
  Kellár Márta
  ...
 • A cikk eredetileg 1992-ben jelent meg a Gangesz c. folyóiratban. A cikk írója, Szvámí Bhakta Abhay Narayan a gaudiya vaisnavizmus magyarországi pionírja. A Jannus Pannonius Tudományegyetem néhai tanára, Nandafalva alapítója, Bhaktivédánta Szvámi Prabhupád tanítványa.

  -megj. a szerkesztő

  Szvámí Bhakti Abhay Narayan: Honnan származik a lélek

  BA Narayan MaharajA különféle világvallások

  ...
 • Nyilvánosan is elérhető új honlapunk, a Bhaktipédia, awww.bhaktipedia.org címen.

  A bhaktipédia szó egy szanszkrit és egy ógörög szó kombinációja: bhakti – istenszeretet, pédia – tanítás, vagyis az Istenszeretet tanítása.

  A Bhaktipédia a közismert Wikipédiahttp://hu.wikipedia.org on-line közösségi tudástár wikibook csoportjához tartozik. Nem enciklopédia jellegű, mint a Wikipédia, hanem on-line könyvtár, ami azért tartalmaz egy folyamatosan bővülő lexikont is. A Bhaktipédia különleges könyvtár, mert nem csak olvasni lehet, hanem (a regisztrálással elfogadott szerkesztők) folyamatosan bővíthetik, javíthatják is.

  A Bhaktipédia könyvtár a védikus

  ...
 • A Rámájana világörökség az UNESCO minősítése szerint is. Nyilván ez a hír Indiában évezredek óta egyértelmű tény. Enélkül hogy is maradhatott volna fenn évezredeken át? Apáról fiúra, mesterről tanítványra, nagyszülőkről unokákra szállt tovább a Rámájana páratlan bölcsessége.

  „Rámanáma, Ráma neve a tiszta szívűeké, és azoké, akik szeretnék elérni a tisztaságot, és azok is akarnak maradni.” – Mahátma Gandhi.

   

  A Rámájana világörökség listán szerepel "Az Emberiség Szellemi Örökségének Mesterművei"
  ...